Μαύρη τρύπα €106 δισ. από ανείσπρακτο ΦΠΑ στην ΕΕ

Στα 160 δισ. ευρώ έφτασε η απώλεια εσόδων από το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) στην ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Κομισιόν.

Η μαύρη τρύπα του ΦΠΑ κυμάνθηκε από επίπεδα ρεκόρ, όπως αυτά στη Ρουμανία (37,9%) σε σχεδόν μηδενικά (1,2%) στη Σουηδία. Σε απόλυτους όρους, το υψηλότερο "έλλειμμα ΦΠΑ" σημειώθηκε στην Ιταλία (36,9 δισ. ευρώ), ενώ το Λουξεμβούργο είχε το χαμηλότερο (147 εκατ. ευρώ). Η Κομισιόν δεν έχει σχετικά στοιχεία για την Κύπρο.

Η Ελλάδα από την άλλη, το 2014 σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση της μαύρης τρύπας του ανείσπρακτου ΦΠΑ, με μείωση της τρύπας στις εισπράξεις κατά  -6 μονάδες, αρκετά πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ που ήταν μείωση μόνο μιας μονάδας.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι τα αποτελέσματα αυτά συνάδουν με τις εκκλήσεις της ίδιας της Κομισιόν για ριζική αναμόρφωση του συστήματος ΦΠΑ της ΕΕ προκειμένου να γίνει αποτελεσματικότερο και να καταπολεμηθεί η απάτη. Τα κράτη μέλη καλούνται τώρα να δώσουν συνέχεια στο σχέδιο δράσης για τη δημιουργία ενιαίου χώρου ΦΠΑ στην ΕΕ, το οποίο παρουσίασε η Κομισιόν τον περασμένο Απρίλιο, αποφασίζοντας τα επόμενα βήματα προς ένα οριστικό καθεστώς ΦΠΑ για το διασυνοριακό εμπόριο στην ’Ένωση. Πιο άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή. Τα σημερινά όμως στοιχεία δείχνουν ότι απαιτούνται βαθύτερες μεταρρυθμίσεις.

Ο Πιερ Μοσκοβισί, επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, δήλωσε σχετικά ότι "τα κράτη μέλη χάνουν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ από μη εισπραχθέντα έσοδα ΦΠΑ. Αυτό είναι απαράδεκτο. Το ισχύον καθεστώς είναι εξαιρετικά ανεπαρκές για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της απάτης και των λανθασμένων υπολογισμών στον τομέα του ΦΠΑ, και είναι σαφές ότι οι αριθμοί δεν πρόκειται να βελτιωθούν από μόνοι τους. Τα κράτη μέλη πρέπει να συμφωνήσουν γρήγορα στην καθιέρωση ενός οριστικού συστήματος ΦΠΑ στην ΕΕ που θα είναι θωρακισμένο έναντι της απάτης, όπως πρότεινε η Κομισιόν στις αρχές του τρέχοντος έτους”.
 Ως εκ τούτου, είπε, “καλώ όλα τα κράτη μέλη να πραγματοποιήσουν μια ειλικρινή και ουσιαστική συζήτηση, τα αποτελέσματα της οποίας θα ληφθούν υπόψη στη διαμόρφωση των προτάσεων του επόμενου έτους, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε οριστική λύση σε αυτό το πρόβλημα".

Η Κομισιόν εκτιμά ότι παρόλο που ορισμένα κράτη μέλη έχουν βελτιώσει την ικανότητα είσπραξης του ΦΠΑ, ουσιαστική πρόοδος μπορεί να επιτευχθεί μόνον εάν τα κράτη μέλη συμφωνήσουν να απλουστεύσουν το ισχύον σύστημα ΦΠΑ, να το θωρακίσουν έναντι της απάτης και να το κάνουν φιλικότερο προς τις επιχειρήσεις.

H Koμισιόν τέλος διευκρινίζει ρητά ότι "η Κύπρος δεν συμπεριλαμβάνεται στη μελέτη".

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Οδεύει προς τα $10.000 ο χαλκός μετά την προσφορά της BHP για την Anglo American
Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών