Γιατί η Ιρλανδία δεν θέλει τα 13 δισ. ευρώ της Apple

Με την αποδοχή των δισεκατομμυρίων της Apple, η Ιρλανδία θα μπορούσε να καλύψει το σύνολο του ετήσιου προϋπολογισμού της για την Υγεία, την κατασκευή περίπου 100.000 κατοικιών για τους φτωχούς ή να εξοφλήσει ένα μεγάλο κομμάτι του χρέους της χώρας. Γιατί, όμως, η κυβέρνηση της Ιρλανδίας δεν θέλει τα χρήματα;

Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Michael Noonan την Τρίτη (30 Αυγούστου) υποσχέθηκε να «πολεμήσει» την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα μπορούσε να αναγκάσει την πλουσιότερη εταιρεία στον κόσμο να πληρώσει τουλάχιστον €13 δισ. και επιπλέον τόκους, ποσό το οποίο είναι διπλάσιο του συνολικού ποσού που ως χώρα εισπράττει ως εταιρικό φόρο κάθε χρόνο. Μάλιστα, η εν λόγω δήλωση του Ιρλανδού υπουργού προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης στη χώρα η οποία πιστεύει πως το Δουβλίνο θα πρέπει να λάβει τα χρήματα. Ωστόσο, για την κυβέρνηση δεν είναι θέμα χρημάτων.

Το καθεστώτος φορολογίας των επιχειρήσεων στην Ιρλανδία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της οικονομικής της πολιτικής, προσελκύοντας εταιρείες υψηλής τεχνολογίας όπως την Google Inc και την Facebook Inc. στο Δουβλίνο. Ακόμα και όταν η Ιρλανδία βρέθηκε στο χείλος της οικονομικής καταστροφής πριν από έξι χρόνια και αναγκάστηκε να ζητήσει διεθνή οικονομική βοήθεια, αντιστάθηκε στις όποιες πιέσεις της Κομισιόν για να αλλάξει το φορολογικό της καθεστώς. 

Τόσο η Apple, όσο και η κυβέρνηση της Ιρλανδίας αρνούνται πως έχουν διαπράξει οποιαδήποτε παρανομία και πως δεν έχει συναφθεί καμία ειδική συμφωνία για την φορολόγηση της Apple.

ΠΗΓΗ: Bloomberg

Δειτε Επισης

Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Οδεύει προς τα $10.000 ο χαλκός μετά την προσφορά της BHP για την Anglo American
Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών