Πορτογαλία: Με σκιές η ανάπτυξη του τουρισμού

Την ώρα που η πορτογαλική κυβέρνηση θέλει να αναπτύξει περαιτέρω τον τουριστικό κλάδο της χώρας, ολοένα περισσότεροι κάτοικοι -κυρίως στη Λισαβόνα- διαμαρτύρονται για αλλαγές στο περιβάλλον και την καθημερινότητα.

Στο ηλιόλουστο Αλγκάρβε, το νότιο τουριστικό άκρο της Πορτογαλίας, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και αυτοκίνητα εξαντλούνται. Η Λισαβόνα και το Πόρτο καταγράφουν ολοένα αυξανόμενους αριθμούς επισκεπτών. Η τουριστική άνθηση που σημειώνεται στη χώρα δεν έχει προηγούμενο. Πέρσι την επισκέφθηκαν περισσότεροι από 17 εκατομμύρια άνθρωποι, σχεδόν διπλάσιοι σε σχέση με τον πληθυσμό της.

«Επωφελούμαστε βεβαίως και από τη γενικότερη κατάσταση παγκοσμίως», λέει ο πρώην υφυπουργός και νυν επιχειρηματίας στον τουριστικό κλάδο Μπερνάρντο Τριντάντε. Οι επιπτώσεις της «Αραβικής Άνοιξης», η συρροή των προσφύγων στην Ελλάδα και οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία συμβάλλουν, όπως εκτιμά ο ίδιος, στην αύξηση του αριθμούν των επισκεπτών τουλάχιστον εξίσου με τη διεύρυνση και τον εκσυγχρονισμό των τουριστικών υποδομών που πραγματοποιείται σε όλη τη χώρα.

Τουριστική άνοδος και σε λιγότερο δημοφιλείς προορισμούς
Εκτιμάται ότι οι τουρίστες δαπάνησαν στην Πορτογαλία πέρσι περίπου 2,5 δις ευρώ, καθιστώντας τον τουρισμό μια από τις σημαντικότερες πηγές εσόδων για τη χώρα που πλήττεται από την οικονομική κρίση. Σύμφωνα με στοιχεία της εγχώριας τουριστικής υπηρεσίας, ο αριθμός των θέσεων εργασίας αυξήθηκε την περασμένη χρονιά κατά περίπου 150.000, ενώ άνοιξαν ακόμη 30 νέες ξενοδοχειακές μονάδες. Ήδη πολλά ξενοδοχεία στο Αλγκάρβε έχουν 100% πληρότητα για τους καλοκαιρινούς μήνες. Η συγκεκριμένη περιοχή προσελκύει κατά κύριο λόγο Βρετανούς, οι οποίοι δεν αναζητούν μόνο ηλιόλουστες αλλά και ασφαλείς διακοπές. Επίσης, χάρη στην ισχυρή βρετανική λίρα τα πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα της Πορτογαλίας είναι γι' αυτούς προσιτά.

Ο αριθμός των τουριστών αυξάνεται όμως αισθητά και σε λιγότερο δημοφιλείς περιοχές της χώρας, τονίζει με ενθουσιασμό ο πρόεδρος του Πορτογαλικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Νούνο Μποτέλιο. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Πόρτο στον πορτογαλικό βορρά. «Έρχονται ολοένα περισσότεροι επισκέπτες», λέει εμφανώς ικανοποιημένη η Σοφία Μάια, ιδιοκτήτρια μιας πανσιόν στο κέντρο της πόλης, υπογραμμίζοντας ότι ο τουρισμός έχει γίνει ο σημαντικότερος οικονομικός κλάδος του Πόρτο.

ΠΗΓΗ: DW

Δειτε Επισης

Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Οδεύει προς τα $10.000 ο χαλκός μετά την προσφορά της BHP για την Anglo American
Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών