Βρετανία: Σε υψηλά 6 ετών η αύξηση των μισθών

Η ανάπτυξη των μισθών επιταχύνθηκε και το ποσοστό της ανεργίας έπεσε στη Βρετανία, ενώ η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής εξετάζει την αύξηση του κόστους δανεισμού. Οι ειδικοί αναμένουν διατήρηση των επιπέδων τους μέχρι τις αρχές του 2016.

Οι μισθοί στη Βρετανία αναπτύχθηκαν με το γρηγορότερο ρυθμό τους των τελευταίων έξι ετών και το ποσοστό της ανεργίας έπεσε απροσδόκητα, υπονοώντας πως οι πληθωριστικές πιέσεις αυξάνονται στην αγορά εργασίας, τονίζει το Bloomberg.

Ο μισθός, χωρίς να περιλαμβάνονται τα bonus, αυξήθηκε κατά 2,9% κατά τους τρεις μήνες μέχρι τον Ιούλιο, σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από τις αρχές του 2009, όπως ανακοίνωσε η βρετανική Εθνική Στατιστική Υπηρεσία την Τετάρτη στο Λονδίνο. Η ανάπτυξη του συνολικού μισθού επίσης επιταχύνθηκε στο 2,9%. Το ποσοστό της ανεργίας έπεσε στο 5,5% -το χαμηλότερο ποσοστό από το 2008- από 5,6% κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Με τις εταιρίες να αναγκάζονται να αυξήσουν τους μισθούς για να προσελκύσουν εργαζόμενους, η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στην αγορά εργασίας αποτελεί ζωτικό μέτρο για την Τράπεζα της Αγγλίας, καθώς η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής εξετάζει το πότε να σταματήσει τα εδώ και έξι χρόνια χαμηλά κόστη δανεισμού.

Προς το παρόν, οι τιμές του πετρελαίου που πέφτουν πιέζουν τον πληθωρισμό, με αποτέλεσμα οι οικονομολόγοι να αναμένουν πως η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει το επιτόκιο αναφοράς στο 0,5% μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους.

Η πτώση του ποσοστού της ανεργίας και η αύξηση των μισθών μάλλον θα αποτελέσουν τα πλέον σημαντικά στοιχεία για την Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής, όπως επεσήμανε ο Philip Rush, οικονομολόγος της Nomura International στο Λονδίνο. Αν τα δεδομένα εξακολουθήσουν να βελτιώνονται, κάποια από τα μέλη της επιτροπής «πιθανώς θα ψηφίσουν υπέρ μίας αύξησης τον Νοέμβριο, παρά τις παγκόσμιες καταστάσεις», τόνισε.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Οδεύει προς τα $10.000 ο χαλκός μετά την προσφορά της BHP για την Anglo American
Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών