Χάκερς ξάφρισαν $1 δις από τράπεζες

Ομάδα χάκερς από Ευρώπη, Ρωσία και Κίνα κατάφεραν να ξαφρίσουν σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια από τράπεζες. Η σπείρα  Carbanak δεν εισέβαλλε σε τραπεζικούς λογαριασμούς πελατών που είναι η εύκολη πρακτική αλλά απευθείας στα συστήματα δεκάδων τραπεζών και με υπομονή κατάφερε να κλέψει το συγκεκριμένο ποσό.
Η σπείρα ξεκίνησε τη δράση της πριν δύο περίπου χρόνια στέλνοντας e-mail σε τραπεζικούς υπαλλήλους τα οποία φαινομενικά προερχόταν από συναδέλφους τους. Όταν οι ανυποψίαστοι χρήστες άνοιγαν το επισυναπτόμενο αρχείο αποκτούσαν πρόσβαση στο δίκτυο της τράπεζας συλλέγοντας πολύτιμα γι’ αυτούς δεδομένα του δικτύου. Η σπείρα λειτούργησε με μεγάλη υπομονή και μεθοδικότητα απομυζώντας μικρά ποσά ώστε να μην γίνουν αντιληπτοί.
 

Ή αντίστροφη μέτρηση άρχισε όταν ένα κατάστημα ATM άρχισε να προσφέρει ανεξέλεγκτα χρήματα στους περαστικούς χωρίς κάποιος να τοποθετήσει καν κάρτα. Αυτό σήμανε συναγερμό στην συγκεκριμένη ουκρανική τράπεζα η οποία προσέλαβε τους ειδικούς για την προστασία από τέτοιους είδους επιθέσεις Kaspersky Labs. Η Karpersky κατάφερε να εντοπίσει τη μεγάλη απάτη που είχε στηθεί εναντίων ευρωπαϊκών, κινέζικων και κατά κύριο λόγο ρωσικών τραπεζών. Συνολικά 100 τραπεζικά ιδρύματα σε 30 χώρες έπεσαν θύματα της συγκεκριμένης ομάδας.
 Η μέθοδος που ακολουθούσαν οι χάκερς ήταν αυτή της ανάληψης από ΑΤΜ σε προκαθορισμένη ώρα αλλά και της μεταφοράς ποσών από τα υπόλοιπα διάφορων λογαριασμών. Συγκεκριμένα επενέβαιναν σε ένα λογαριασμό με υπόλοιπο $1.000 και τον μετέτρεπαν σε $10.000 δολάρια. Ακολούθως μετέφεραν τις $9.000 σε δικό τους λογαριασμό χωρίς να καταλάβει κάτι οποιοσδήποτε.
Η Karpersky, η οποία κοινοποίησε την υπόθεση αρνήθηκε να αποκαλύψει τα ονόματα των τραπεζικών ιδρυμάτων που έπεσαν θύμα της συγκεκριμένης απάτης ενώ στο άρθρο των New York Times δεν υπάρχουν πληροφορίες ούτε για την τύχη των εκατομμυριούχων χάκερ.

Δειτε Επισης

Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Οδεύει προς τα $10.000 ο χαλκός μετά την προσφορά της BHP για την Anglo American
Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών