Ρεκόρ 40 ετών για την ανεργία στην Ιταλία

Η ιταλική ανεργία διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών τον Ιανουάριο, κυρίως εξαιτίας των απωλειών θέσεων εργασίας μεταξύ των μεγάλων σε ηλικία εργαζομένων, παρά το ότι περισσότεροι άνθρωποι εντάχθηκαν στο εργατικό δυναμικό, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Istat.

Ο επίσημος δείκτης της ανεργίας σημείωσε άνοδο στο 12,9% τον Ιανουάριο από το 12,7% τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε η Istat, επικαλούμενη τα προκαταρκτικά, εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία. πρόκειται για τα υψηλότερα στοιχεία από το 2004 που άρχισαν να εκδίδονται και τα υψηλότερα που καταγράφθηκαν από το 1977.

Η άνοδος αυτή αποτυπώνει μια πτώση 60.000 στον αριθμό των απασχολούμενων κατοίκων και μια πτώση 45,000 στον αριθμό των ανθρώπων που δεν αναζητούν εργασία, σύμφωνα με την Istat. Η ανεργία των νέων αυξήθηκε στο 42,4% από το 41,7% το Δεκέμβριο, ανακοίνωσε η Istat.

Τα δυσμενή στοιχεία αποτυπώνουν την εξασθένιση της εγχώριας ζήτησης παρά το ότι η ιταλική οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει λόγω των εξαγωγών. Η απασχόληση μεταξύ των ανδρών, η οποία είναι περισσότερο πιθανό να αφορά τους βιομηχανικούς κλάδους, στην πραγματικότητα  αυξήθηκε ηπίως σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ η απασχόληση των γυναικών υποχώρησε.

Ωστόσο, η ανεργία των νέων αυξήθηκε, καθώς περισσότεροι δήλωσαν ότι αναζητούν εργασία. Αυτό υποδηλώνει ότι τα επιδόματα για εκείνους που έχασαν τη δουλειά τους εξαντλούνται, καθώς εκείνοι που τα λαμβάνουν δεν υπολογίζονται ως άνεργοι.

Ο νέος πρωθυπουργός Matteo Renzi  έχει υποσχεθεί ότι θα αναδιαρθρώσει τους κανόνες της εργασιακής αγοράς στην Ιταλία, χαλαρώνοντας την ασφάλεια των θέσεων εργασίας ενώ καθιστά τα επιδόματα ανεργίας πιο universal.

Το φορτίο της ασθενούς αγοράς εργασίας της Ιταλίας πλήττει σημαντικά εκείνους που είναι κάτω των 49 ετών, αντανακλώντας την πρόσφατη αύξηση της υποχρεωτικής ηλικίας συνταξιοδότησης, και εκείνους με μόνιμες θέσεις πλήρους απασχόλησης, για τους οποίους οι κανόνες προστασίας έχουν χαλαρώσει, σύμφωνα με την Istat.

Ο αριθμός εκείνων χωρίς εργασία υποχώρησε κατά 397.000 στο δ΄ τρίμηνο του 2013 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγουμένου έτους, ανακοίνωσε η Istat. Αυτό αντανακλά μια αύξηση κατά 254.000 των θέσεων των Ιταλών άνω των 50 ετών, πτώση 205.000 για όσους βρίσκονται ηλικιακά μεταξύ 35-49 και πτώση 446.000 στις θέσεις που κατέχονται από νεότερους εργαζόμενους.

Καθώς οι πιο ηλικιωμένοι εργαζόμενοι έχουν συχνά συνθήκες εργασίας που τους διασφαλίζουν υψηλότερους μισθούς, η εξέλιξη αυτή αναμένεται να έχει αρνητική επίδραση στα μέτρα παραγωγικότητας, σύμφωνα με τους αναλυτές. Η Ιταλία σε αντίθεση με τις άλλες προηγμένες χώρες, έχει δει τους μισθούς της να αυξάνονται σταδιακά στη διάρκεια μια τυπικής καριέρας αντί να κορυφωθούν και στη συνέχεια να αρχίσουν να υποχωρούν, σύμφωνα με έναν από τους οικονομικούς συμβούλους του Renzi.

Ο αριθμός των θέσεων εργασίας μερικής απασχόλησης αυξήθηκε κατά 90.000 στο δ΄ τρίμηνο του 2013 έναντι του προηγουμένου έτους, υπογραμμίζοντας ότι οι περισσότερες απώλειες θέσεων εργασίας επηρέασαν τις θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Οι απώλειες θέσεων εργασίας ήταν πιο σοβαρές στον τομέα των κατασκευών, 7,3% σε σχέση με το τέλος του 2012 και στη γεωργία, κατά 8,4%, ενώ υποχώρησαν μόλις 0,4% στην μεταποίηση, σύμφωνα με την Istat.

ΠΗΓΗ: capital.gr
 

Δειτε Επισης

Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Οδεύει προς τα $10.000 ο χαλκός μετά την προσφορά της BHP για την Anglo American
Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών