Ελλάδα: Στο 10,2% εκτοξεύτηκε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Απρίλιο

Στο 10,2% σκαρφάλωσε τον Απρίλιο ο πληθωρισμός, φτάνοντας περίπου στα επίπεδα που είχε βρεθεί στα μέσα της 10ετίας του '90 με νόμισμα τη δραχμή, κυρίως λόγω των τιμών των ενεργειακών προϊόντων που είναι υπεύθυνες για την αύξηση κατά 6,61% του γενικού δείκτη αλλά και των τροφίμων.

Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε πριν λίγη ώρα η ΕΛΣΤΑΤ οι τιμές στο φυσικό αέριο καταγράφουν για τον Απρίλιο αύξηση 122,6%, του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 88,8%, του πετρελαίου θέρμανσης κατά 65,1% και των καυσίμων και λιπαντικών κατά 29%.

Στις τιμές βασικών τροφίμων καταγράφονται αυξήσεις 22% στα έλαια και τα λίπη, 14,1% στα κρέατα, 13,8% στα νωπά λαχανικά, 11,7% στα γαλακτοκομικά και τα αυγά και 10% στο ψωμί και τα δημητριακά, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία που έχει μπλοκάρει τις εξαγωγές μεγάλων ποσοτήτων των δημητριακών.

Μεγάλες αυξήσεις έχουμε επίσης στα νωπά φρούτα (8,6%), στον καφέ, στο κακάο και στο τσάι (7,1%) και στα λοιπά τρόφιμα κατά 5,6%. Η ζάχαρη, η σοκολάτα και τα γλυκά είχαν αύξηση των τιμών τους κατά 3,4% και τα εμφιαλωμένα νερά, τα αναψυκτικά και οι χυμοί φρούτων κατά 3,8%.

Εκτός από τις αυξήσεις σε τρόφιμα και καύσιμα η στατιστική υπηρεσία καταγράφει αυξήσεις πάνω από τον μηνιαίο πληθωρισμό στις τιμές για τις μεταφορές επιβατών με πλοίων κατά 17,7% με αεροπλάνο κατά 15,8%, τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα κατά 11,3% (τα καινούργια αυτοκίνητα καταγράφουν αύξηση στις τιμές τους κατά 8,9%), τα εισιτήρια θεάτρων και κινηματογράφων κατά 13,9% και οι τιμές σε ξενοδοχεία, μοτέλ και πανδοχεία κατά 16,1%, ενώ η τουριστική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει. Το πακέτο διακοπών όπως προσφέρεται από τα ταξιδιωτικά πρακτορεία σε σχέση με πέρσι καταγράφει αύξηση για τον Απρίλιο κατά 6,7%.

Αύξηση 2,1% από τον Μάρτιο

Μεγάλη είναι η επιτάχυνση του πληθωρισμού από μήνα σε μήνα με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να αυξάνεται τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο κατά 2,1%,

Η συνολική μηναία αύξηση διαμορφώθηκε από τις επιμέρους αυξήσεις:

1. Κατά 2,5% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, μοσχάρι, χοιρινό, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, γάλα νωπό πλήρες, γιαούρτι, τυριά, αυγά, έλαια και λίπη, νωπά λαχανικά, κατεψυγμένα λαχανικά, καφέ. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: ζυμαρικά, νωπά ψάρια.

2. Κατά 14,1% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω επαναφοράς των τιμών στα επίπεδα πριν από τις χειμερινές εκπτώσεις.

3. Κατά 4,0% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.

4. Κατά 0,4% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.

5. Κατά 0,3% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, βενζίνη. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: πετρέλαιο κίνησης, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

6. Κατά 0,6% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στο πακέτο διακοπών.

7. Κατά 0,9% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία.

Η μόνη μείωση ήταν 0,5% και αφορά την ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα κρασιά

Δειτε Επισης

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έριξε το «φράγμα» των 1.440 μονάδων–Νέο ρεκόρ 13 ετών
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 1,9% φέρνει άλλες «αναβαθμίσεις» το 2024
Αθηναϊκή Ριβιέρα: Επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ-Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα
S&P: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της Ελλάδας διατηρώντας το ΒΒΒ-
Σε απεργιακό κλοιό η Ελλάδα-Τι ζητούν οι εργαζόμενοι
NielsenIQ: Το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή στα σούπερ μάρκετ
Ελλάδα: Σημαντική ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο
Στα 830 ευρώ από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
Νέα εύσημα Moody's στις ελληνικές τράπεζες-Πώς είδε τα αποτελέσματά τους
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,378 δισ. ευρώ για κρατικό προϋπολογισμό στο πρώτο δίμηνο