Με δόσεις η αποπληρωμή εγγυημένων δανείων 178,3 εκατ.

Σε 178,3 εκατ. ευρώ ανέρχεται το συνολικό ποσό των εγγυημένων δανείων των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα καλύψει το κράτος μετά από τη σχετική εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το κράτος θα αποπληρώνει τα δάνεια αντί των δήμων καταβάλλοντας συνολικές ετήσιες δόσεις ύψους 11,3 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει από την πρόταση που υπέβαλε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Χάρης Γεωργιάδης.  

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, το συνολικό υπόλοιπο των οφειλόμενων δανείων των ΑΤΑ (Δήμοι και Κοινοτικά Συμβούλια) ημερομηνίας 31/3/2017 ανέρχεται σε €444,8 εκ. περίπου τα οποία διαχωρίζονται ως ακολούθως:

(α) εγγυημένα δάνεια ύψους €307,6 εκ.  εκ των οποίων τα €300,6 εκ. αφορούν τους Δήμους και τα €7 εκ. τα Κοινοτικά Συμβούλια, και

(β) μη εγγυημένα δάνεια ύψους €137,2 εκ.  εκ των οποίων τα €104,5 εκ. αφορούν τους Δήμους και τα €32,7 εκ. τα Κοινοτικά Συμβούλια. 

Με βάση στοιχεία που παραχωρήθηκαν από το Γραφείο Διαχείρισης Κυβερνητικών Εγγυήσεων του Γενικού Λογιστηρίου το συνολικό υπόλοιπο των οφειλόμενων εγγυημένων δανείων των οποίων η δόση καταβάλλεται από τους πρωτοφειλέτες (ΑΤΑ) στις 31/3/2017 ανερχόταν στα €174,6 εκ. για τους Δήμους και σε €3,7 εκ. για τα Κοινοτικά Συμβούλια. Η συνολική ετήσια πληρωτέα δόση για τα δάνεια που έχουν συνάψει οι Δήμοι με κυβερνητική εγγύηση και που σήμερα αποπληρώνουν οι ίδιοι τη δόση τους, ανέρχεται σε €10,7 εκ. περίπου, ενώ το αντίστοιχο ποσό για τα Κοινοτικά Συμβούλια ανέρχεται σε €0,6 εκ. περίπου ετησίως.  

Πληροφοριακά αναφέρεται ότι υπάρχουν και εγγυημένα δάνεια των οποίων η δόση ήδη καταβάλλεται απευθείας από την Κυβέρνηση και τα οποία στις 31/3/2017 είχαν υπόλοιπο €129,3 εκ. εκ των οποίων τα €126 εκ. αφορούσαν τους Δήμους και τα €3,3 εκ. τα Κοινοτικά Συμβούλια. Η ετήσια δόση για τα δάνεια αυτά κυμαίνεται γύρω στα €10,9 εκ. .   

Με βάση τα πιο πάνω, αναφέρει ο Χάρης Γεωργιάδης και λαμβάνοντας υπόψη ότι τα δάνεια συνυπολογίζονται στο δημόσιο χρέος του οποίου η μείωση αποτελεί προτεραιότητα αλλά και για την οικονομική ελάφρυνση των ΑΤΑ γίνεται εισήγηση όπως το κράτος μέσω του κρατικού προϋπολογισμού αποπληρώνει τα εγγυημένα δάνεια των ΑΤΑ τα οποία αποπληρώνουν μέχρι στιγμής οι ίδιες οι ΑΤΑ από ίδιους πόρους με ετήσια δόση αποπληρωμής γύρω στα €11,3 εκ.. Για τον σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί σχετικό κονδύλι και θα περιληφθούν οι αναγκαίες πιστώσεις στον προϋπολογισμό του 2018 κάτω από το Κεφάλαιο 19.02 «Γενικό Λογιστήριο». Οι ΑΤΑ θα παραμείνουν ως ο πρωτοφειλέτης για τα υπό αναφορά δάνεια.  

Σημειώνεται ότι, τυχόν νέα δάνεια έστω και εάν είναι εγγυημένα από το κράτος θα αποπληρώνονται από τους ίδιους τους Δήμους/ Κοινότητες και δεν θα περιληφθούν στα δάνεια που θα αποπληρώνει το κράτος.

Την ίδια ώρα, το Υπουργικό Συμβούλιο θα καλέσει τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Εσωτερικών όπως διασφαλίσουν ότι οι προσπάθειες των ΑΤΑ για οικονομική εξυγίανση θα συνεχιστούν. 

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα