ΑΤΑ: Πώς βλέπουν την επόμενη μέρα της απεργίας οι εργοδότες

Την ετοιμότητά τους για διάλογο και την προσήλωσή τους προς την κατεύθυνση εξεύρεση συναινετικής συμφωνίας εκφράζουν οι εργοδοτικές οργανώσεις, στον απόηχο της χθεσινής τρίωρης πανσυνδικαλιστικής απεργίας που πραγματοποιήθηκε με φόντο την ΑΤΑ.

ΚΕΒΕ και ΟΕΒ διαμηνύουν πως ο διάλογος αυτός δεν μπορεί να εξελιχθεί και να καταλήξει πριν από το τέλος της θητείας της παρούσας Κυβέρνησης, επαναλαμβάνοντας και καλώντας τις συντεχνίες να αναμένουν την εκλογή της επόμενης.

Παράλληλα, οι εργοδότες στέλνουν το ξεκάθαρο μήνυμα πως η παρούσα κατάσταση της οικονομίας δεν αφήνει στις επιχειρήσεις περιθώρια ικανοποίησης του αιτήματος της συνδικαλιστικής πλευράς για επαναφορά της ΑΤΑ στο 100%, σημειώνοντας πως στο τραπέζι θα πρέπει να τεθεί και να συζητηθεί η προοπτική αντικατάστασης του θεσμού.   

Μάριος Τσιακκής: Τα εργασιακά απαιτούν διάλογο

Μιλώντας στο InBusinessNews, ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής, τόνισε την ανάγκη για να τεθεί το θέμα ξανά σε διάλογο, υποδεικνύοντας ότι για τέτοια σημαντικά ζητήματα απαιτείται χρόνος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ώστε να εξευρεθεί μια συναινετική συμφωνία.  

«Μέχρι τον Νοέμβριο είχαμε το θέμα του Εθνικού Κατώτατου Μισθού. Από τον Νοέμβριο μέχρι τώρα, δεν μπορεί να λυθεί τόσο σύντομα το θέμα της ΑΤΑ, ειδικότερα με τόσες διαφωνίες. Τα εργασιακά θέματα απαιτούν διάλογο», τόνισε.

Διαβάστε ακόμα: 

Ο κ. Τσιακκής πρόσθεσε ότι οι συντεχνίες χρησιμοποιούν την απεργία ως εργαλείο πίεσης, διαμηνύοντας ότι αν κλιμακωθούν τα μέτρα, το ΚΕΒΕ θα καλέσει τα μέλη του σε έκτακτη γενική συνέλευση για να δουν πώς θα το προχωρήσουν.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι βασική επιδίωξη του ΚΕΒΕ είναι ο διάλογος, κάτι που αναπόφευκτα θα γίνει με τη νέα κυβέρνηση.

«Εμείς στον διάλογο θα βάλουμε στο τραπέζι ένα νέο και συγκεκριμένο σύστημα. Το ΚΕΒΕ παραμένει στην αρχική του θέση, ότι ο θεσμός της ΑΤΑ είναι αναχρονιστικός και πρέπει να καταργηθεί και να αντικατασταθεί», διαμήνυσε.

Κληθείς να σχολιάσει το αίτημα των συντεχνιών για να επεκτείνουν την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων στο 80% του συνόλου της αγοράς εργασίας, κάτι που θα οδηγήσει και στην καταβολή της ΑΤΑ σε περισσότερους εργαζομένους, ο κ. Τσιακκής υπέδειξε πως αυτό είναι μια παλιά σύσταση της Ε.Ε. και όχι κάτι το δεσμευτικό.

Μιχάλης Αντωνίου: Επιδίωξή μας η συναινετική συμφωνία

Ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, μιλώντας επίσης στο InBusinessNews, ανέφερε ότι η χθεσινή απεργία κύλησε ομαλά και η ΟΕΒ προσβλέπει στην επόμενη μέρα και στον διάλογο.

«Προσβλέπουμε στην επόμενη μέρα, να καθίσουμε ως εταίροι που είμαστε και να βρούμε τη λύση στο ζήτημα που απασχολεί, τόσο τους εργοδότες όσο και τις συντεχνίες. Προφανώς όμως, η επόμενη μέρα, δεν μπορεί να είναι πριν την συγκρότηση της νέας κυβέρνησης», υπέδειξε ο κ. Αντωνίου.

Σχολιάζοντας την πανσυδικαλιστική απεργία, ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ, είπε πως κύλησε μέσα στα πλαίσια που έχουν διαμηνυθεί το τελευταίο διάστημα, ενώ ερωτηθείς κατά πόσο οι συντεχνίες ανέβασαν τον πήχη, απάντησε πως το συνδικαλιστικό κίνημα στην Κύπρο είναι γνώριμο και μπορεί να αντιληφθεί τις δυνατότητες της εργοδοτικής πλευράς.

Ταυτόχρονα, ο κ. Αντωνίου εξέφρασε την αισιοδοξία του για επίτευξη συναινετικής συμφωνίας, καθώς το συμφέρον είναι κοινό. Όσον αφορά την κοινή συμφωνία, ο κ. Αντωνίου υπογράμμισε ότι είναι εμφανές πως οι επιδιώξεις των δύο πλευρών δεν θα καλυφθούν στο 100%.

«Το συνδικαλιστικό κίνημα έχει ρεαλιστική αποτίμηση των προκλήσεων και θα καταφέρουμε να βρούμε μια κοινή λύση. Σίγουρα η ΟΕΒ θα το επιδιώξει, γνωρίζοντας ότι καμία πλευρά δεν θα ικανοποιηθεί στο 100%», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου
ΕΥ: Το Υπουργικό να εξετάσει ενδεχόμενη αμέλεια καθηκόντων Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου
Προβληματισμοί για άρση ορίων στις αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων