Ζητούν διάλογο πυροβολώντας κυβέρνηση και εργοδότες οι συντεχνίες

Στην επόμενη μέρα και το τι μέλλει γενέσθαι στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον όσον αφορά την ΑΤΑ, έπειτα και από την πραγματοποίηση της τρίωρης πανσυδικαλιστικής απεργίας στην οποία κατήλθαν οι εργαζόμενοι του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά και μερίδας εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

Το ερώτημα άπτεται του κατά πόσο οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα επαναλάβουν ή θα κλιμακώσουν τα απεργιακά τους μέτρα ή θα αναμένουν, όπως από πλευράς Κυβέρνησης και εργοδοτών τους υποδείχθηκε, την ανάληψη καθηκόντων από την επόμενη Κυβέρνηση, ώστε να συνεχιστεί ο διάλογος.

Τα δείγματα γραφής που έδωσαν σήμερα, πάντως, στο πλαίσιο της απεργιακής τους κινητοποίησης, δεν φαίνεται να αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για επίτευξη συναινετικής συμφωνίας, μιας και οι ηγεσίες των συντεχνιών φρόντισαν κατά τις ομιλίες τους έξω από το υπουργείο Οικονομικών-όπου συγκεντρώθηκαν οι απεργούντες στη Λευκωσία προτού πορευθούν προς το υπουργείο Εργασίας- να ανεβάσουν όχι απλώς τους τόνους, αλλά και τον πήχη των αξιώσεων τους. 

«Συνεχίζουμε αυτό τον αγώνα...»

Σε δηλώσεις της, η Γ.Γ. της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, είπε ότι για ακόμα μια φορά οι εργαζόμενοι καλούνται να υπερασπιστούν μια από τις σημαντικότερες τους κατακτήσεις, την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή. «Ταυτόχρονα όμως, να υπερασπιστούν και το πώς λειτουργούν οι εργασιακές σχέσεις», σημειώνοντας ότι η εργοδοτική πλευρά έθεσε θέμα κατάργησης της ΑΤΑ, και επομένως «υπερασπιζόμαστε και ότι αυτά τα οποία συνυπογράφουμε πρέπει να υλοποιούνται, πρέπει να τηρούνται».

«Δεν είναι εμείς που δεν αφήσαμε να προχωρήσει ο διάλογος. Είναι η θέση της εργοδοτικής πλευράς για κατάργηση της ΑΤΑ, για να πάμε να βρούμε άλλο σύστημα. Η θέση τους που έλεγε ότι αναιρούμε ουσιαστικά την υπογραφή μας από αυτό που έλεγε η υφιστάμενη συμφωνία».

Η κ. Χαραλάμπους τόνισε ότι είναι ένας αγώνας ο οποίος δεν αφορά μόνο όσους παίρνουν ΑΤΑ, αλλά κι αυτούς που δεν παίρνουν. «Διότι αν δεν καταφέρουμε να διατηρήσουμε τον θεσμό, τότε δεν θα μπορέσουμε να επεκτείνουμε τον θεσμό και για τους υπόλοιπους εργαζόμενους, που θεωρούμε ότι αυτός θα έρεπε να είναι ο πρώτιστος στόχος και της Πολιτείας: πώς στηρίζει την ύπαρξη συλλογικών συμβάσεων, πώς διευρύνει με κάλυψη με συλλογικές συμβάσεις περισσότερους εργαζόμενους. Να φύγουμε από τα προσωπικά συμβόλαια, τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κυρίαρχα και να πάμε σε ρυθμισμένους όρους απασχόλησης».

Απαντώντας για το ποιο θα είναι το επόμενο βήμα, η Γ.Γ. της ΠΕΟ είπε ότι «εμείς είμαστε έτοιμοι και τώρα να προσέλθουμε σε διαπραγματεύσεις στο πνεύμα της συμφωνίας. Αν οι εργοδότες συνεχίζουν να κρατούν αυτή τη στάση που κρατούν, αν δεν υπάρξει πρωτοβουλία από την κυβέρνηση στα πλαίσια των όσων έχουμε προσυπογράψει, η επιλογή είναι ότι συνεχίζουμε αυτό τον αγώνα, με όσα μέσα και με ό,τι χρειαστεί», σημειώνοντας ότι θα αξιολογήσουν και τα δεδομένα και τα επόμενα βήματα.

Σημείωσε ότι η σημερινή συγκέντρωση είναι μαζική, «και αυτό εμείς το προσλαμβάναμε από τις επαφές που είχαμε με τον κόσμο αυτές τις μέρες, διότι οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται πλήρως ποιο είναι το διακύβευμα αυτή την ώρα».

«Ιστορική στιγμή η σημερινή συγκέντρωση»

Ο ΓΓ της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας δήλωσε ότι «είναι ξεκάθαρο και σαφές, ότι με την προσέλευση του κόσμου, η οποία συνεχίζεται αθρόα, καταγράφεται μία ιστορική στιγμή για τα δεδομένα της Κυπριακής Δημοκρατίας». Συνέχισε λέγοντας ότι το συνδικαλιστικό κίνημα ενωμένο, διατρανώνει το απόλυτο δικαίωμα για τους εργαζόμενους να διασφαλίσουν την πρόσβαση στην ΑΤΑ, αλλά και την ίδια στιγμή να διασφαλίσουν και τα δικαιώματα που προκύπτουν μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις.

«Είναι ξεκάθαρο για μας, ότι η σημερινή προσπάθεια, ο σημερινός αγώνας αφορά το σύνολο των εργαζομένων: τόσο όσων μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν πρόσβαση στην ΑΤΑ, το 50% περίπου των εργαζομένων, αλλά ταυτόχρονα θέτουμε κι ένα στόχο, ο οποίος μπορεί να υλοποιηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, αξιοποιώντας το θεσμικό πλαίσιο που θέτει η ίδια η ΕΕ, για εδραίωση και επέκταση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων για να καλύψουμε το σύνολο των εργαζομένων».

«Στέλνουμε σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα: Δεν παίζουμε με τους εργαζόμενους», είπε, σημειώνοντας και από την πλευρά του ότι θα αξιολογηθούν τα δεδομένα της σημερινής παναπεργίας και θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα, ενώ είπε ότι και οι ενδείξεις και από τις υπόλοιπες επαρχίες, όπου γίνονται αντίστοιχες εκδηλώσεις είναι πάρα πολύ θετικές, ως προς την ανταπόκριση του κόσμου. «Δεν είναι προσπάθεια για την τιμή των όπλων. Είναι ξεκάθαρο ότι ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι να πετύχουμε τον στόχο μας».

«Ο αγώνας συνεχίζεται»

Ο Ιωσήφ Αναστασίου, Πρόεδρος της ΔΕΟΚ είπε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα, ενωμένο, διεκδικεί σήμερα την ΑΤΑ. Ένας θεσμός, ο οποίος έχει μια διαχρονική συμβολή και στην εργατική ειρήνη και στη διασφάλιση ενός βασικού δικαιώματος των εργαζομένων: αυτό της αναπλήρωσης της αγοραστικής αξίας των μισθών τους.

«Δεν ήταν επιλογή του συνδικαλιστικού κινήματος η σημερινή απεργία. Ήταν επιλογή των εργοδοτών και της κυβέρνησης, η οποία στο τέλος της διαδικασίας δεν ανέλαβε τις ευθύνες της, και δεν τοποθετήθηκε απερίφραστα σε ό,τι αφορά τη μεταβατική συμφωνία του 2017, η οποία ξεκάθαρα διατύπωνε ότι ο θεσμός της ΑΤΑ θα πρέπει να αποκατασταθεί στη βάση της φιλοσοφίας του», σημείωσε.

Ο αγώνας συνεχίζεται, θα είναι διαρκής και σαφέστατα δεν πτοείται το συνδικαλιστικό κίνημα, ούτε από τη συγκυρία των εκλογικών διαδικασιών, ούτε από το γεγονός ότι θα προκύψει νέα κυβέρνηση, επεσήμανε. «Εμείς με σαφήνεια θα θέσουμε τα αιτήματά μας και στη νέα κυβέρνηση και προσδοκούμε ότι θα διαμορφωθεί ένα λογικό πλαίσιο κοινωνικού διαλόγου, στη βάση των αρχών που έχουμε συμφωνήσει».

Ο Στρατής Ματθαίου, ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ δήλωσε ότι «έχει πολλά χρόνια να γίνει τέτοια παναπεργία. Κι αυτό δείχνει το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε: όλο το συνδικαλιστικό κίνημα, ενωμένο, σαν μια γροθιά, θέλει να στείλει μήνυμα και στους υφιστάμενους και στους επόμενους ότι η ΑΤΑ είναι αδιαπραγμάτευτη. Είναι εκεί και θα μείνει εκεί. Θα τη διαφυλάξουμε. Δεν θα δεχτούμε κανέναν να την εκφυλίσει».

Το ψήφισμα που υιοθέτησαν

Στις συγκεντρώσεις σε όλες τις επαρχίες διαβάστηκε ψήφισμα, το οποίο παραδόθηκε στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κυριάκο Κούσιο, όταν η διαδήλωση που ξεκίνησε από το Υπουργείο Οικονομικών κατέληξε στο Υπουργείο Εργασίας.

Στο ψήφισμα που υιοθέτησαν, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εκφράζουν «τη σταθερή προσήλωση τους στην προστασία του θεσμού της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) και δηλώνουν πως, θα συνεχίσουν να αγωνίζονται μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της στη βάση της φιλοσοφίας της, όπως ρητά αναφέρεται στη μεταβατική συμφωνία της 28ης Ιουλίου 2017».

Εκφράζουν παράλληλα την απογοήτευση τους, γιατί η εργοδοτική πλευρά, όπως υποστηρίζουν, καθ’ όλη τη διάρκεια του κοινωνικού διαλόγου τήρησε άτεγκτη, και αδιάλλακτη στάση, προτάσσοντας διαρκώς τη θέση για κατάργηση του θεσμού, γεγονός που θα οδηγήσει σε σοβαρή απορρύθμιση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αναπόσπαστο μέρος των οποίων, σύμφωνα με τις ίδιες, είναι και η ΑΤΑ.

Από τα πυρά των συντεχνιών δεν ξέφυγε ούτε η Κυβέρνηση, την οποία κατηγορούν πως, κατά τον ισχυρισμό τους, δεν αξιοποίησε το βήμα που έκαναν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στο διάλογο που έγινε υπό την αιγίδα του Υπουργού Εργασίας και να καταθέσει μεσολαβητική πρόταση με βάση το πνεύμα της μεταβατικής συμφωνίας σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματά τους, οριοθέτησαν το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν, διαμηνύοντας πως θα επιδιώξουν να επεκτείνουν την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων για όλους τους εργαζόμενους με στόχο την κάλυψη στο 80% του συνόλου της αγοράς εργασίας, όπως ρητά καθορίζεται και από την προτεινόμενη σχετική Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που θα οδηγήσει και στην καταβολή της ΑΤΑ σε περισσότερους εργαζομένους.

Στο ψήφισμά τους, οι συντεχνίες καλούν την εργοδοτική πλευρά να σεβαστεί, όπως αναφέρουν, την υπογραφή της και να προσέλθει στο διάλογο για εξεύρεση λύσης. «Η βάση της απόδοσης της ΑΤΑ», υποστηρίζουν, «θα πρέπει να προσεγγίζεται σε συνάρτηση με τη διατήρηση της αγοραστικής δύναμης των μισθών, συνδράμοντας έτσι στη διασφάλιση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και στη δημιουργία συνθηκών κοινωνικής συνοχής, στήριξης της κατανάλωσης, όπως και της πραγματικής οικονομίας».

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις επισημαίνουν ότι η τήρηση των συμφωνηθέντων συμβάλλει στην αξιοπιστία και στην αξιοπρέπεια των κοινωνικών εταίρων, ενώ παράλληλα ξεκαθαρίζουν πως δεν μπορεί να αποδεχτεί τη θέση της κυβέρνησης που παραπέμπει τη συζήτηση της ΑΤΑ στην επόμενη κυβέρνηση, «ενώ την ίδια στιγμή προσπαθεί να ολοκληρώσει θέματα που είναι ανοιχτά στο διάλογο και εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εργοδοτών, όπως είναι για παράδειγμα το ζήτημα της στρατηγικής για την απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες».

Καταλήγοντας οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ζητούν και διεκδικούν, τη διασφάλιση της ποιότητας και της αξιοπρέπειας στην εργασία, τον σεβασμό στα συμφωνηθέντα και τον απαιτούμενο σεβασμό προς το σύνολο των εργαζομένων.

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή