Μ. Τσιακκής: Ο θεσμός της ΑΤΑ πρέπει να αντικατασταθεί με κάτι άλλο

Τη θέση του ΚΕΒΕ ότι ο θεσμός της ΑΤΑ πρέπει να αντικατασταθεί με κάτι άλλο, διατύπωσε ο γενικός γραμματέας του Επιμελητηρίου Μάριος Τσιάκκης έπειτα από την, υπό τον υπουργό Εργασίας, συνάντηση με τις συντεχνίες, η οποία κατέληξε σε αδιέξοδο.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι έτοιμες οι συνθήκες για να γίνει κάτι τέτοιο. Την ίδια στιγμή δεν υιοθετούμε τη λογική των συντεχνιών ότι οποιαδήποτε συζήτηση πάνω στη φιλοσοφία της ΑΤΑ, σημαίνει μόνο αύξηση και επαναφορά της ΑΤΑ στο 100%», είπε.

Ο κ. Τσιακκής ανέφερε ότι το 2023 θα είναι μια δύσκολη χρονιά και με αυτά τα δεδομένα «επιβεβαιώσαμε στον Υπουργό ότι το 50% της ΑΤΑ για όσους καταβάλλουν και όσους παίρνουν ΑΤΑ θα αποδοθεί στο τέλος του μήνα και για τον υπόλοιπο χρόνο», και δήλωσε ότι με τα δεδομένα της οικονομίας είναι μια σωστή ρύθμιση για να δοθεί χρόνος για συζήτηση.

«Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει απεργία από πλευράς του συνδικαλιστικού κινήματος, έστω και αν το ανακοινώνουν, διότι οι συνθήκες δεν προσφέρονται για τέτοια μέτρα. Σε περίπτωση που όμως το κάνουν σίγουρα θα καλέσουμε και εμείς τα μέλη μας να ακούσουμε ξεκάθαρα τη δική τους άποψη για το πώς πορευόμαστε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο», σημείωσε ο κ. Τσιακκής.

Α. Αντωνίου: Η συμφωνία του 2017...

Ο πρόεδρος της ΟΕΒ, Αντώνης Αντωνίου, σημείωσε ότι όλοι συμφωνούν ότι η χρονιά που πέρασε ήταν ιδιαίτερα δύσκολη τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους εργοδότες. Όλοι, είπε, συμφωνούμε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδείνωσε περαιτέρω το κλίμα που υπήρξε κατά τη διάρκεια των δύο χρόνων της πανδημίας.

Πρόσθεσε ότι το τοπίο για το 2023 είναι αβέβαιο, θολό και άγνωστο. «Οι επιχειρήσεις έχουν να ενσωματώσουν τον εθνικό κατώτατο μισθό, την αύξηση του κόστους δανεισμού και πολλά άλλα», ανέφερε. Μέσα σε αυτό το κλίμα, συνέχισε ο κ. Αντωνίου, «έχουμε πει, ας συμφωνήσουμε να συνεχίσει η συμφωνία του 2017, με το 50% καταβολής της ΑΤΑ και να δοθεί ο χρόνος να αξιολογήσουμε τα δεδομένα».

Ανέφερε ότι το 50% εξισούται για αυτούς που το λαμβάνουν με το 4,36%, δεν καλύπτει όλες τις ανάγκες των χαμηλά εργαζομένων, αλλά σίγουρα αρκετών.

Υπενθύμισε ότι το 70% των εργαζομένων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις δεν απολαμβάνει της ΑΤΑ, οπότε αυτό δεν ήταν μια λύση, και η θέση της ΟΕΒ ήταν να συζητηθεί περαιτέρω με την νέα κυβέρνηση.

Ο κ. Αντωνίου σημείωσε ότι η πρόταση της ΟΕΒ για υποβολή προς συζήτηση απόψεων και εισηγήσεων εντός του 2023 για πιθανή αντικατάσταση της ΑΤΑ με ένα πιο σύγχρονο, αποτελεσματικό και ολιστικό σύστημα βασισμένο στις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, δεν βρήκε ανταπόκριση από τις συντεχνίες.

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους