Έρευνα: Χωρίς πλάνο σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις (πίνακες)

Με το κόστος αγοράς πρώτων υλών και ενέργειας να παρουσιάζει ραγδαία αύξηση και τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης να μην κατάφεραν να αποδώσουν τα αναμενόμενα, περίπου τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις δηλώνουν ότι δεν έχουν κανένα πλάνο για το επόμενο διάστημα.

 

Αυτό προκύπτει από το επιχειρηματικό panel, το οποίο αποτελεί συνέχεια μεγάλης επιχειρηματικής έρευνας, η οποία καταγράφει ανά εξάμηνο τις τάσεις της επιχειρηματικής κοινότητας.

Διαβάστε ακόμα: 

Ηρ. Νεοφύτου: Μαύρη τρύπα για την οικονομία τα παράνομα φροντιστήρια 

Οι ολοκαίνουργιες πολυτελείς σουίτες του ξενοδοχείου Amathus (photos) 

Γίνεται τετραπλής κατεύθυνσης ο δρομος Λευκωσίας – Παλαιχωρίου 

Δήμος Δήμου: Ποιος είναι ο ISACA και ο ρόλος του στην κυβερνοασφάλεια

Το συνολικό αντιπροσωπευτικό δείγμα ανέρχεται σε 252 επιχειρήσεις και η έρευνα διεξήχθη την περίοδο Ιουνίου/ Ιουλίου του 2022, από την CMRC CYPRONETWORK LTD σε συνεργασία και με την χορηγία της ΟΕΒ.

 

 

Οι επιλογές και το ανύπαρκτο πλάνο

Οι στρατηγικές επιλογές των επιχειρήσεων για το επόμενο εξάμηνο περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την εισαγωγή νέων προϊόντων και υπηρεσιών με ποσοστό 27%, την ένταση προωθητικών ενεργειών με 19%, καθώς και την περαιτέρω μείωση κοστών επιχείρησης με 18%.

 

Ωστόσο, το 41% των επιχειρήσεων τονίζουν ότι δεν υπάρχει κάποιο πλάνο.

 

Περίπου μία στις δέκα δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της, ενώ μόλις το 7% θα προχωρήσει σε νέες επενδύσεις.

 

 

Μη ικανοποιημένες με τα μέτρα

Εμφανής είναι η απογοήτευση των επιχειρήσεων με τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, καθώς το 66% δηλώνουν καθόλου ή λίγο ικανοποιημένες.

 

 

Το 43% θεωρούν ότι τα μέτρα για στήριξη των επιχειρήσεων δεν βοήθησαν καθόλου, ενώ ποσοστό 23% εκτιμούν ότι βοήθησαν αρκετά ή λίγο.

 

 

Τα μέτρα που θα βοηθήσουν

Ερωτηθείσες για τις ενέργειες εκ μέρους της κυβέρνησης που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις, η πλειοψηφία προκρίνει την επίσπευση διαδικασιών αδειοδότησης νέων έργων/ επενδύσεων, την πρόσβαση σε χρηματοδότηση, την παροχή κρατικών εγγυήσεων για χρηματοδότηση, τη γρήγορή εφαρμογή και παραχώρηση κινήτρων, τη μείωση φορολογιών, αλλά και την απλοποίηση της γραφειοκρατίας.

 

Τι κάνουν για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα

Όσον αφορά τις ενέργειες/προσεγγίσεις για τη αντιμετώπιση των υφιστάμενών τους προβλημάτων, μία στις πέντε επιχειρήσεις υποστηρίζει την εκπαίδευση προσωπικού, ενώ το 17% την εξεύρεση νέων τρόπων/μεθόδων προώθησης προϊόντων.

 

Το 14% τάσσεται υπέρ της μηχανοργάνωσης, το 11% προκρίνει την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού και την εισαγωγή συστημάτων μέτρησης/παρακολούθησης, την ώρα που μόλις το 7% αναμένεται ή έχει προχωρήσει σε αλλαγή οργανωτικής δομής, αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων ή συνεργασία με άλλες επιχειρήσεις.

 

Προβλέψεις για ενέργεια και κόστος πρώτων υλών

Αντιμέτωπες με αυξημένο κόστος ενέργειας το τελευταίο εξάμηνο είναι το 90% των επιχειρήσεων.

 

Όσον αφορά το κόστος αγορών πρώτων υλών της επιχείρησης, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, παρουσιάζει ραγδαία αύξηση με οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις (81%) να αναφέρουν ότι έχει αυξηθεί ακόμη και σε σχέση με το περσινό αυξημένο ποσοστό.

 

Εξάλλου, τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις προβλέπουν αύξηση του κόστους ενέργειας για το επόμενο εξάμηνο και έξι στις δέκα αύξηση του κόστους αγοράς πρώτων υλών.

 

 Το 21% εκτιμά ότι θα αυξηθεί το κόστος εργατικού δυναμικού, με την πλειοψηφία να αναμένει ότι θα παραμείνει το ίδιο.

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους