Ηρ. Νεοφύτου: Μαύρη τρύπα για την οικονομία τα παράνομα φροντιστήρια

Μαύρη τρύπα για τον τομέα της εκπαίδευσης στην Κύπρο, αλλά και κατ' επέκταση για την οικονομία, αποτελούν τα παράνομα φροντιστήρια τα οποία λειτουργούν ανεξέλεγκτα και πέραν του αμφιλεγόμενου χαρακτήρα των υπηρεσιών που παρέχουν, επιφέρουν ταυτόχρονα απώλειες εκατομμυρίων για το κράτος. 

Το θέμα των παράνομων φροντιστηρίων επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο με αφορμή επιστολή που απέστειλε στον Αρχηγό Αστυνομίας ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Φροντιστηρίων Κύπρου(ΣΙΦΚ), διά της οποίας ζητά την άμεση εμπλοκή και παρέμβασή του προς κατά το δυνατό αποτελεσματικότερη πάταξη του φαινομένου. 

Διαβάστε ακόμα: 

Έρευνα: Χωρίς πλάνο σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις (πίνακες) 

Οι ολοκαίνουργιες πολυτελείς σουίτες του ξενοδοχείου Amathus (photos) 

Γίνεται τετραπλής κατεύθυνσης ο δρομος Λευκωσίας – Παλαιχωρίου 

Δήμος Δήμου: Ποιος είναι ο ISACA και ο ρόλος του στην κυβερνοασφάλεια

Μιλώντας στο InBusinessNews, o πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Φροντιστηρίων Κύπρου(ΣΙΦΚ), Ηρόδοτος Νεοφύτου, υπέδειξε ότι στο μητρώο του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας υπάρχουν 700 νόμιμα φροντιστήρια, ωστόσο, κατά τον ίδιο, λειτουργούν περισσότερα από 7000 παράνομα φροντιστήρια, κάτι που ισοδυναμεί με πολλά χαμένα εκατομμύρια.

Υποδεικνύοντας ότι το πρόβλημα χρονολογείται εδώ και δεκαετίες και πως μετά από αγώνα συζητήθηκε στη Βουλή, ο κ. Νεοφύτου εξήγησε πως το 2018 ψηφίστηκε ο νόμος για τα φροντιστήρια. Μετά, όπως σημείωσε, ήρθε η πανδημία και επεκτάθηκε η περίοδος συμμόρφωσης για την υλοποίηση του νόμου. Όπως είπε, οι βουλευτές θέλησαν να δώσουν ακόμη ένα χρόνο, με αποτέλεσμα όμως αυτά τα μηνύματα να ενθαρρύνουν περισσότερο τους παρανομούντες και κάποιοι να μην θέλουν να συμμορφωθούν. 

«Είναι ανεξέλεγκτη κατάσταση. Μιλάμε για τεράστια απώλεια εσόδων για το κράτος από φόρους και κοινωνικές εισφορές. Όχι μόνο αυτό, εκτίθενται τα παιδιά σε άτομα που ίσως να μην έχουν λευκό ποινικό μητρώο», τόνισε ο Ηρόδοτος Νεοφύτου, για να υπογραμμίσει: 

«Σκεφτείτε ότι ένας μισθός μίας οικογένειας πάει για τα φροντιστήρια. Μιλάμε για εκατομμύρια τζίρο για τα παράνομα. Στο νόμιμο θα έρθουν να ελέγξουν, εγώ πρέπει να κρατώ σωστά τα λογιστικά μου», σχολίασε, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αν το θέμα με τις τουρκοκυπριακές περιουσίες είναι σκάνδαλο, αυτό δεν ξέρω τι είναι».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ιδιωτικών Φροντιστηρίων Κύπρου, το αρμόδιο Υπουργείο μπορεί να ελέγξει μόνο όσα φροντιστήρια βρίσκονται στο Μητρώο και δεν έχει εξουσιοδότηση και όχι τα υπόλοιπα.

Η μπάλα στην Αστυνομία

Είναι στο πλαίσιο αυτό που ο ΣΙΦΚ απέστειλε επιστολή στον Αρχηγό Αστυνομίας, στην οποία, υπενθυμίζοντας συμφωνία του περασμένου Νοέμβρη ότι για να έχει καλύτερο αποτέλεσμα η όποια διερεύνηση των καταγγελιών που κατά διαστήματα προβαίνει ο Σύνδεσμος θα πρέπει να παραδίδεται η καταγγελία ιδιοχείρως στο Αρχηγείο Αστυνομίας σε συγκεκριμένο άτομο, ζητά την εμπλοκή της Αστυνομίας  για πάταξη του φαινομένου των παράνομων φροντιστηρίων. 

 

 

Σημειώνεται ότι την περασμένη Τετάρτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας με τον υπεύθυνο για τα φροντιστήρια, κατά την οποία το Υπουργείο επανέλαβε ότι δεν μπορεί να ελέγξει τα εκτός μητρώου φροντιστήρια. «Δηλαδή, δεν συμφέρει να είναι νόμιμος κάποιος και να είναι στο μητρώο του Υπουργείου», σχολίασε συναφώς με νόημα ο κ. Νεοφύτου.

Για τον ΣΙΦΚ, σύμφωνα με τον ίδιο, η λειτουργία παράνομων φροντιστηρίων αποτελεί μείζων ζήτημα και μπορεί αν λυθεί με τη συνεργασία Υπουργείου Παιδείας και Αστυνομίας.

«Μόνο όταν το κράτος επιτέλους αφυπνιστεί και καταλάβει ότι αυτό το χάος πρέπει να τερματιστεί θα υπάρξει λύση. Το Υπουργείο, σε συνεργασία με την Αστυνομία, μπορούν να το πατάξουν. Εμείς θέλουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά και την τσέπη των γονιών. Θα περιμένουμε την Αστυνομία για την ανταπόκριση της», διαμήνυσε καταλήγοντας ο Ηρόδοτος Νεοφύτου.

Δειτε Επισης

ΚΝΕ: Χαιρετίζει την έγκριση του νόμου Net-Zero Industry από την Ευρωβουλή
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Η CNP Ασφαλιστική τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας και Υγείας
Χορηγός του αγώνα Duathlon η CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Συνεργασία Ablebook-Buyway365 που προωθεί την προσβασιμότητα
Influencer marketing: Πώς λειτουργεί ως εργαλείο ενδυνάμωσης των brands