Άλματα στην καινοτομία η Κύπρος-Στους Strong Innovators της Ευρώπης

Άλματα έχει επιτύχει η Κύπρος στον τομέα της καινοτομίας, με τη χώρα μας να κατατάσσεται πλέον στην κατηγορία “Strong Innovators” σύμφωνα με την ετήσια έκθεση European Innovation Scoreboard 2022 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Διαβάστε ακόμα: 

TUI: Αυτά είναι τα σχέδια μας για την Κύπρο

PwC Κύπρου:  Έσοδα ρεκόρ €83 εκατ.

Καύσιμα: Πάει μέχρι 15 Ιανουαρίου ο μειωμένος φόρος κατανάλωσης

Από στούντιο έως επαύλεις για ενοικίαση, από Πρωταρά μέχρι Πλάτρες

Συγκεκριμένα, η Κύπρος καταλαμβάνει τη 10η θέση στη συνολική κατάταξη, μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας, ενώ έχει βελτιώσει την επίδοσή της κατά 38% από το 2015 μέχρι και σήμερα, ποσοστό που αντικατοπτρίζει τη μεγαλύτερη βελτίωση σε όλη την Ευρώπη και το οποίο ανέρχεται πολύ πιο πάνω από τον μέσο όρο βελτίωσης (10%) των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Σημειώνεται πως η Κύπρος αποτελεί ένα από τα δύο μόλις κράτη-μέλη τα οποία έχουν μεταπηδήσει σε πιο πάνω κατηγορία (από την κατηγορία “Moderate Innovators”), ενώ είναι το μόνο κράτος-μέλος από τα ΕΕ13 (τα «νέα Κράτη Μέλη» που εισχώρησαν στην ΕΕ μετά το 2004) που καταγράφει επιδόσεις πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ. 

  

 Το European Innovation Scoreboard αποτυπώνει και παρέχει μία συγκριτική ανάλυση των επιδόσεων των κρατών-μελών της ΕΕ -και όχι μόνο- στο πεδίο της καινοτομίας, στη βάση 32 δεικτών μέτρησης υπό τις εξής 4 ενότητες: 1. Συνθήκες πλαισίου, 2. Επενδύσεις, 3. Δραστηριότητες Καινοτομίας, 4. Αντίκτυπος. Η Κύπρος καταγράφει ψηλές αποδόσεις στους δείκτες "Public-private co-publications», «Innovative SMEs collaborating with others», «International scientific co-publications», «Population with tertiary education» και «Trademark applications», ενώ θεωρείται ηγέτιδα χώρα για τη διάσταση “Συνδέσεις” (Linkages) της Ενότητας 3 «Δραστηριότητες Καινοτομίας», καταγράφοντας την υψηλότερη απόδοση με 77% αύξηση από το 2015 έναντι 35% του μέσου όρου της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκο Κόκκινο, «Η επιτυχία αυτή της Κύπρου αντικατοπτρίζει τη στοχευμένη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που καταβάλλει η Πολιτεία για την ανάπτυξη του τομέα και την καθιέρωση της Κύπρου ως κέντρου έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Παράλληλα, αποτελεί χαρακτηριστική ένδειξη της τεράστιας δυναμικής του τοπικού μας οικοσυστήματος, το οποίο και συγχαίρουμε θερμά για τα ποικίλα επιτεύγματά του, τα οποία μας κάνουν περήφανους καθημερινά. Μαζί μετουσιώνουμε την Έρευνα και Καινοτομία (Ε&Κ) σε οριζόντιο πυλώνα ανάπτυξης. Στοχεύουμε στη συνεχή μας βελτίωση, στο European Innovation Scoreboard, και όχι μόνο. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τις προοπτικές εκείνες που θα επιτρέψουν στο επιστημονικό και επιχειρηματικό μας δυναμικό να συνεχίσει να εξελίσσει τη δημιουργικότητά του, να αναπτύσσει πρωτοβουλίες και να καταξιώνεται επαγγελματικά, με μακροπρόθεσμο και ουσιαστικό όφελος για τους ίδιους αλλά και την οικονομία και την κοινωνία του τόπου.»

Σε δηλώσεις του, ο Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα και Καινοτομία, Νικόλαος Μαστρογιαννόπουλος, τόνισε πως «Τα φετινά αποτελέσματα του European Innovation Scoreboard μας ικανοποιούν και μας ενθαρρύνουν. Καταδεικνύουν ότι η τεράστια προσπάθεια που καταβάλλεται τα τελευταία χρόνια από όλο το οικοσύστημα και τους φορείς του Εθνικού Συστήματος Διακυβέρνησης Έρευνας και Καινοτομίας, αποδίδει καρπούς. Ωστόσο, δεν εφησυχάζουμε και εργαζόμαστε για ενίσχυση των σημείων που ακόμη χρήζουν βελτίωσης, όπως η περιβαλλοντική βιωσιμότητα και το πεδίο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας.» Σύμφωνα με τον Δρ Μαστρογιαννόπουλο, «Ο πήχης ανέβηκε ήδη πολύ ψηλά, με τον τομέα να χαρακτηρίζεται και επίσημα από τη μεγάλη δυναμική, εξέλιξη και την πρόοδο που σημειώνει. Υπόσχεσή μας είναι ότι θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στα δυνατά μας στοιχεία ώστε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και μαζί να οικοδομήσουμε την Κύπρο του αύριο.

Δειτε Επισης

ΚΕΔΙΠΕΣ: Κατέβαλε €140 εκατ. προς το Κράτος το α' τρίμηνο-Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Αποφασίζει για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης το Υπουργικό-Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι
Τα διεθνούς φήμης brands που ετοιμάζεται να υποδεχθεί το My Mall Λεμεσού
Ελίνα Κυρατζή: Θέσεις κλειδιά και προοπτικές ανέλιξης για το προσωπικό μέσω της Ακαδημίας ΑΛΦΑΜΕΓΑ
Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Σημαντικός προορισμός για επενδύσεις από την Εσθονία η Κύπρος-Τι είπε ο Πρόεδρος της χώρας σε φόρουμ του ΚΕΒΕ
Χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή έκλεισε την Τετάρτη το ΧΑΚ
Δημοσιοποίηση χορηγιών και κατά χάριν δωρεών του κράτους για το 2023