Καύσιμα: Πάει μέχρι 15 Ιανουαρίου ο μειωμένος φόρος κατανάλωσης

Την επέκταση της μείωσης του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου του 2023, αποφάσισε σε έκτακτη του Συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο υπό την προεδρία της Προεδρεύουσας της Δημοκρατίας, Προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου, με στόχο την απάμβλυνση του βάρους που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις λόγω των αυξήσεων των ενεργειακών προϊόντων.

Σύμφωνα με το σχετικό σημείωμα, που εξασφάλισε το ΚΥΠΕ, το επιπρόσθετο δημοσιονομικό κόστος αναμένεται να ανέλθει στα €6,5 εκατ., ενώ το συνολικό δημοσιονομικό κόστος μαζί με το προηγούμενο κόστος εφαρμογής του μέτρου ανέρχεται στα €33 εκατ. Η υφιστάμενη περίοδος μειωμένων συντελεστών λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2022.

Διαβάστε ακόμα: 

TUI: Αυτά είναι τα σχέδια μας για την Κύπρο

PwC Κύπρου:  Έσοδα ρεκόρ €83 εκατ.

Από στούντιο έως επαύλεις για ενοικίαση, από Πρωταρά μέχρι Πλάτρες

Το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Υπουργό Οικονομικών, να καταθέσει το νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί Φόρων Κατανάλωσης (Τροποποιητικός) (Αρ. 5) Νόμος του 2022» στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση με τη μορφή του κατεπείγοντος και να επιφέρει αλλαγές σε αυτό αν κριθεί απαραίτητο, χωρίς επαναφορά του στο Υπουργικό Συμβούλιο, στα πλαίσια επεξεργασίας του από τη Βουλή των Αντιπροσώπων».

Η επιβολή μειωμένων συντελεστών του ειδικού φόρου κατανάλωσης κρίθηκε αναγκαία «λόγω των συνεχιζόμενων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στον τομέα των τιμών των ενεργειακών προϊόντων, όπως αναφέρεται.

Η εφαρμογή μειωμένων συντελεστών, των κατώτατων που επιτρέπει η κοινοτική Οδηγία 2003/96/ΕΚ του Συμβουλίου της  27ης Οκτωβρίου 2003 σχετικά με την αναδιάρθρωση του κοινοτικού πλαισίου φορολογίας των ενεργειακών προϊόντων και της ηλεκτρικής ενέργειας, λήγει στις 30/9/2022.

«Η πρόταση αφορά την παράταση των εν λόγω μειωμένων συντελεστών μέχρι 15/1/2023 και αναμένεται να οδηγήσει σε ελάφρυνση του οικονομικού κόστους με το οποίο επιβαρύνονται οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις στη Δημοκρατία», αναφέρει το σημείωμα και συμπληρώνει ότι «αποτελεί ένα από τα μέτρα που προωθούνται για άμβλυνση των επιπτώσεων από τη συνεχιζόμενη ουκρανική κρίση και δη τις αυξημένες τιμές των καυσίμων».

Δειτε Επισης

Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Αποφασίζει για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης το Υπουργικό-Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι
Τα διεθνούς φήμης brands που ετοιμάζεται να υποδεχθεί το My Mall Λεμεσού
Ελίνα Κυρατζή: Θέσεις κλειδιά και προοπτικές ανέλιξης για το προσωπικό μέσω της Ακαδημίας ΑΛΦΑΜΕΓΑ
Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Σημαντικός προορισμός για επενδύσεις από την Εσθονία η Κύπρος-Τι είπε ο Πρόεδρος της χώρας σε φόρουμ του ΚΕΒΕ