Κλ. Βασιλείου: Αξία για τις επιχειρήσεις μέσα από τους δείκτες ESG

Τα κριτήρια ESG αποτελούν το next best thing για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς όσον αφορά την επιτυχή υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και χωρίς τη συμβολή των επιχειρήσεων, μέσα από τις πρακτικές αυτές, η πράσινη μετάβαση είναι αδύνατη.

Κι ύστερα, όπως συμπληρώνει η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Κλέλια Βασιλείου, η υπεύθυνη στάση χωρών και εταιρειών που τα υιοθετούν, προσελκύει επενδυτές που βλέπουν σε αυτές αξιοπιστία και βιωσιμότητα.

Διαβάστε ακόμα: 

Πόσο αξίζουν τα έξι malls της Κύπρου

Κεντρική Τράπεζα: Τα τρία «πρέπει» για τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις

Η συνέντευξη της Κλέλιας Βασιλείου δημοσιεύεται στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού IN Business, στο πλαίσιο του πολυσέλιδου αφιερώματος για τα ESG.

Ποιος είναι ο ρόλος σας ως Επιτρόπου Περιβάλλοντος όσον αφορά τα κριτήρια ESG;

Θεωρούμαστε ενδιαφερόμενο μέρος, που καταγράφει τους δείκτες ESG ως ένα σημαντικό υποστηρικτικό εργαλείο για τις επιχειρήσεις. Η σύγχρονη αγορά αναγνωρίζει ως προτεραιότητα τα θέματα ευθύνης των επιχειρήσεων και το πλέγμα περιβαλλοντικών, κοινωνικών και στόχων διακυβέρνησης.

Ως εκ τούτου, έχουμε αναλάβει πρωτοβουλία, σε συνεργασία με το Γραφείο του Επιτρόπου του Πολίτη, την ΟΕΒ και τον CSR Cyprus, να συστήσουμε το δίκτυο που θα μας επιτρέψει να στήσουμε τον μηχανισμό καθοδήγησης, εποπτείας και παρακολούθησης για την επίτευξή τους.

Παρόλο που δεν είναι ακόμα υποχρεωτικό, σε ποιο βαθμό οι κυπριακές επιχειρήσεις εφαρμόζουν τα ESG;

Καταγράφεται αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον από τις επιχειρήσεις που σέβονται τον εαυτό τους και επιθυμούν να εντάξουν την κοινωνική συνεισφορά στο πλαίσιο της ευθύνης τους. Έτσι κι αλλιώς τα τελευταία χρόνια βλέπουμε πληθώρα πρωτοβουλιών, ενεργειών και δράσεων από τις επιχειρήσεις, που συμμετέχουν και χορηγούν περιβαλλοντικές δράσεις, όπως δεντροφυτεύσεις, καλλωπισμούς, εκστρατείες διαφώτισης, καλλιέργεια κουλτούρας και διόρθωση μηχανισμών λειτουργίας.

Όλα αυτά, πλέον, μέσω των δεικτών ESG θα κωδικοποιούνται, για να μπορούν και οι ίδιες μέσα από ένα ορθολογικό σχήμα να αυτοαξιολογούνται, να μπορούν να παρουσιάζουν ποσοτικά και ποιοτικά αποτελέσματα της συμμετοχής τους στο κοινώς ωφέλιμο, να δικτυώνονται και μέσω βέλτιστων πρακτικών να δημιουργούν καλύτερο εργασιακό περιβάλλον, αφήνοντας μικρότερο αποτύπωμα ως πράσινη συνεισφορά.

Το σχέδιο ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας περιλαμβάνει αρκετές ενέργειες και μεταρρυθμίσεις, που προάγουν τη βιωσιμότητα. Είσαστε ικανοποιημένη;

Για πρώτη φορά έχουμε στα χέρια μας ένα τόσο δυναμικό εργαλείο, ικανό να διορθώσει χρόνια προβλήματα και να δώσει πραγματική ώθηση στην καινοτομία και τις πράσινες επενδύσεις.

Το πακέτο ανέρχεται στο 1.3 δισ. και περιλαμβάνει πληθώρα έργων, που καλύπτουν όλο το εύρος των αναγκών, σε ζητήματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη στρατηγική για τη βιοποικιλότητα, την υγεία της θάλασσας και των υδάτων, τη διαχείριση αποβλήτων, την πράσινη μετάβαση, τη γαλάζια οικονομία, τις πράσινες μεταφορές, την ενέργεια και τη διαχείριση ρύπων.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα κεφάλαια, που έχουν δρομολογηθεί προς αντιμετώπιση της μεγάλης κλιματικής κρίσης, που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και ιδιαίτερα η μικρή μας πατρίδα, αφού βρίσκεται στην κόκκινη ζώνη και απειλείται η ίδια της η ύπαρξη, γιατί ακριβώς προσβάλλονται όσα μέχρι σήμερα θεωρούσαμε εύκαιρα και βολικά.

Ποιο είναι το όφελος για τις εταιρείες που εφαρμόζουν τις πρακτικές αυτές;

Δημιουργείται αξία για τις επιχειρήσεις. Η υλοποίηση στόχων ESG συμβάλλει όχι μόνον στην ηθική υποχρέωση που έχουμε απέναντι στον πλανήτη, που μας θρέφει όλους ως κοινός χώρος και σπίτι, αλλά ταυτόχρονα βοηθά στην οικονομική ευρωστία και σταθερότητα κάθε οργανισμού, που σκέφτεται επαγγελματικά και σέβεται την παρουσία και την κοινωνική του διάσταση.

Τι μπορεί να περιλαμβάνουν τα εταιρικά κριτήρια ESG;

Τα περιβαλλοντικά κριτήρια μπορεί να περιλαμβάνουν τους τρόπους παραγωγής και χρήσης ενέργειας μιας εταιρείας, την πολιτική διαχείρισης αποβλήτων, τη ρύπανση, τη διατήρηση των φυσικών πόρων και τη μεταχείριση των ζώων.

Τα κριτήρια μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν στην αξιολόγηση και αντιμετώπιση περιβαλλοντικών κινδύνων, που ίσως παρουσιαστούν σε μια επιχείρηση. Κοινωνικά, εξετάζονται οι επιχειρηματικές σχέσεις της εταιρείας. Λειτουργεί με προμηθευτές που μοιράζονται τις ίδιες αξίες με αυτές που ισχυρίζεται ότι έχει; Επιστρέφει ένα ποσοστό των κερδών της στην τοπική κοινωνία ή ενθαρρύνει τους εργαζομένους να εκτελούν εθελοντική εργασία εκεί; Οι συνθήκες εργασίας της δείχνουν σεβασμό για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων της; Λαμβάνονται υπόψη τα συμφέροντα άλλων ενδιαφερομένων;

Η υιοθέτηση της επενδυτικής φιλοσοφίας ΕSG από τις κυπριακές επιχειρήσεις, θα μπορούσε να προσελκύσει ξένες επενδύσεις στη χώρα;

Βεβαίως, γιατί προσθέτει στο κύρος και τη διεθνή της αναγνώριση. Στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλουμε απλώς να κατανοήσουμε τα αυτονόητα. Δηλαδή, ότι οι δείκτες ESG αποτελούν το πλέγμα της ηθικής μας υποχρέωσης έναντι στην επιχείρησή μας και στον πλανήτη.

Μια ηθική διάσταση η οποία, όμως, επηρεάζει έντονα την οικονομική πραγματικότητα και την πορεία βιωσιμότητας κάθε επιχείρησης. Ενισχύει τις δυνατότητες ανάπτυξης και διεύρυνσης των εργασιών της, οι οποίες της επιτρέπουν να έχει γερά θεμέλια, μέσα για εξοικονόμηση πόρων, ευτυχισμένο και πιστό προσωπικό, κοινωνικό αντίκρισμα κι εκτίμηση και εν τέλει, παραγωγή κέρδους με θεμιτά μέσα, το οποίο αντέχει στον χρόνο.  

Άρα και οι επενδυτές, σε μία επιχείρηση που ακολουθεί δείκτες ESG, βλέπουν αξιοπιστία, βιωσιμότητα και οπωσδήποτε υπεύθυνη στάση.

Πόση σημασία δίδουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στην υιοθέτηση των ESG παραγόντων;

Για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, το πλέγμα των ESG θεωρείται το next big thing, αφού πάνω τους στηρίζεται η επιτυχία υλοποίησης της Πράσινης Ευρωπαϊκής Συμφωνίας και χωρίς τη συμμετοχή των επιχειρήσεων στα ζητήματα της πράσινης μετάβασης, αυτή δεν μπορεί να επιτευχθεί. 

Είδαμε, για παράδειγμα, το προηγούμενο τρίμηνο συζητήσεις και αποφάσεις που θέλουν την Ευρώπη να ορίζει δικά της κριτήρια ESG για επιχειρήσεις τρίτων χωρών, που συναλλάσσονται με τα ευρωπαϊκά θέσμια, σε αυστηρότερο, μάλιστα, πλαίσιο.

Την ίδια ώρα, οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν ψηλά στην ατζέντα τους τα κριτήρια βιωσιμότητας ESG, σε επίπεδο που να συνδέουν τις αμοιβές των εργαζομένων με τις επιδόσεις της εταιρείας.

Δειτε Επισης

Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Βελτιώνεται η Κύπρος διαπιστώνει η Moneyval-Η έκθεση προόδου για τη συμμόρφωση της χώρας μας
«Απαραίτητη η ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας»
Μαρία Παναγιώτου: Η Κύπρος υλοποίησε πολιτικές για πιο βιώσιμη αγροτική οικονομία
Γιάννης Παναγιώτου: Εργαζόμαστε για καλύτερη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων
Νίκος Χριστοδουλίδης: Διαχρονικά υψηλό το αίσθημα ευθύνης των κοινωνικών εταίρων