Κεντρική Τράπεζα: Τα τρία «πρέπει» για τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις

Την αδήριτη ανάγκη οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις να αξιολογήσουν τη φερεγγυότητά τους, να επανεξετάσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα και να συνεχίσουν να επενδύουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό της λειτουργίας τους, τονίζει η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου στην Έκθεση Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας που κυκλοφόρησε για το 2021.

Διαβάστε ακόμα: 

Πόσο αξίζουν τα έξι malls της Κύπρου

Κλ. Βασιλείου: Αξία για τις επιχειρήσεις μέσα από τους δείκτες ESG 

Σύμφωνα με την έκθεση, ο ασφαλιστικός τομέας συνέχισε να καταγράφει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης όσον αφορά την παραγωγή νέων ασφαλίστρων κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2021, ειδικότερα στον κλάδο ζωής αλλά και, σε μικρότερο βαθμό, στον γενικό κλάδο, ενώ οι ασφαλιστικές εταιρείες διατήρησαν τη συνολική φερεγγυότητά τους.

Ωστόσο, όπως τονίζεται στην έκθεση, παρά την ανοδική πορεία του τομέα τα τελευταία έτη, η εκτίναξη της οικονομικής αβεβαιότητας μετά τη ρωσική εισβολή καθιστά αβέβαιες τις εκτιμήσεις για την κερδοφορία των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, ενώ οι ανοδικές προσδοκίες μετριάζονται.

Όπως εκτιμά η Κεντρική Τράπεζα, η προβλεπόμενη αύξηση του πληθωρισμού, που αναμένεται να διαβρώσει την αγοραστική δύναμη του ιδιωτικού τομέα, δύναται να μειώσει τη ζήτηση για ορισμένα ασφαλιστικά συμβόλαια.

«Είναι επομένως αδήριτη ανάγκη», υπογραμμίζει, «οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις να αξιολογήσουν τη φερεγγυότητά τους, να επανεξετάσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα, και να συνεχίσουν να επενδύουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό της λειτουργίας τους, λαμβάνοντας υπόψιν τις επιπτώσεις από τη γεωπολιτική και ενεργειακή κρίση, την επιτάχυνση του πληθωρισμού και τις επιπτώσεις στην κερδοφορία τους, καθώς και τις προκλήσεις που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή».

Οι ΚΕΠΕΥ

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τον τομέα παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, στην έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας υποδεικνύεται ότι επηρεάζεται, επίσης, από τη γεωπολιτική κρίση λόγω της έκθεσης στη Ρωσία ορισμένων Κυπριακών Επιχειρήσεων Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΚΕΠΕΥ).

Ως εκ τούτου, τονίζεται, οι εν λόγω οντότητες θα πρέπει να αξιολογούν τους κινδύνους που προκύπτουν από τα στοχευμένα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία σε συνεχή βάση, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας τους.

Δειτε Επισης

Στα €44.608.380,50 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Ψήφος εμπιστοσύνης από Fitch... Υψηλότερα και διαφοροποιημένα έσοδα για Ελληνική από την εξαγορά της CNP
Αδικεί επενδυτές και όσους έχουν προτεραιότητα στήριξης η πρόταση για φορολόγηση υπερκερδών τραπεζών
Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
Στην επενδυτική βαθμίδα BBB (χαμηλή) με σταθερή τάση η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας από DBRS
Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Αιφνιδιαστική παραίτηση του CEO της HSBC
Κνοτ (ΕΚΤ): Ρεαλιστική η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο
Δεν πείθει την Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το ΑΚΕΛ-«Προεκλογικό πυροτέχνημα»
Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP