Ελένη Κωνσταντίνου: Οι πρωτοβουλίες του CFA για επενδύσεις με ESG

Ο κίνδυνος της περιβαλλοντικής καταστροφής, της μόλυνσης και της αλόγιστης σπατάλης των φυσικών πόρων, καθώς και οι κοινωνικοοικονομικές ανακατατάξεις, ανέδειξαν τα τελευταία χρόνια τις έννοιες της πράσινης οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης, επισημαίνει η μέχρι πρότινος πρόεδρος του CFA Society Cyprus, Ελένη Κωνσταντίνου, μιλώντας στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού IN Business, στο πλαίσιο του πολυσέλιδου αφιερώματος για τα κριτήρια ESG, 

Παράλληλα, όπως προσθέτει, ενίσχυσαν την ανάγκη υιοθέτησης νέων πρακτικών, φιλικότερων προς το περιβάλλον και την κοινωνία, οδηγώντας ολοένα και περισσότερους επενδυτές να στραφούν προς τη χρηματοδότηση υπεύθυνων εταιρειών.

Η ενσωμάτωση περιβαλλοντικών, κοινωνικών και σχετικών με τη διακυβέρνηση (ESG) παραγόντων στην επενδυτική διαδικασία, τονίζει, αποτελεί διεθνώς μια ταχέως ανερχόμενη τάση. Βασικό κίνητρο στην πρακτική αξιολόγησης των ζητημάτων ESG, ως μέρος της χρηματοοικονομικής ανάλυσης, σύμφωνα με την Ελένη Κωνσταντίνου, είναι ο εντοπισμός ελκυστικών επενδυτικών ευκαιριών σε οργανισμούς που στηρίζουν τη βιωσιμότητα ενεργά και υπεύθυνα.

Και συνεχίζει η Ελένη Κωνσταντίνου:

H επενδυτική φιλοσοφία ESG είναι προσανατολισμένη στον σεβασμό στο περιβάλλον, στην κοινωνική ευθύνη και στην ορθή εταιρική διακυβέρνηση. Οι παράγοντες ESG συχνά συνδέονται μεταξύ τους και μπορεί να είναι δύσκολο να ταξινομηθεί ένα ζήτημα ESG μόνο ως περιβαλλοντικό, κοινωνικό ή ζήτημα διακυβέρνησης.

Η ενσωμάτωση της φιλοσοφίας ESG είναι μια ολιστική προσέγγιση στην ανάλυση των επενδύσεων, όπου σημαντικοί ESG αλλά και παραδοσιακοί χρηματοοικονομικοί παράγοντες,  που επηρεάζουν τον κίνδυνο και την απόδοση, προσδιορίζονται και αξιολογούνται μαζί για να παρθεί μια επενδυτική απόφαση.

Οι επενδύσεις με κριτήρια ESG έχουν ως στόχο τη βελτίωση των σταθμισμένων με τον κίνδυνο αποδόσεων. Τα κριτήρια ESG έχουν προσελκύσει το έντονο ενδιαφέρον της κοινωνίας, των ρυθμιστικών και εποπτικών Αρχών, καθώς και της επενδυτικής κοινότητας.

Για τον λόγο αυτό, οι επιχειρήσεις καλούνται να προβούν στη μέτρηση, τη δημοσιοποίηση και τη διαχείριση των κινδύνων και των ευκαιριών που αφορούν στη βιώσιμη ανάπτυξη και να επιλέξουν την ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG για να ενισχύσουν την αξιοπιστία τους. Οι μεγαλύτεροι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας έχουν θεσπίσει σχετικά πρότυπα αξιολόγησης. Όμως, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τυποποίηση όσον αφορά τον υπολογισμό ή την παρουσίαση διαφορετικών μετρήσεων ESG, αν και εντείνονται οι προσπάθειες για τη διαμόρφωση μιας κοινής αντίληψης του τι συνιστά καλή ή κακή απόδοση ESG.

Το Ινστιτούτο CFA παρακολουθεί διαχρονικά με συνέπεια βασικές συζητήσεις και σημαντικά ζητήματα στον κλάδο των επενδύσεων. Θεωρεί ότι η πιο ενδελεχής εξέταση των παραγόντων ESG από τους επαγγελματίες του κλάδου μπορεί να βελτιώσει τη θεμελιώδη ανάλυση, τις επενδυτικές επιλογές και αποδόσεις. Για τον σκοπό αυτό έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στην ανάδειξη, ενθάρρυνση και προώθηση των επενδύσεων με κριτήρια ESG μέσω δύο πρωτοβουλιών:

1. Το CFA Institute Certificate in ESG Investing είναι το πρώτο επαγγελματικό πιστοποιητικό παγκοσμίως, που διατίθεται με στόχο να εξοπλίσει τους επαγγελματίες με βασικές γνώσεις και δεξιότητες γύρω από το θέμα των βιώσιμων επενδύσεων, ενώ έχει αναγνωριστεί από τις Αρχές Υπεύθυνων Επενδύσεων των Ηνωμένων Εθνών (UN PRI).

2. Τα Global ESG Disclosure Standards for Investment Products είναι παγκόσμια εθελοντικά πρότυπα, που θεσπίστηκαν για την πλήρη γνωστοποίηση της διαδικασίας αξιολόγησης παραγόντων ESG στα επενδυτικά προϊόντα. Επιδιώκουν την αντιμετώπιση κενών στις νομικές ρυθμίσεις και την εναρμόνιση των πρακτικών γνωστοποίησης, για να βοηθήσουν τους επενδυτές, τους συμβούλους και τους διανομείς να μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα, να συγκρίνουν και να αξιολογήσουν τα επενδυτικά προϊόντα.      

Περιβάλλον

  • Κλιματική αλλαγή και εκπομπές άνθρακα
  • Ρύπανση του αέρα και των υδάτων
  • Βιοποικιλότητα
  • Ενεργειακή αποδοτικότητα
  • Αποψίλωση δασών
  • Διαχείριση αποβλήτων
  • Λειψυδρία        

Κοινωνία

  • Εργασιακά πρότυπα
  • Εργασιακή δέσμευση
  • Διαφορετικότητα και συμπερίληψη
  • Προστασία δεδομένων και απόρρητο
  • Κοινωνικές σχέσεις
  • Ανθρώπινα δικαιώματα
  • Ικανοποίηση πελατών

Διακυβέρνηση

  • Σύνθεση διοικητικού συμβουλίου
  • Δομή επιτροπής ελέγχου
  • Δωροδοκία και διαφθορά
  • Απολαβές εκτελεστικών στελεχών
  • Άσκηση επιρροής
  • Εισφορές σε πολιτικά κόμματα
  • Προστασία των πληροφοριοδοτών                   

Δειτε Επισης

Στο Λουξεμβούργο για το Συμβούλιο της Ε.Ε. η Μαρία Παναγιώτου- Συζητείται απλούστευση της ΚΑΠ
Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση της Ε.Ε. σε ΑΑΑ με σταθερή τάση ο Morningstar DBRS
Ν. Χριστοδουλίδης: Εθνική αποστολή με πανευρωπαϊκή διάσταση για την Κ.Δ. η Προεδρία της Ε.Ε. το 2026
Γ. Παπαναστασίου: Αξιόπιστο κέντρο επιχειρηματικότητας η Κύπρος-Η σημασία του Great Sea Interconnector
Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση