Powered by

Μεγάλοι κίνδυνοι για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας φέτος-Καμπανάκι από οικονομολόγους

Υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι η παγκόσμια οικονομία να διολισθήσει σε ύφεση φέτος, σύμφωνα με την πλειοψηφία των εκτιμήσεων οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, στην οποία αναφέρεται ότι οι δασμοί του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχουν βλάψει το επιχειρηματικό κλίμα.

Μόλις πριν από τρεις μήνες, η ίδια ομάδα οικονομολόγων που καλύπτουν σχεδόν 50 οικονομίες, ανέμενε ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτύσσεται με ισχυρό και σταθερό ρυθμό.

Ωστόσο, η προσπάθεια του Αμερικανού Προέδρου να αναδιαμορφώσει το παγκόσμιο εμπόριο επιβάλλοντας δασμούς σε όλες τις εισαγωγές στις ΗΠΑ έχει προκαλέσει σοκ στις χρηματοπιστωτικές αγορές, εξαφανίζοντας τρισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία και έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του δολαρίου, ως ασφαλές καταφύγιο.

Ενώ ο Τραμπ έχει αναστείλει για τρεις μήνες τους ισχυρότερους δασμούς που έχουν επιβληθεί σε σχεδόν όλους τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, παραμένει ένας γενικός δασμός ύψους 10%, καθώς και ένας δασμός 145% στην Κίνα, του μεγαλύτερου εμπορικού εταίρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Είναι αρκετά δύσκολο για τις εταιρείες να σκεφτούν τον Ιούλιο αυτή τη στιγμή, όταν δεν γνωρίζουν ποιοι θα είναι οι αμοιβαίοι δασμοί. Προσπαθήστε και προγραμματίστε για έναν ακόμη χρόνο. Δηλαδή, ποιος ξέρει πώς θα είναι αυτός ο χρόνος, πόσο μάλλον για περίοδο πέντε ετών», δήλωσε ο Τζέιμς Ρόσιτερ, επικεφαλής παγκόσμιας μακροοικονομικής στρατηγικής στην εταιρεία TD Securities.

Αντιμέτωπες με αυξημένες αβεβαιότητες και δασμούς σε αγαθά, πολλές επιχειρήσεις παγκοσμίως είτε έχουν αποσύρει είτε έχουν υποβαθμίσει τις προβλέψεις για τα έσοδα τους.

Επιδεικνύοντας ασυνήθιστη ομοφωνία, κανένας από τους περισσότερους από 300 οικονομολόγους που συμμετείχαν στην έρευνα που διεξήχθη από την 1η μέχρι τις 28 Απριλίου, δεν δήλωσε ότι οι δασμοί είχαν θετικό αντίκτυπο στο επιχειρηματικό κλίμα, με το 92% να αναφέρεται σε «αρνητικό» αντίκτυπο. Μόνο το 8% των οικονομολόγων δήλωσε «ουδέτερο», που προέρχεται κυρίως από την Ινδία και άλλες αναδυόμενες οικονομίες.

Τα τρία τέταρτα των οικονομολόγων υποβάθμισαν την πρόβλεψη τους για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2025, στο 2,7%, από 3,0% σε δημοσκόπηση του Ιανουαρίου. Η πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ήταν ελαφρώς υψηλότερη, στο 2,8%.

Οι διάμεσες προβλέψεις για την ανάπτυξη μειώθηκαν για 28, από τις 48 οικονομίες που συμμετείχαν στην έρευνα.

Μεταξύ των άλλων, για 10 οικονομίες η γενική άποψη παρέμεινε αμετάβλητη και για 10, συμπεριλαμβανομένων της Αργεντινής και της Ισπανίας, η άποψη αναβαθμίστηκε ελαφρώς, βασιζόμενη κυρίως στις εγχώριες εξελίξεις.

Για Κίνα και η Ρωσία προβλέπεται ανάπτυξη 4,5% και 1,7% αντίστοιχα, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ. Αυτές οι μέσες εκτιμήσεις παρέμειναν αμετάβλητες από την έρευνα του περασμένου τριμήνου.

Ωστόσο, οι προβλέψεις ανάπτυξης για το Μεξικό και τον Καναδά υποβαθμίστηκαν σε σχέση με τον Ιανουάριο, σε 0,2% και 1,2%, αντίστοιχα. Οι περισσότερες από αυτές τις αναθεωρήσεις έγιναν τον τελευταίο μήνα.

Η πρόβλεψη για το 2026 ήταν σχεδόν η ίδια, υποδηλώνοντας ότι η πτωτική τάση στις προσδοκίες για ανάπτυξη που ξεκίνησε με την επιβολή δασμών από τον Τραμπ είναι βαθιά και δεν είναι εύκολο να διορθωθεί.

Σε ερώτηση για τον κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης φέτος, το 60% των οικονομολόγων - 101 από τους 167 - δήλωσαν ότι είναι υψηλός ή πολύ υψηλός. Εξήντα έξι δήλωσαν ότι είναι χαμηλός, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων που δήλωσαν πολύ χαμηλός.

«Είναι ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον για να είμαστε αισιόδοξοι για την ανάπτυξη», δήλωσε ο Τίμοθι Γκραφ, επικεφαλής μακροστρατηγικής για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στην εταιρεία State Street.

«Είναι μια κατάσταση όπου η πιθανότητα να εισέλθουμε σε ένα στασιμοπληθωριστικό περιβάλλον ήταν πάντα αρκετά χαμηλή - αλλά νομίζω ότι τώρα είναι υψηλότερη», πρόσθεσε ο Γκραφ.

Ο στασιμοπληθωρισμός συνήθως ορίζεται ως μια παρατεταμένη περίοδος μηδενικής ή χαμηλής ανάπτυξης, υψηλού πληθωρισμού και αυξανόμενης ανεργίας.

Περισσότερο από το 65% - 19 από τις 29 μεγάλες κεντρικές τράπεζες που συμμετείχαν στην έρευνα - δεν αναμενόταν να επιτύχουν τους στόχους τους για τον πληθωρισμό φέτος. Ο αριθμός μειώθηκε ελαφρώς σε 15 για το επόμενο έτος.

Δειτε Επισης

Η Ε.Ε. παρατείνει τα οικονομικά περιοριστικά μέτρα κατά της Ρωσίας για άλλους έξι μήνες
Σε χαμηλό τετραετίας το δολάριο-Αυξάνεται η αισιοδοξία για εμπορικές συμφωνίες και μειώσεις επιτοκίων
Ιταλία: Αμετάβλητος ο πληθωρισμός κάτω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ
Γερμανία: Χαμηλότερη των εκτιμήσεων η αύξηση στις λιανικές πωλήσεις τον Μάιο
Άλμα για την βρετανική οικονομία το πρώτο τρίμηνο πριν τους δασμούς Τραμπ
Νέα άνοδος για τον χρυσό με το βλέμμα στα εμπορικά deals και το φορολογικό νομοσχέδιο Τραμπ
Καναδάς: Ακυρώνει φόρο σε τεχνολογικούς κολοσσούς ενόψει συμφωνίας με τις ΗΠΑ για το εμπόριο
Βρέθηκε αγοραστής για την TikTok στις ΗΠΑ-Αναμένεται έγκριση από Κίνα
Πώς οι αβεβαιότητες του εμπορικού πολέμου δυσκολεύουν την προσπάθεια της ΕΚΤ
Αδειάζει η κλεψύδρα για εμπορική συμφωνία Ε.Ε. με ΗΠΑ-Εκπνέει η τρίμηνη προθεσμία Ντόναλντ Τραμπ