Αντ. Αντωνίου: Μόνο όφελος στις επιχειρήσεις από την υιοθέτηση ESG

Τα κριτήρια ESG αποτελούν την ασπίδα κάθε σύγχρονης επιχείρησης που θέλει να επιβιώσει και πολύ περισσότερο να διαπρέψει. Ευτυχώς, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ), Αντώνιο Αντωνίου, μεγάλη μερίδα των κυπριακών εταιρειών έχει αντιληφθεί τη σημαντικότητά τους και επενδύει σ’ αυτά, κάτι που βλέπουμε να υιοθετείται ακόμα πιο πολύ από την πανδημία κι έπειτα.

Η ΟΕΒ, εδώ και 62 χρόνια, υπηρετεί αδιάλειπτα την ESG φιλοσοφία, παρέχοντας την ανάλογη στήριξη και ενημέρωση στον κόσμο του επιχειρείν.

 

Διαβάστε ακόμα:

Guru: Τα πάντα για το resort των Πλατρών που πήρε πράσινο φως

Ρ. Κασάπη: Ξέρουν τι δεν θέλουν να βλέπουν οι Κύπριοι τηλεθεατές 

«Μοναδική ευκαιρία της Κύπρου να γίνει επίκεντρο της τεχνολογίας»

Η συνέντευξη του Αντώνιου Αντωνίου δημοσιεύεται στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού IN Business, στο πλαίσιο του πολυσέλιδου αφιερώματος για τα ESG.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες παράμετροι των κριτηρίων ESG και σε ποιο επίπεδο βρίσκονται οι κυπριακές επιχειρήσεις όσον αφορά την υιοθέτησή τους;

Η φιλοσοφία των κριτηρίων ESG αφορά παραμέτρους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και εταιρικής διακυβέρνησης, οι οποίοι αποτελούν την ασπίδα κάθε σύγχρονης επιχείρησης, που ενσυνείδητα στοχεύει όχι απλώς να επιβιώσει, αλλά να διαπρέψει στον τομέα της. Ένα μεγάλο ποσοστό κυπριακών εταιρειών βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο και στους τρεις αυτούς πυλώνες.

Συγκεκριμένα, οι στόχοι που αφορούν στην εταιρική διακυβέρνηση εξετάζουν, μεταξύ άλλων, την τήρηση της επιχειρηματικής ηθικής από την ηγεσία του οργανισμού, τις αμοιβές των ανώτερων στελεχών και τη διαφάνεια των εσωτερικών διαδικασιών.

Στο κοινωνικό σκέλος ανήκουν πτυχές, όπως η διαχείριση του έμψυχου υλικού, η αντιμετώπιση των πελατών, η σχέση που διατηρεί ο οργανισμός με τους συνεργάτες του και η γενικότερη προσφορά στην κοινωνία.

Τέλος, τα περιβαλλοντικά κριτήρια ερευνούν τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός διαχειρίζεται περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως είναι ο σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον, η ανακύκλωση αποβλήτων, η ρύπανση και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, η εξοικονόμηση ενέργειας, η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Προωθείτε, ως ΟΕΒ, κίνητρα για την εφαρμογή των κριτηρίων αυτών;

Εδώ και 62 χρόνια, η ΟΕΒ υπηρετεί την φιλοσοφία που διέπει τα κριτήρια ESG, επιτελώντας ρόλο συμβούλου για τις κυπριακές επιχειρήσεις σε θέματα ανάπτυξης, εργασιακών σχέσεων, ενέργειας και περιβάλλοντος.

Εξάλλου, ο σεβασμός των εργασιακών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέσα από γόνιμο διάλογο και ειλικρινή διαπραγμάτευση, ήταν και ο πρωταρχικός λόγος δημιουργίας της ομοσπονδίας το 1960, ενώ στη συνέχεια προστέθηκαν οι πτυχές της χρηστής διακυβέρνησης των επιχειρήσεων και της τήρησης διάφανων διαδικασιών διοίκησης.

Τα τελευταία χρόνια, η ΟΕΒ έχει αναπτύξει, επίσης, πλούσια δράση στα περιβαλλοντικά θέματα. Η δημιουργία ενός άρτια στελεχωμένου τμήματος ενέργειας και περιβάλλοντος ήρθε να συμπληρώσει το παζλ της ESG φιλοσοφίας.

Πρωτοβουλίες οικολογικού χαρακτήρα, όπως είναι η χρήση ΑΠΕ, η εξοικονόμηση ενέργειας και η κυκλική οικονομία προάγουν τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες των επιχειρήσεων-μελών της.

Η ΟΕΒ συμμετείχε στην υποβολή εισηγήσεων, αρκετές από τις οποίες περιλήφθηκαν στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (ΕΣΑΑ). Παρακολουθείτε και ελέγχετε την πορεία του σχεδίου όσον αφορά τις πρακτικές ESG; Είστε ικανοποιημένος;

Το ΕΣΑΑ έχει λάβει υπόψη αρκετές από τις εισηγήσεις της ΟΕΒ και αυτό μας ικανοποιεί ιδιαίτερα. Είναι σαφές ότι τα κριτήρια ESG είναι απαραίτητα για την ευημερία των επιχειρήσεων, γι’ αυτό και περιλήφθηκαν στις προτάσεις μας.

Η κάλυψή τους από το ΕΣΑΑ θα έχει ως αποτέλεσμα, να παρασχεθεί στις επιχειρήσεις μας η απαραίτητη χρηματοδότηση, για να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες προκλήσεις που παρουσιάζονται το τελευταίο διάστημα, όπως είναι η αύξηση στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών και των καυσίμων.

Η εφαρμογή των κριτηρίων ESG από τις επιχειρήσεις της χώρας μας αρκεί για να προσελκύσει ξένες επενδύσεις;

Τα κριτήρια ESG δεν είναι αρκετά από μόνα τους, για να προσελκύσουν ξένες επενδύσεις. Όμως, η παρατεταμένη πανδημία ανάγκασε πολλές επιχειρήσεις, αλλά και τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, να επισπεύσουν την ανάληψη περισσοτέρων δράσεων στην κατεύθυνση της ESG φιλοσοφίας. Παράλληλα, ώθησε τους επενδυτές να αξιολογήσουν τη σημασία των πρακτικών ESG, θέτοντας τα ψηλά στα κριτήρια που καθορίζουν τις επενδυτικές τους κινήσεις.

Στο τέλος της μέρας, η εφαρμογή των κριτηρίων ESG συνεπάγεται επιπλέον κόστος. Είναι οι κυπριακές επιχειρήσεις σε θέση να το αναλάβουν;

Η τήρηση κριτηρίων ESG, των παραμέτρων και των λεπτομερειών που τα αποτελούν, αρχικά θα επισύρει αυξημένο κόστος, αλλά μακροχρόνια μόνο όφελος θα αποφέρει στις επιχειρήσεις. Θεωρώ ότι τα πλεονεκτήματα, στις εταιρείες που θα τα εφαρμόσουν, θα είναι τέτοια, που σε μικρό χρονικό διάστημα θα είναι σε θέση να αποσβέσουν το οποιοδήποτε κόστος δαπανήθηκε για την υιοθέτησή τους.

Σε περίπτωση που κάποια επιχείρηση αδυνατεί να χρηματοδοτήσει τις αναγκαίες εσωτερικές αλλαγές, με βάση τα κριτήρια ESG, υπάρχουν διαθέσιμες χρηματοδοτικές λύσεις. Αρκετά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προσφέρουν, πλέον, προϊόντα δανειοδότησης πρακτικών ESG.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν κι άλλα χρηματοδοτικά κίνητρα τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα οποία προσφέρονται στις επιχειρήσεις μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης.

Δειτε Επισης

Στο Λουξεμβούργο για το Συμβούλιο της Ε.Ε. η Μαρία Παναγιώτου- Συζητείται απλούστευση της ΚΑΠ
Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση της Ε.Ε. σε ΑΑΑ με σταθερή τάση ο Morningstar DBRS
Ν. Χριστοδουλίδης: Εθνική αποστολή με πανευρωπαϊκή διάσταση για την Κ.Δ. η Προεδρία της Ε.Ε. το 2026
Γ. Παπαναστασίου: Αξιόπιστο κέντρο επιχειρηματικότητας η Κύπρος-Η σημασία του Great Sea Interconnector
Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση