«Μοναδική ευκαιρία της Κύπρου να γίνει επίκεντρο της τεχνολογίας»

Τα άλματα προόδου της Κύπρου προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μιας βιώσιμης και δυναμικής τεχνολογικής βιομηχανίας, αναγνωρίζει η CEO της Apella Games, Aleksandra Rudis, σημειώνοντας την ευκαιρία της Κύπρου να βρεθεί στο επίκεντρο της ανάπτυξης του τεχνολογικού τομέα, αποκομίζοντας σημαντικά οφέλη για την οικονομία της.

Σε συνέντευξή της στο InBusinessNews τονίζει ότι η πρόοδος της τεχνολογικής βιομηχανίας στην Κύπρο δύναται να ενισχυθεί μέσω της παροχής επιπλέον διευκολύνσεων όσον αφορά την μετεγκατάσταση εταιρειών και επαγγελματιών, καθώς και μέσω της προσφοράς περαιτέρω οικονομικών κινήτρων.

Με γνώμονα την ασφάλεια του προσωπικού, η εταιρεία διευθέτησε τη μετεγκατάσταση των συνεργατών της από Ρωσία, Λευκορωσία και Ουκρανία στην Κύπρο, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό την παρουσία της στο νησί. Παράλληλα, η Apella Games συνεχίζει να επεκτείνεται, ενώ αναζητεί διαρκώς ταλαντούχους επαγγελματίες για να πλαισιώσουν την εταιρεία.

 

Διαβάστε ακόμα:

Guru: Τα πάντα για το resort των Πλατρών που πήρε πράσινο φως

Ρ. Κασάπη: Ξέρουν τι δεν θέλουν να βλέπουν οι Κύπριοι τηλεθεατές 

Αντ. Αντωνίου: Μόνο όφελος στις επιχειρήσεις από την υιοθέτηση ESG

 

Αναλύοντας το όραμα της Apella Games, η Aleksandra Rudis εξηγεί ότι στόχος της εταιρείας είναι να καταστεί ένα κορυφαίο στούντιο παραγωγής free-to-play παιχνιδιών.

Εξάλλου, βραχυπρόθεσμο στόχο αποτελεί η καθιέρωση της Apella Games ανάμεσα στις κορυφαίες εταιρείες ανάπτυξης βιντεοπαιχνιδιών στην Κύπρο.

Ποια ήταν η αφορμή για την ίδρυση της Apella Games;
Αυτό που μας οδήγησε να ιδρύσουμε την Apella Games το 2020 ήταν το κοινό μας πάθος για τη δημιουργία παιχνιδιών τα οποία θα διασκεδάζουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, στοιχείο που συνεχίζει μέχρι και σήμερα να αποτελεί το βασικό μας κίνητρο.

Έτσι, πεπεισμένοι ότι είχαμε μια καταπληκτική ιδέα για ένα καινούργιο παιχνίδι, πήραμε το ρίσκο να δημιουργήσουμε μια ομάδα, η οποία αποτελείται από επαγγελματίες στον χώρο της τεχνολογίας και του επιχειρείν από όλο τον κόσμο. Σήμερα, βρισκόμαστε στην ιδιαίτερα τιμητική θέση να αποκαλούμε συνάδελφους μας καταρτισμένους ειδικούς και επαγγελματίες του κλάδου, με προϋπηρεσία σε εταιρείες εγνωσμένης αξίας όπως Ubisoft, Electronic Arts, Respawn Entertainment, Amazon και Wargaming.

Το γεγονός ότι στην ομάδα μας διαθέτουμε ταλέντα, με εκτενή εμπειρία στο σχεδιασμό και λειτουργία ΑΑΑ παιχνιδιών όπως Apex Legends, Call of Duty WW2, World of Warcraft, World of Tanks και Warships, Minion Paradise, Rocket Arena, Total War Arena, Champions Online και Star Trek Online, μας γεμίζει με σιγουριά και αισιοδοξία ότι το πρώτο ΑΑΑ Free 2 Play παιχνίδι μας, θα σημειώσει μεγάλη επιτυχία στην αγορά.

Συνεχής επέκταση και αναζήτηση προσωπικού

Πόσα άτομα εργοδοτεί η Apella Games;
Τη δεδομένη στιγμή εργοδοτούμε πέραν των 50 ατόμων. Μεταξύ άλλων εργοδοτούμε software engineers, κειμενογράφους, παραγωγούς, σχεδιαστές και καλλιτέχνες. Όσον αφορά την πολιτική προσλήψεων μας, θέσαμε εξαρχής ως προτεραιότητες την προσωπικότητα, τις δεξιότητες και το ταλέντο. Ως εκ τούτου, είμαστε περήφανοι για το γεγονός ότι έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε μια πραγματικά ποικιλόμορφη και πολυπολιτισμική ομάδα.

Η βάση μας μπορεί να είναι στην Κύπρο, ωστόσο προσλαμβάνουμε άτομα από όλα τον κόσμο, ενώ το προσωπικό μας εργάζεται από διάφορες χώρες όπως Τσεχία, Γερμανία, Λιθουανία, Ισπανία, ΗΠΑ και φυσικά από την Κύπρο. Επιπρόσθετα, συνεπεία της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, προχωρήσαμε σε διακοπή των εργασιών μας σε Ρωσία και Λευκορωσία, ενώ με γνώμονα την ασφάλεια του προσωπικού μας, διευθετήσαμε αμέσως τη μετεγκατάσταση των συνεργατών μας από τις προαναφερόμενες χώρες και από την Ουκρανία στην Κύπρο, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό την παρουσία μας εδώ.

Η ομάδα μας όμως συνεχίζει να επεκτείνεται, ενώ ψάχνουμε συνεχώς ταλαντούχους επαγγελματίες για να μας πλαισιώσουν. Περισσότερες πληροφορίες για τις ανοιχτές θέσεις εργασίας μας μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας https://apella.games/#career.

 

Η επιλογή της Κύπρου

Τι σας ώθησε να επιλέξετε την Κύπρο ως την εταιρική σας βάση;
Η Κύπρος είναι ένας ελκυστικός προορισμός για εταιρείες που επιθυμούν να μεταφέρουν ή να ιδρύσουν την εταιρική τους βάση εδώ, καθώς είναι μια χώρα που προσφέρει ποιότητα ζωής, υψηλού επιπέδου υποστηρικτικές υπηρεσίες και πρόσβαση στην αγορά της Ε.Ε. Επιπρόσθετα, διαθέτει ένα ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, ενώ παρέχει αρκετά κίνητρα για να προσελκύσει εταιρείες και επαγγελματίες στον τομέα της τεχνολογίας.

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στο εγχώριο καθεστώς πνευματικής ιδιοκτησίας, το οποίο συνδυάζει φιλικούς προς τις επιχειρήσεις φορολογικούς συντελεστές, μαζί με τη νομική προστασία που παρέχεται σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., καθώς και στις υπογράφουσες χώρες των κύριων διεθνών συνθηκών και πρωτοκόλλων όσον αφορά την πνευματική ιδιοκτησία.

Συγκεκριμένα, υπό το καθεστώς πνευματικής ιδιοκτησίας της Κύπρου, εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στη χώρα μπορούν να επωφεληθούν από φορολογικές ελαφρύνσεις, σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει μέχρι και στο 80% πάνω στα κέρδη τους, τα οποία προέρχονται από διπλώματα ευρεσιτεχνίας, προγράμματα λογισμικού και άλλα άυλα περιουσιακά στοιχεία τα οποία προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, κάτι που ουσιαστικά μειώνει τον φορολογικό συντελεστή από 12,5% μέχρι και 2,5%. Ως αποτέλεσμα, τα τελευταία χρόνια, πολλές εταιρείες από χώρες όπως ο Καναδάς, η ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ουκρανία και το Ισραήλ έχουν μεταφέρει τις δραστηριότητες τους στην Κύπρο.

Παράλληλα, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι δημόσιος και ιδιωτικός τομέας έχουν ένα κοινό όραμα για το πως πρέπει να προχωρήσει η χώρα, και αναζητούν συνεχώς τρόπους να καταστήσουν την Κύπρο ως ένα ακόμη πιο ελκυστικό προορισμό μέσω νομοθεσιών, πολιτικών και κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων και τη διευκόλυνση της μετεγκατάστασης εταιρειών και ατόμων, με γνώμονα την ανάπτυξη της οικονομίας.

 

Περαιτέρω ανάπτυξη στο μέλλον

Πώς αξιολογείτε τον τομέα της τεχνολογίας και της ανάπτυξης βιντεοπαιχνιδιών στην Κύπρο; Ποια βήματα μπορούν να γίνουν για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου;
Η Κύπρος έχει κάνει άλματα προόδου προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μιας βιώσιμης και δυναμικής τεχνολογικής βιομηχανίας. Σήμερα, η βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών παγκόσμια είναι μεγαλύτερη σε αξία από τις βιομηχανίες της μουσικής και του κινηματογράφου, μαζί. Ειδικότερα, ο αριθμός των χρηστών βιντεοπαιχνιδιών υπολογίζεται στα 2.5 δισεκατομμύρια, ενώ η αξία του τομέα εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 257 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025.

Μάλιστα, ο κλάδος αναμένεται να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον, παίρνοντας ώθηση από την ανάπτυξη των παιχνιδιών εικονικής πραγματικότητας, την περαιτέρω διείσδυση των e-sports στην αγορά, την εξεύρεση νέων τρόπων για δημιουργία εσόδων μέσω των παιχνιδιών (monetisation) καθώς και την άνοδο των υπηρεσιών που προσφέρουν βιντεοπαιχνίδια βάσει συνδρομής (subscription-based streaming services). Κτίζοντας πάνω στα αξιόλογα βήματα που ήδη έχουν γίνει, η Κύπρος έχει μια μοναδική ευκαιρία να βρεθεί στο επίκεντρο αυτής της ανάπτυξης, αποκομίζοντας σημαντικά οφέλη για την οικονομία της. Συγκεκριμένα, η πρόοδος του εγχώριου τεχνολογικού τομέα μπορεί να ενισχυθεί μέσω της παροχής επιπλέον διευκολύνσεων όσον αφορά την μετεγκατάσταση εταιρειών και επαγγελματιών, καθώς και μέσω της προσφοράς περαιτέρω οικονομικών κινήτρων.

Παράλληλα, η επένδυση χρόνου και χρημάτων για την ανάπτυξη ανθρωπίνου δυναμικού είναι υψίστης σημασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ιδρύματα δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μπορούν να συνεργαστούν με τον ιδιωτικό τομέα, με σκοπό την προσφορά μαθημάτων για την ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως ο προγραμματισμός, το animation και το UI/UX. Αυτές οι συμπράξεις μπορούν να προετοιμάσουν ολόκληρες γενεές νεαρών Κυπρίων για τη σύγχρονη αγορά εργασίας, καθιστώντας τους έτοιμους να διεκδικήσουν διάφορες θέσεις στον τομέα όπως ο προγραμματισμός, ο σχεδιασμός, η επικοινωνία και το marketing, τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό.

Όραμα που πιάνει κορυφή

Ποιο είναι το όραμα της εταιρείας για το μέλλον;
Στόχος μας είναι να γίνουμε ένα κορυφαίο στούντιο παραγωγής free-to-play παιχνιδιών. Μάλιστα, είμαστε στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι σύντομα το πρώτο μας hero-based sports arena παιχνίδι θα είναι διαθέσιμο για PC και κονσόλες.

Αν και επικεντρωνόμαστε στη δημιουργία παιχνιδιών για PC και κονσόλες, συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στην αγορά, για πιθανές αλλαγές στην τεχνολογία και στη διανομή των παιχνιδιών. Βραχυπρόθεσμος στόχος μας είναι η καθιέρωση της Apella Games ανάμεσα στις κορυφαίες εταιρείες ανάπτυξης βιντεοπαιχνιδιών στην Κύπρο, συνεισφέροντας παράλληλα στην τοπική κοινωνία και οικονομία, καθώς και στην προσπάθεια που κάνει η Κύπρος να καταστεί κόμβος τεχνολογίας.

Για το άμεσο μέλλον επιφυλάσσουμε σημαντικές ανακοινώσεις, οι οποίες θα επιτρέψουν στην Apella Games να διεισδύσει δυναμικά στις αγορές της Βορείου Αμερικής και της Ασίας. Επιφυλασσόμαστε να κάνουμε αυτές τις ανακοινώσεις σε μεταγενέστερο στάδιο.

Δειτε Επισης

Πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία τα Εγκαίνια της Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς
Θέμις Χριστοφίδου: Το CYENS βήμα προόδου για αστική ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα
Γιώργος Χρυσάνθου: Το CYENS ανοίγει νέους δρόμους στην επιχειρηματικότητα
Nίκος Χριστοδουλίδης: Ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Λευκωσίας το Κέντρο Αριστείας CYENS
Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης: To CYENS μέρος ευρύτερης προσπάθειας αποκατάστασης του κέντρου
Η Κύπρος στο επίκεντρο της παγκόσμιας τεχνολογίας και καινοτομίας
Ο Πρίγκιπας Αλβέρτος Β’ του Μονακό στα κεντρικά γραφεία της Epic στην Κύπρο
Κτίζοντας γνώση στις επιχειρήσεις εν μέσω της ΑΙ εποχής
Capacitor Partners και IMR παρέχουν στρατηγικές προοπτικές για ψηφιακό μετασχηματισμό ελληνικής δικαιοσύνης
«Σε αξιοσημείωτη φάση ανάπτυξης και μετασχηματισμού ο τομέας της τεχνολογίας στην Κύπρο»