Ακρίβεια και πόλεμος ταλανίζουν τις επιχειρήσεις της Λεμεσού

Αντιστράφηκε λόγω ρωσο-ουκρανικής κρίσης και ταχείας αύξησης τιμών σε πρώτες ύλες και αγαθά η θετική οπτική γωνία που είχαν οι επιχειρήσεις της Λεμεσού στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς.

Μπορεί οι επιπτώσεις της πανδημίας να έχουν υποχωρήσει και οι επιχειρήσεις να άρχισαν να ανακάμπτουν το 2021, ωστόσο η ρωσική εισβολή στη Ρωσία δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για τον επιχειρηματικό κόσμο.

Διαβάστε ακόμη: 

Πόλεμος, αυξήσεις και τραπεζική κρίση
Ενδεικτική είναι η εικόνα του Επιχειρηματικού Βαρόμετρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λεμεσού, για την άνοιξη του 2022, το οποίο αποτυπώνει τα βασικά στοιχεία της παρούσας οικονομικής συγκυρίας από την οπτική γωνιά των επιχειρήσεων της Λεμεσού.

Παρόλο που η ρωσο-ουκρανική σύγκρουση αποτελεί εμφανώς βασική ανησυχία για τις επιχειρήσεις, εντούτοις με μικρή διαφορά κορυφαία ανησυχία αποτελούν οι αυξήσεις τιμών σε εμπορεύματα και πρώτες ύλες, οι οποίες σπάνε κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

Από την άλλη πλευρά, εμφανής είναι επίσης η ανησυχία για την πιθανότητα περαιτέρω τραπεζικής κρίσης, με τον παράγοντα νομισματική αστάθεια να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.

Πρόβλημα η έλλειψη προσωπικού και η ενέργεια
Όπως και πριν από έξι μήνες (φθινόπωρο 2021), έτσι και σε αυτό το Βαρόμετρο, οι ελλείψεις εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού ήταν στην κορυφή της λίστας των προβλημάτων των επιχειρήσεων, με τα κυβερνητικά τμήματα στη δεύτερη θέση και τις μειωμένες πωλήσεις και την ανταγωνιστικότητα στην τρίτη θέση.

Σημειώνεται ότι η ανησυχία για την ανταγωνιστικότητα καταγράφει διαρκή αύξηση (σχεδόν 4%) σε σύγκριση με την άνοιξη του 2021.

 

Η ανησυχία των επιχειρηματιών της Λεμεσού για τον αντίκτυπο του ενεργειακού τομέα στην ανταγωνιστικότητα αυξάνεται σημαντικά σε ετήσια βάση, με το 48% να επηρεάζεται έντονα και μόνο το 17% να επηρεάζεται λίγο.

Όσον αφορά την καλύτερη μέθοδο για μείωση του λογαριασμού ενέργειας, εννέα στις δέκα επιχειρήσεις επιλέγουν τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Θέλουν να προσλάβουν, αλλά…
Παρόλο που την άνοιξη του 2021, περίπου έξι στις δέκα επιχειρήσεις ήθελαν να προσλάβουν προσωπικό, εντούτοις το ποσοστό πλέον μειώθηκε στο 54%, προφανώς λόγω της ζοφερής συνολικής εικόνας στην κυπριακή οικονομία ένεκα της συνεχιζόμενης ρωσο-ουκρανικής κρίσης και των επιπτώσεών της.

Την ίδια ώρα, σχεδόν οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις δηλώνουν ότι θα χρησιμοποιήσουν τα κρατικά σχέδια στήριξης της απασχόλησης, σε περίπτωση που θα εργοδοτήσουν προσωπικό.

Εξάλλου, μπορεί οι επιχειρηματίες της Λεμεσού να είναι πιο ικανοποιημένοι με την απόδοση των επενδύσεων που πραγματοποίησαν τους τελευταίους 12 μήνες σε σχέση με την άνοιξη του 2021, εντούτοις τα ευρήματα του Βαρόμετρου είναι λιγότερο ελπιδοφόρα σε σύγκριση με το φθινόπωρο του 2021.

 

Μία στις τρεις προβλέπουν μείωση πωλήσεων
Την πρόθεση επενδύσεων στο επόμενο τρίμηνο δηλώνουν το 56% των επιχειρήσεων, σε σύγκριση με 61% το φθινόπωρο του 2021.

Ανάμεσα σε όσους δεν θα προχωρήσουν με επενδύσεις, το 37% επικαλούνται ως λόγο την αβεβαιότητα της οικονομικής προοπτικής, σε σύγκριση με 25% το φθινόπωρο του 2021.

Παράλληλα, το 32% προβλέπουν μείωση στις συνολικές πωλήσεις τους στο επόμενο τρίμηνο, σε σχέση με 20% το φθινόπωρο του περασμένου έτους.

Η ανησυχία των επιχειρήσεων προέρχεται από τη ρωσο-ουκρανική κρίση, με το τοπίο να παραμένει ζοφερό τόσο για τις πωλήσεις εντός όσο και για τις πωλήσεις εκτός Κύπρου.

Για αυξημένη εμπιστοσύνη στις οικονομικές προοπτικές της Κύπρου, μιλούν τώρα μόνο το 3,6% των επιχειρήσεων, σε σύγκριση με 15,2% το περασμένο εξάμηνο. Η δε μειωμένη εμπιστοσύνη έχει σκαρφαλώσει στο 55% (από 28% πριν έξι μήνες).

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα