Φορολογικό κίνητρο στις επιχειρήσεις για έρευνα και ανάπτυξη

Αυξημένης φορολογικής έκπτωσης 20% θα επωφελούνται όσες επιχειρήσεις στην Κύπρο διαθέτουν συγκεκριμένες δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη. Η απόφαση αυτή, εμπίπτει στο πλαίσιο υλοποίησης του ευρύτερου προγράμματος προσέλκυσης επιχειρήσεων στην Κύπρο, ώστε να καταστεί η χώρα μας διεθνές επιχειρηματικό κέντρο.

Το πράσινο φως για την παραχώρηση του συγκεκριμένου κινήτρου, με στόχο οι επιχειρήσεις να διαθέσουν δαπάνες για την έρευνα και την ανάπτυξη, άναψε κατά τη σημερινή του συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο. Το εν λόγω κίνητρο είναι οριζόντιο, αφορά δηλαδή όποιες επιχειρήσεις έχουν συγκεκριμένες δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη, είτε είναι φαρμακευτικές είτε υψηλής τεχνολογίας είτε δραστηριοποιούνται σε οποιοδήποτε άλλο τομέα. 

Διαβάστε ακόμη: 

Orthodoxou-BBT: Η συνεργασία φέρνει νέα δεδομένα σε Κύπρο και Ελλάδα

Κυριάκος Κόκκινος: Μόνο η αρχή η συνεργασία με την Amazon

Γιάννης Ιεροκηπιώτης: Ζούμε την άνθιση των artisan bakeries

Νέο επιχειρηματικό κέντρο έρχεται στη Λεμεσό

Όπως ανακοίνωσε μετά τη συνεδρία του Υπουργικού ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, καλύπτει όλους τους τομείς, ώστε να δώσει ευρύτερα στη βιομηχανία ένα ακόμα κίνητρο προκειμένου να διαθέσουν δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη. Με αυτό τον τρόπο, όπως επισήμανε, στηρίζεται η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. 

Υπενθυμίζοντας ότι στην προηγούμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, και στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος προσέλκυσης επιχειρήσεων στην Κύπρο, είχε εγκριθεί νομοσχέδιο που αφορούσε φορολογικές ελαφρύνσεις για άτομα που εργοδοτούνται στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας τα οποία επιλέγουν να εγκατασταθούν στην Κύπρο, ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως σήμερα το Υπουργικό ενέκρινε ένα δεύτερο σκέλος αυτού του προγράμματος, που αφορά την παραχώρηση αυξημένης έκπτωσης κατά 20% για δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης για φορολογικούς σκοπούς.

Ουσιαστικά, όπως εξήγησε, παραχωρείται αυξημένη έκπτωση για φορολογικούς σκοπούς κατά 20% σε νομικά και φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχείρηση επί της δαπάνης για την έρευνα και την ανάπτυξη. «Με αυτό τον τρόπο», τόνισε, «στηρίζουμε την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, είναι μια φορολογική έκπτωση που θα ισχύει για τρία έτη, αρχής γενομένης του φορολογικού έτους του 2022. «Και αυτό είναι ένα δεύτερο σκέλος του προγράμματός μας που αφορά την προσέλκυση επενδύσεων και επιχειρήσεων στη Κύπρο, ένα πρόγραμμα που φαίνεται ότι έχει ισχυρά αποτελέσματα», επισήμανε. 

«Με αυτά τα προγράμματα τα οποία εμπίπτουν στο μακροχρόνιο πλαίσιο νέου μοντέλου ανάπτυξης της Κύπρου, πιστεύουμε ότι θα έχουμε απτά αποτελέσματα ώστε να μετατραπεί η Κύπρος σε ένα τεχνολογικό προορισμό και προς αυτή την κατεύθυνση οδεύουμε», υπογράμμισε ο Κωνσταντίνος Πετρίδης.  

Δειτε Επισης

Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024!
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους