Κυριάκος Κόκκινος: Μόνο η αρχή η συνεργασία με την Amazon

Ως μια από τις πιο σημαντικές, αν όχι η σημαντικότερη που συνήψε πότε η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τον χώρο της τεχνολογίας, χαρακτήρισε μιλώντας στο InBusinessNews τη συμφωνία που υπογράφηκε χθες με την Amazon Web Services (AWS), ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος.

Πρόκειται για μια συμφωνία-σταθμό στον δρόμο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Κύπρου, με τα οφέλη της να αφορούν, όχι μόνο τον δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα.  

Διαβάστε εδώ:

Γιατί και τι έρχεται να κάνει η Amazon στην Κύπρο 

Amazon Web Services: Η Κύπρος εγκαινιάζει μια νέα εποχή καινοτομίας

Συγκεκριμένα, κληθείς από το InBusinessNews να δώσει το στίγμα της συμφωνίας και σε τι προσβλέπει μέσα από την υλοποίησή της η κυβέρνηση, ο κ. Κόκκινος υπέδειξε ότι

στόχος είναι η ανάπτυξη μιας συνεργασίας για την εκπαίδευση και υιοθέτηση της πολιτικής για το cloud, αλλά και για να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις. «Αν είναι κάτι που μπορώ να πω, είναι ότι είναι η αρχή μιας πολύ σημαντικής συνεργασίας», τόνισε.

Ερωτηθείς, μάλιστα, κατά πόσο ενδέχεται στο μέλλον να δούμε να υπογράφονται ανάλογες συμφωνίες και με άλλους τέτοιου βεληνεκούς τεχνολογικούς κολοσσούς, ο αρμόδιος Υφυπουργός δεν το απέκλεισε.   

Όπως υπογράμμισε στο InBusinessNews ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, με την πολιτική cloud-first, αυτό που ουσιαστικά επιδιώκεται είναι η μεταφορά όλου του δημοσίου στο cloud.

«Στόχος μας», σημείωσε, «είναι να επιταχύνουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό και η Amazon θα μας βοηθήσει για την επίτευξη του στόχου αυτού. Σίγουρα δουλεύουμε προς αρκετές κατευθύνσεις και με άλλες εταιρείες κολοσσούς, και όταν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο θα το πούμε».

Διαβάστε ακόμα: 

Α. Ορθοδόξου: Προσελκύουμε νέους τουρίστες μέσω ελληνικής αγοράς

Γιάννης Ιεροκηπιώτης: Ζούμε την άνθιση των artisan bakeries

Νέο επιχειρηματικό κέντρο έρχεται στη Λεμεσό

Το μνημόνιο συνεργασίας

Το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και της Amazon Web Services (AWS) σφραγίστηκε με τις υπογραφές που έπεσαν χθες. Μια συμφωνία, με την οποία η Κύπρος ανεβάζει ταχύτητες στον δρόμο για τον ψηφιακό της μετασχηματισμό, υιοθετώντας υπηρεσίες cloud, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Το InBusinessNews είχε αποκαλύψει πρώτο τις προηγούμενες ημέρες ότι ο κύριος στόχος της συμφωνίας με την AWS είναι η υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των υποδομών του Υφυπουργείου και η επιτάχυνση της υιοθέτησης υπηρεσιών cloud στον κυπριακό δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Επί της ουσίας, όπως επιβεβαιώθηκε και κατά τη χθεσινή τελετή υπογραφής του, το μνημόνιο διευκολύνει και υποστηρίζει την ανάπτυξη και υιοθέτηση μιας ολιστικής πολιτικής cloud-first, τόσο όσο αφορά τη σχετική στρατηγική, την προμήθεια προϊόντων και υπηρεσιών και τον εκσυγχρονισμό των πληροφοριακών συστημάτων και υπηρεσιών, όσο και την ανάπτυξη ικανοτήτων και την υιοθέτηση του κατάλληλου επιχειρησιακού μοντέλου και πολιτικών ασφαλείας, ανοικτών δεδομένων και άλλων τεχνικών πτυχών. Η AWS έχει στο χαρτοφυλάκιο της αρκετά projects που αναμένεται να επηρεάσουν, το καθένα με το δικό του τρόπο, όλους τους τομείς και με απώτερο σκοπό να μεταφερθούν όλα σε ένα πιο ψηφιακό τοπίο.

Όλοι κερδίζουν

Αυτό το οποίο γίνεται ξεκάθαρο μετά τις υπογραφές είναι ότι εκτός από τις υπηρεσίες του δημοσίου που θα έχουν πλέον θέση και στο cloud, θα επωφεληθούν τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι πολίτες. Μέσω της AWS, οι επιχειρήσεις θα έχουν την ευκαιρία να διαθέτουν τις υπηρεσίες τους στο cloud. Ταυτόχρονα, για τους νέους/ες, θα έχει δημιουργηθεί ένα τέτοιο οικοσύστημα, που θα προϋποθέτει θέσεις εργασίας με εξειδικευμένο προσωπικό.

Αξίζει να αναφερθεί, βάσει της πληροφόρησής μας, ότι η Amazon έχει τον…τρόπο της για την εκπαίδευση του νέου προσωπικού. Στη συνεργασία προβλέπεται μία σειρά από πρωτοβουλίες κατάρτισης για την αναβάθμιση δεξιοτήτων, μέσω του προγράμματος που προσφέρει η εταιρεία-AWS Educate Program. Με τον τρόπο αυτό θα επιταχυνθεί η μετάβαση σε υπηρεσίες cloud, αλλά ταυτόχρονα, το ανθρώπινο δυναμικό θα είναι σε θέση να εφαρμόσει τις νεοαποκτηθείσες γνώσεις κατά την μετάβαση.

Επωφελούμενες επίσης των δυνατοτήτων που προσφέρονται μέσω της AWS, θα είναι και οι νεοφυείς επιχειρήσεις και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Χαρακτηριστική περί τούτου άλλωστε και η δήλωση του Director of Europe Public Sector της Amazon Web Services Κάμερον Μπρούκς, κατά την χθεσινή του ομιλία:

«Η Κύπρος εγκαινιάζει μια νέα εποχή καινοτομίας, με επιχειρηματίες, δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις να μοιράζονται το όραμα μιας σύγχρονης ψηφιακής κοινωνίας. Ευχαριστούμε την κυπριακή κυβέρνηση για τη δέσμευσή της μέσω αυτού του μνημονίου συνεργασίας και προσβλέπουμε στη στήριξη αυτού του οράματος, μέσω πρωτοβουλιών που θα ενισχύσουν την καινοτομία, θα συμβάλουν στην ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων, θα στηρίξουν τον εκσυγχρονισμό των τεχνολογικών υποδομών και θα αναπτύξουν ψηφιακές δεξιότητες για τις μελλοντικές γενιές», ανέφερε. 

Δειτε Επισης

Θέμις Χριστοφίδου: Το CYENS βήμα προόδου για αστική ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα
Γιώργος Χρυσάνθου: Το CYENS ανοίγει νέους δρόμους στην επιχειρηματικότητα
Nίκος Χριστοδουλίδης: Ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Λευκωσίας το Κέντρο Αριστείας CYENS
Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης: To CYENS μέρος ευρύτερης προσπάθειας αποκατάστασης του κέντρου
Η Κύπρος στο επίκεντρο της παγκόσμιας τεχνολογίας και καινοτομίας
Ο Πρίγκιπας Αλβέρτος Β’ του Μονακό στα κεντρικά γραφεία της Epic στην Κύπρο
Κτίζοντας γνώση στις επιχειρήσεις εν μέσω της ΑΙ εποχής
Capacitor Partners και IMR παρέχουν στρατηγικές προοπτικές για ψηφιακό μετασχηματισμό ελληνικής δικαιοσύνης
«Σε αξιοσημείωτη φάση ανάπτυξης και μετασχηματισμού ο τομέας της τεχνολογίας στην Κύπρο»
Μπροστά στις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης