Η νέα γενιά επιχειρηματιών της Λάρνακας σε ρόλο πρώτο

Τα πλάνα, τις ανάγκες, το όραμα και τις εισηγήσεις τους για την ανάπτυξη της Λάρνακας και της οικονομίας μοιράστηκαν στον τεύχος Απριλίου του περιοδικού IN Business, millennials επιχειρηματίες της πόλης. 

Σε μια έντυπη...συνάντησή τους στις σελίδες του περιοδικού, μίλησαν για όσα επιθυμούν για την πόλη τους, την κυπριακή οικονομία, αλλά και για το προσωπικό τους όραμα.

Διαβάστε ακόμα: 

Δ. Καραντώκη: Φορτώνονται έξτρα κόστος εργοληπτικές και ξενοδοχεία 

Γιάννος Κρεμμός: Συγκράτηση κόστους χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα 

Ανοίγει ξανά τις πόρτες του το Cyprotel Florida Hotel (photos) 

Cocoon Creations: Εξειδικευμένες λύσεις λογισμικού

Ταυτόχρονα, η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου-η οποία ως γνωστό έλκει την καταγωγή της από την Λάρνακα-, τοποθετήθηκε με τη σειρά της, από την πλευρά των policy makers, για την ανάπτυξη της πόλης.

  • Αννίτα Δημητρίου, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή αρωγός

Η νέα εικόνα της Λάρνακας αποτελεί ένα υποσχόμενο παζλ, μιας και η πόλη τα τελευταία χρόνια διεκδικεί τη θέση που της αξίζει με αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον αλλά και επιχειρηματική ανάπτυξη. Η Βουλή των Αντιπροσώπων στηρίζει κάθε σχέδιο ανάπτυξης, που βασίζεται σε μοντέλα βιώσιμης μετάβασης.                                                                                             

Σε αυτό στέκεται αρωγός μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων και άλλων πρωτοβουλιών, που διευκολύνουν το επιχειρείν στις προσπάθειες για αναβάθμιση της παραγωγικότητας, της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας καθώς και τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την προσέλκυση υγειών επενδύσεων. 

Η πανδημική κρίση κατέδειξε την κατεπείγουσα ανάγκη ριζικής αναθεώρησης του αναπτυξιακού μας μοντέλου, γεγονός που θα προσφέρει καινούργιες ευκαιρίες που αφορούν ασφαλώς και τους επιχειρηματίες.

Η Λάρνακα στο κέντρο της ανάπτυξης

Συγκεκριμένα, το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την Κύπρο προϋπολογίζει σε πρώτη φάση 1.2 δισ. ευρώ και εστιάζει στους πυλώνες των μεταρρυθμίσεων, των επενδύσεων, της πράσινης μετάβασης και του ψηφιακού μετασχηματισμού.                                                        

Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία δημιουργικής και σύγχρονης δραστηριοποίησης των επιχειρηματιών, εντός ενός σοβαρού και συγκροτημένου θεματικού πλαισίου, με ξεκάθαρες στοχεύσεις που αφορούν άμεσα τις αναπτυξιακές προοπτικές της Κύπρου.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Βουλή των Αντιπροσώπων λειτουργεί συλλογικά, προχωρώντας με όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. 

Αναμφίβολα, ο επιχειρηματικός κόσμος αποτελεί την κινητήριο δύναμη της προσπάθειας για ανάκαμψη. Δραστηριοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα της οικονομίας, από τους τομείς του τουρισμού, του εμπορίου, της ναυτιλίας, του επισιτιστικού κλάδου, της τεχνολογίας και της εκπαίδευσης, μέχρι και την παρασκευή και διάθεση τροφίμων και παραδοσιακών προϊόντων.

Αυτοί οι τομείς είτε άμεσα διασυνδέουν θετικά την Κύπρο με το διεθνές επιχειρηματικό γίγνεσθαι είτε συμβάλλουν και ενισχύουν τη διεθνή θέση της Κύπρου στον παγκόσμιο χάρτη του τουρισμού και των επαγγελματικών υπηρεσιών καθώς και στον χάρτη της προσέλκυσης επενδύσεων. 

Οι επιχειρηματίες που μοιράζονται μαζί μας τους στόχους αλλά και το όραμά τους για την πόλη της Λάρνακας είναι άξιοι συγχαρητηρίων. Αδιαμφισβήτητα, η Λάρνακα τα επόμενα χρόνια θα είναι στο κέντρο της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας.

  • Ανδρέας Λευκαρίτης, Retail Network Operations Manager Petrolina Holdings

Η πόλη μπορεί να τα καταφέρει 

Η πόλη μας μπορεί, 100%, να καταστεί διεθνές επενδυτικό κέντρο. Ένα απρόσκοπτο παραλιακό μέτωπο πολλών χιλιομέτρων, λιμάνι, μαρίνα, αεροδρόμιο και μια πανέμορφη γραφική πόλη γεμάτη ιστορία και πολιτισμό δεν μπορούν παρά να αποτελέσουν πόλο έλξης επενδύσεων. Μαζί με τις επικείμενες αναπτύξεις που προγραμματίζονται από τον όμιλό μας, είμαστε σίγουροι ότι θα δοθεί η ώθηση που αξίζει στη Λάρνακα.

Τα προαναφερθέντα, μαζί με τον εξαιρετικά ανεπτυγμένο κλάδο των υπηρεσιών, μπορούν να προσελκύσουν ξένες εταιρείες και τους εργαζομένους τους στην πόλη μας, ειδικά σε τομείς του τουρισμού και της ανάπτυξης γης, δημιουργώντας μια δυναμική που θα προσφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη και σε πολλά άλλα πεδία της οικονομίας. Πιστεύω, επίσης, ότι η Λάρνακα είναι ιδανική για τους τομείς της παιδείας, ειδικά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και της υγείας και δη του ιατρικού τουρισμού.

Κυκλική οικονομία και ESG

Μιλώντας γενικά, για να επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας θα πρέπει να καταφέρουμε να μεταβούμε από τη γραμμική οικονομία του «παίρνω, φτιάχνω, απορρίπτω» στην κυκλική οικονομία. Στο πλαίσιο αυτής, οι φυσικοί πόροι ακολουθούν μια κυκλική διαδρομή παραγωγής, χρήσης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, την ορθολογικότερη χρήση των φυσικών πόρων, τον περιορισμό της ρύπανσης της ατμόσφαιρας, του εδάφους και των υδάτων και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. 

Από την πλευρά τους, οι επιχειρήσεις επιβάλλεται να αναπτύξουν στρατηγικές με επίκεντρο το περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση (ESG). Η προσήλωση στους τρεις αυτούς πυλώνες είναι επιβεβλημένη για όποιο οργανισμό επιθυμεί να δημιουργήσει αξία και να προχωρήσει δυναμικά στο μέλλον. Θα πρέπει, επίσης, να προωθηθούν βιώσιμες επενδύσεις στον δρόμο που χαράσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση με το μεγαλόπνοο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Υποχρέωση στην Πετρολίνα

Το δικό μου όραμα είναι, μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια και με το προσωπικό της εταιρείας μας, να καταφέρουμε να ενδυναμώσουμε και να μεγαλώσουμε τον όμιλο, όπως έχουν κάνει οι προηγούμενες γενιές. Νιώθω υποχρέωσή μου να μπορέσουμε τα 60 χρόνια της Πετρολίνα, τουλάχιστον, να τα διπλασιάσουμε. Και αυτό θα το καταφέρουμε στηριζόμενοι στις ίδιες αξίες πάνω στις οποίες έκτισαν οι προκάτοχοί μας τον όμιλο, ενώ θα αναπτυχθούμε περαιτέρω με κλειδί την εγρήγορση και την ευελιξία.

  • Ανδρέας Χατζημιχαήλ, Director Executive Business Consultants

 

Χρειάζονται σχεδιασμοί 

H Λάρνακα μπορεί να γίνει ένα διεθνές επιχειρηματικό κέντρο, αλλά χρειάζονται βραχυπρόθεσμοι, μεσοπρόθεσμοι και μακροχρονοί σχεδιασμοί και συνεχής επίβλεψή τους. Χρειάζεται καταρχάς ένας κεντρικός φορέας, που θα απαρτίζεται από κατάλληλα στελέχη, όπως είναι η τοπική αυτοδιοίκηση, το ΕΒΕΛ, οι βουλευτές Λάρνακας, ακαδημαϊκοί και άλλοι τοπικοί παράγοντες/φορείς, που να μπορούν να επηρεάζουν κέντρα αποφάσεων. Ο φορέας θα πρέπει, επίσης, να συντονίζει σε όλα τα επίπεδα, να ρυθμίζει, να επιβλέπει και να ασκεί πίεση για την εφαρμογή των σχεδιασμών και των στόχων.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν περιθώρια αναβάθμισης, πέραν της ανάπτυξης γης και του τουρισμού, σε εξειδικευμένους υποτομείς, όπως ο ιατρικός και ο εκπαιδευτικός τουρισμός, οι πανεπιστημιακές και οι ιατρικές αναπτύξεις. Προοπτικές παρουσιάζουν, επίσης, κλάδοι σχετικοί με τεχνολογία (research & development) και εφαρμογές αυτών στην οικονομία μιας πόλης.

Το μοντέλο του Ισραήλ 

Θα πετύχουμε βιώσιμη ανάπτυξη επενδύοντας πόρους σε έρευνα και καινοτομία, όπως και με την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών, οι οποίες θα έχουν εφαρμογή εντός και εκτός Κύπρου. Χρειάζονται νέες ιδέες, εφαρμογές, τεχνολογίες και λύσεις. Όλα αυτά αναπτύσσονται μέσω ακαδημαϊκών ινστιτούτων, πανεπιστήμιων και ακαδημαϊκών εμβέλειας.

Συμπερασματικά, το μοντέλο ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας πρέπει να στηρίζεται στην έρευνα και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και εφαρμογών. Το Ισραήλ είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα μοντέλου, που θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε και να υιοθετήσουμε. Η ανάπτυξη τεχνολογίας και τεχνολογιών δεν έχει περιορισμούς σε κλάδους και έχει οριζόντια εφαρμογή στην οικονομία μιας χώρας.

Μόνο μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας μπορεί μια χώρα να προσελκύσει βιώσιμη και μόνιμη αύξηση πληθυσμού. Αυτό προϋποθέτει να πεισθούν επιχειρήσεις να επενδύσουν στη χώρα μας, αλλά χρειάζονται οικονομικά και φορολογικά κίνητρα καθώς και υποδομές, οι οποίες θα προσελκύσουν ξένους επενδυτές. Βέβαια απαιτούνται κι άλλα, όπως σταθερό και αναπτυσσόμενο νομικό και φορολογικό σύστημα και σωστές κυβερνητικές πολιτικές, που να στηρίζουν τις επιχειρήσεις. Όσον αφορά τους επιχειρηματικούς τομείς, που θα πρωταγωνιστήσουν στην ανάπτυξη αυτή, νομίζω πως ο τουρισμός, η ανάπτυξη γης και οι υπηρεσίες θα συνεχίσουν να είναι μπροστάρηδες.

Να δίνουμε λύσεις και αξία

Προσωπικό μου όραμα είναι να συνεχίσουμε να προσφέρουμε υψηλής ποιότητας συμβουλευτικές και φορολογικές υπηρεσίες στους πελάτες μας και να έχουμε συνεχή ανάπτυξη. Επίσης, να παρέχουμε καινούργιες υπηρεσίες, οι οποίες να απορρέουν από τις ανάγκες που δημιουργούν νέες νομοθεσίες και πολιτικές κυβερνήσεων και θεσμών, τέτοιες που θα προσθέτουν και θα δίδουν λύσεις και αξία στο πελατολόγιο της επιχείρησής μας.

  • Χρίστος A. Καράς, Δικηγόρος, μέλος ΔΣ American University of Cyprus (AUCY) ANTONIS K. KARAS L.L.C.

 

Το όραμα της έξυπνης πόλης

Η απομάκρυνση των πετρελαιοδεξαμενών διανοίγει προοπτικές ανάπτυξης σ’ ένα παραλιακό μέτωπο σημαντικής έκτασης στον δρόμο Λάρνακας - Δεκέλειας, το οποίο ουσιαστικά ενώνεται μέσω πεζόδρομου με τις Φοινικούδες και επεκτείνεται μέχρι και την περιοχή Μακένζι.

Η παράλληλη ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας θα μεταμορφώσει ολόκληρη την περιοχή και θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των δημοτών και του προσφερόμενου εμπορικού και τουριστικού προϊόντος της πόλης. Ήρθε ο καιρός της Λάρνακας για ανάπτυξη. Η εκτίμηση είναι ότι θα υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη στην περιοχή σε βάθος πενταετίας, ειδικά κοντά και πέριξ του νέου λιμανιού και της μαρίνας.

Το όραμα της Λάρνακας επιβάλλεται να είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ευκαιριών για δημότες και επιχειρήσεις μέσω κινήτρων. Οι πολεοδομικές ζώνες σε στοχευμένες περιοχές πρέπει να αλλάξουν, ώστε να θεωρούνται τουριστικές με υψηλότερους συντελεστές δόμησης, με τρόπο που να είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Ταυτόχρονα, η Λάρνακα πρέπει να μετεξελιχθεί σε ψηφιοποιημένη πόλη.

Τα νέα μοντέλα βιώσιμων πόλεων κινούνται γύρω από τον άξονα του smart city, δηλαδή, πόλεων που λειτουργούν με έξυπνη οικονομία, έξυπνη μετακίνηση, έξυπνο περιβάλλον, έξυπνους ανθρώπους και έξυπνη διαβίωση. Μέσω μιας κεντρικής διαδικτυακής πύλης θα μπορούν να προωθούνται οι αιτήσεις των δημοτών χωρίς αχρείαστη γραφειοκρατία.

Ταυτόχρονα, θα αναπτυχθούν, μεταξύ άλλων, προγράμματα ηλεκτρονικής διαχείρισης, διαδικτυακές πλατφόρμες πληρωμών, συστήματα που επιτρέπουν την εξοικονόμηση ενέργειας, εφαρμογές για τη διευκόλυνση τουριστικών επισκέψεων, όπως οδηγοί αναψυχής και κατανάλωσης για εύρεση καταστημάτων και εστιατορίων.

Το ιδανικό περιβάλλον

Μιλώντας γενικότερα για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι έχοντας διέλθει μία πολύ δύσκολη περίοδο, η οποία περιλαμβάνει την αντιμετώπιση της πανδημίας, την υλοποίηση του Brexit, τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και άλλα, η Κύπρος πρέπει να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην ταχεία ανάκαμψη και έξοδο από την ύφεση, με έμφαση στην υλοποίηση του ευρωπαϊκού σχεδίου για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η χώρα μας μαζί με την ΕΕ πρέπει να επιδιώξουν τη συνοχή μεταξύ βιομηχανικής, περιβαλλοντικής, κλιματικής και ενεργειακής πολιτικής, ώστε να δημιουργηθεί ένα ιδανικό επιχειρηματικό περιβάλλον, το οποίο θα προάγει τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την καινοτομία.

Απλοί και αυτονόητοι στόχοι είναι, στο πλαίσιο αυτό, η ποιοτική εκπαίδευση, η ισότητα των φύλων, η φθηνή και καθαρή ενέργεια, η αξιοπρεπής εργασία, η ανάπτυξη της βιομηχανίας, της καινοτομίας και των υποδομών, η μείωση των ανισοτήτων, οι βιώσιμες πόλεις και κοινότητες, η βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή, η κλιματική δράση, η απονομή δικαιοσύνης, οι ισχυροί θεσμοί και οι συνεταιρισμοί που θα δημιουργηθούν για την επίτευξη των προαναφερθέντων. Η οικονομία θα πρέπει να λειτουργεί προς όφελος του συνόλου των πολιτών, μέσω της δημιουργίας ελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος και ανάπτυξης, η οποία να οδηγεί στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, ειδικά για νέους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σε εταιρικό επίπεδο, η μεγαλύτερη πρόκληση για κάθε γραφείο και επιχείρηση είναι η αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών. Πρέπει να συμβαδίσουμε με τις τεχνολογικές ανάγκες και τις μοντέρνες προκλήσεις του νομικού επαγγέλματος. Σκοπός είναι να συνεχίσουμε να προσφέρουμε ποιότητα και αφοσίωση στους πελάτες μας, εντάσσοντας την τεχνολογία στην καθημερινότητά μας, με σκοπό τη βελτιστοποίηση και την αύξηση της αποτελεσματικότητας.

  • Νικόλας Κυριακίδης, Partner Harris Kyriakides

Έστω και με καθυστέρηση

Παρά τις καθυστερήσεις στην ανάπτυξη της Λάρνακας, που οφείλονται και στην ανομοιογένεια του πληθυσμού μετά την Τουρκική Εισβολή, τελευταίως η κατάσταση φαίνεται να αλλάζει. Αφενός είναι η συντονισμένη προσπάθεια με τη συνεργασία των Αρχών και των φορέων της πόλης για την απομάκρυνση των τερματικών καυσίμων και το άνοιγμα του mall, το οποίο φαίνεται να αναβάθμισε το επίπεδο του εμπορίου και αφετέρου το νέο σχέδιο για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου από λιμάνι - Δεκέλεια, αλλά και το project λιμανιού-μαρίνας. Με βάση τα παραπάνω, μπορούμε να δούμε αύξηση των επενδύσεων στη Λάρνακα τα επόμενα χρόνια.

Πολυπολιτισμική κι ευέλικτη

Φαίνεται ότι η Λάρνακα, στο παρόν στάδιο, υστερεί σε ανθρώπινο δυναμικό σε σχέση με τη Λευκωσία και τη Λεμεσό καθώς και σε θέματα εργασιακής κουλτούρας. Ωστόσο, χάρη στα πλεονεκτήματά της μπορεί να προσελκύσει ξένες εταιρείες και εργαζόμενους, αν γίνουν οι σωστές κινήσεις από τους διάφορους τοπικούς παράγοντες.

Υπήρξε ενδιαφέρον για ξενοδοχειακές μονάδες, κυρίως στο κέντρο της πόλης, το οποίο ευχόμαστε να κρατήσει. Επιπλέον, λόγω της εβραϊκής συναγωγής που υπάρχει στη Λάρνακα, φαίνεται ότι η πόλη είναι ιδιαίτερα ελκυστική στους Ισραηλινούς, αλλά και σε Λιβανέζους, εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης. Λόγω της πολυπολιτισμικότητας της πόλης αλλά και του ότι είναι πιο φιλική για διαμονή θεωρείται ως καλή επιλογή για αγορά ακινήτων.

Επίσης, θα μπορούσε να γίνει προσπάθεια να προσελκύσουμε ναυτιλιακές εταιρείες, επιχειρήσεις και άλλες με μεγάλο αριθμό εργαζομένων, χρησιμοποιώντας ως κίνητρο τα χαμηλά ενοίκια.

Βάρος στη βελτίωση

Για την ανάπτυξη της οικονομίας μας πρέπει να δώσουμε πολύ βάρος στη βελτίωση της εκπαίδευσής μας. Να αυξηθούν οι δαπάνες στις υποδομές και να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και της ανεκτικότητας. Έπειτα, να δώσουμε επιπλέον κίνητρα σε τομείς στους οποίους μπορούν να απασχοληθούν περισσότερα άτομα -εκτός από τις υπηρεσίες και τον τουρισμό - όπως είναι αυτοί της υγείας, της τεχνολογίας και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Τώρα, όσον αφορά τη δική μου επιχείρηση, θα ήθελα να ακολουθεί όλες τις σύγχρονες καλές πρακτικές όσον αφορά τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού και προσέλκυση ταλέντων. Να διατηρήσει το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών της και να είναι όσο περισσότερο γίνεται χρήσιμη για την κοινωνία.

  • Θεόδωρος Μανιταράς, Managing director Manitaras Group

 

Καλωσορίζουμε τις εξελίξεις

Έχω την αίσθηση ότι βρισκόμαστε στην ανατολή μιας νέας, λαμπρής και ελπιδοφόρας εποχής για την πόλη και επαρχία της Λάρνακας. Η περίοδος που η πόλη κρατείτο στο σκοτάδι και στριμωχνόταν στο περιθώριο έχει πια παρέλθει.

Η απομάκρυνση των πετρελαιοδεξαμενών και η υπογραφή του μεγαλεπήβολου έργου μαρίνας - λιμανιού αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Καλωσορίζουμε, με ελαφριά επιφύλαξη, τις εξελίξεις αυτές, με ιδιαίτερη χαρά και ενθουσιασμό. Αποδεικνύεται έμπρακτα ότι, όταν υπάρχει πλάνο και σωστός προγραμματισμός, αλλά κυρίως όραμα, ενότητα, επιμονή και αποφασιστικότητα, κανένα εμπόδιο δεν είναι αξεπέραστο.

Τα δύο βασικά ερωτήματα

Τίθενται συχνά τα ερωτήματα: Μπορεί και έχει την ικανότητα η χώρα μας να καταστεί επενδυτικός προορισμός; Μπορεί η Λάρνακα να καταστεί επιχειρηματικό κέντρο; Το πρώτο ερώτημα αφορά στην ικανότητα μιας χώρας να προσελκύσει ξένες επιχειρήσεις και εργαζόμενους, με σκοπό να δραστηριοποιηθούν στο έδαφός της, κάτι που συνεπάγεται ασφάλεια και σταθερότητα, προοπτικές εξέλιξης και ανάπτυξης.

Κατά τη γνώμη μου, το πλαίσιο αυτό πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής: Πολιτική σταθερότητα με αξιόπιστους θεσμούς, ασφαλές και αποτελεσματικό νομικό και δικαστικό σύστημα, τεχνολογικά ευέλικτο κρατικό μηχανισμό χωρίς αχρείαστη γραφειοκρατία και ελκυστικό φορολογικό πλαίσιο. Αν αποδεχτούμε ότι τα άνωθεν πληρούνται, τότε θα πρέπει να δούμε κατά πόσο η Λάρνακα διαθέτει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα εκείνα, που θα ήταν ικανά να την καταστήσουν διεθνές επιχειρηματικό κέντρο, σύμφωνα με το δεύτερο πιο πάνω ερώτημα.

Διεκδίκηση με αξιώσεις

Η Λάρνακα είναι μια παραλιακή πόλη ενός ευρωπαϊκού κράτους. Στα γεωγραφικά της όρια βρίσκεται ο κύριος διεθνής αερολιμένας της χώρας, διαθέτει λιμάνι και σύντομα τη μεγαλύτερη μαρίνα του τόπου. Μεγάλα παραλιακά τεμάχια απελευθερώνονται με την απομάκρυνση των πετρελαιοδεξαμενών, παρέχοντας έτσι την ευκαιρία και την προοπτική για μεγάλες ενιαίες αναπτύξεις, που σε συνδυασμό με το μεγαλεπήβολο έργο λιμανιού - μαρίνας, θα αλλάξουν για πάντα την όψη του παραλιακού μετώπου.

Επιπλέον, διαθέτει πληθώρα κορυφαίων γραφείων παροχής επιχειρηματικών υπηρεσιών. Η σημερινή διοίκηση είναι προσιτή, διορατική, ιδιαίτερα δραστήρια και αποτελεσματική (με εξαίρεση την άστοχη αδειοδότηση του mall εντός της πόλης). Συνεπώς, η Λάρνακα διαθέτει όλα εκείνα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που μπορούν να την καταστήσουν ένα σύγχρονο και με χαρακτήρα διεθνές επιχειρηματικό κέντρο. Σε προσωπικό επίπεδο, τώρα που η πόλη μας, επιτέλους, διεκδικεί με αξιώσεις τη θέση που διαχρονικά της άξιζε και το μέλλον της προδιαγράφεται ευοίωνο και λαμπρό, όραμα μου είναι να μπορέσω κι εγώ με τη σειρά μου, να είμαι μέρος αυτής της αλλαγής.

Νίκη Ορφανίδου, Αλέξης Αναστασίου, Co-founders/directors @ Old Market St. + Lazaris BakeryBar

 

Η πόλη είναι όμορφη…

Η Λάρνακα αναμφισβήτητα είναι μια πολύ όμορφη πόλη με τεράστιες προοπτικές εξέλιξης. Μπορεί στα μάτια των περισσοτέρων να φαίνεται λίγο «πίσω», όμως θεωρούμε ότι έχει σταθερό ρυθμό ανάπτυξης. Αυτό ίσως να είναι πιο υγιές από μια απότομη εξέλιξη. Τα έργα που πήραν μπρος, θα δώσουν μεγάλη ώθηση στην πόλη. Θα την καταστήσουν ακόμα πιο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, ειδικά στους τομείς της ανάπτυξης γης και του τουρισμού.

Σίγουρα είναι η πόλη που οι επενδυτές και οι εργαζόμενοι ξένων εταιρειών θα ήθελαν να ζήσουν. Αυτό είναι το μεγάλο ατού της και θα πρέπει να βρούμε τρόπους να το εκμεταλλευτούμε επιχειρηματικά. Η Λάρνακα είναι ιδανική πόλη για να ζήσεις με οικογένεια, θα γινόταν ιδανική φοιτητούπολη και ταυτόχρονα ιδανικό μέρος για δημιουργία ενός high-end θερέτρου ηλικιωμένων. Όσο για μας, που ξεκινήσαμε από εδώ, όραμά μας είναι πάντα η δημιουργία δυνατών brand names στον τομέα της εστίασης, που να μπορούν να αντέξουν στον χρόνο, να αγαπιούνται από τον κόσμο και γιατί όχι, να ταξιδέψουν και εκτός συνόρων.

Ευημερία σε όλα τα επίπεδα

Μιλώντας για την Κύπρο γενικότερα, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οικονομία μας δεν περιορίζεται μόνο στον πετυχημένο τομέα των υπηρεσιών. Είναι η στιγμή να επενδύσουμε στη γεωργία και στην κτηνοτροφία και γενικότερα στην πρωτογενή παραγωγή, σε συνδυασμό με τη διαθέσιμη τεχνολογία, πάντα με γνώμονα την πράσινη ανάπτυξη. Επίσης, η χώρα μπορεί να καταστεί περιφερειακό και διεθνές κέντρο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Υπάρχουν ήδη εδώ αρκετά αξιόλογα κι αναγνωρισμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ικανά να προσελκύσουν φοιτητές από Ευρώπη, Αραβικές Χώρες και Ασία, οι οποίοι αναζητούν επίπεδο στην εκπαίδευση και στη διαβίωση. Θα πρέπει, επίσης, να δημιουργηθούν οι κατάλληλες δομές για προσέλκυση ποιοτικού εναλλακτικού τουρισμού, που να αφορούν στον αθλητισμό, στον πολιτισμό και στην υγεία. Η Κύπρος είναι ιδανικός προορισμός όλες τις εποχές και όχι μόνο για διασκέδαση.

Ο επαγγελματικός τουρισμός μπορεί να γίνει σημαντικός πυλώνας της οικονομίας μας. Όλα τα πιο πάνω, φυσικά, θα πρέπει να συνδυαστούν με τη δημιουργία επιχειρηματικών ευκαιριών και κινήτρων για τους νέους και με μια συνεχή στρατηγική για ευημερία των πολιτών σε όλα τα επίπεδα.

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση