Δ. Καραντώκη: Φορτώνονται έξτρα κόστος εργοληπτικές και ξενοδοχεία

Η ακρίβεια στις τιμές ενέργειας και πρώτων υλών, τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην εφοδιαστική αλυσίδα με τις μεγάλες καθυστερήσεις στις εισαγωγές καθώς και η απώλεια Ρώσων τουριστών, επιφέρουν αλυσιδωτές αυξήσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας, ανάμεσα στους οποίος ο κατασκευαστικός και ο ξενοδοχειακός.

Ως αποτέλεσμα, άλλες εταιρείες αναγκάζονται να επωμισθούν τα κόστη και άλλες αποφάσισαν να διακόψουν τη λειτουργία τους για να αποφύγουν τις επιπλέον ζημιές.

Διαβάστε ακόμα: 

Γιάννος Κρεμμός: Συγκράτηση κόστους χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα 

Η νέα γενιά επιχειρηματιών της Λάρνακας σε ρόλο πρώτο 

Ανοίγει ξανά τις πόρτες του το Cyprotel Florida Hotel (photos) 

Cocoon Creations: Εξειδικευμένες λύσεις λογισμικού

Την εικόνα αποτύπωσε στο InBusinessNews, η Δήμητρα Καραντώκη, εκτελεστική πρόεδρος του Karantokis Group, αντιπρόεδρος του ΣΤΕΚ και μέλος της ΟΣΕΟΚ.

«Μουδιασμένα» τα ιδιωτικά έργα

Με δύο σημαντικές προκλήσεις έρχεται σήμερα αντιμέτωπος ο κατασκευαστικός τομέας στην Κύπρο. Όπως ανέφερε η κ. Καραντώκη, το κόστος κατασκευής αυξήθηκε κατά 10-30%, ενώ την ίδια ώρα παρουσιάζονται μεγάλες καθυστερήσεις στην παραλαβή υλικών.

Διευκρινίζοντας ότι οι καθυστερήσεις στις παραλαβές ξεκίνησαν εν καιρώ πανδημίας και επιδεινώθηκαν ένεκα του πολέμου στην Ουκρανία, η κ. Καραντώκη επεσήμανε ότι ο εγκλεισμός κατοίκων και παραγωγικών περιοχών σε κάποιες πόλεις της Κίνας, διόγκωσε ακόμη περισσότερο το ήδη υπάρχων πρόβλημα.

Όπως επισήμανε η Δήμητρα Καραντώκη, οι ελλείψεις ακόμη δεν εμφανίστηκαν στην αγορά, ωστόσο οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις υλικών καθυστερούν εν τέλει τα έργα. Για να υποδείξει περαιτέρω επί τούτου με νόημα, πως σε ό,τι αφορά τα έργα του δημόσιου, υπάρχουν ρήτρες για τις εταιρείες.

«Προ πανδημίας η παράδοση υλικών ήταν θέμα ενός μήνα. Πλέον, η αναμονή μπορεί να φτάσει και τους έξι μήνες», ανέφερε σχετικά.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με την κ. Καραντώκη, έγκειται στο γεγονός ότι οι εργοληπτικές εταιρείες αναγκάζονται να απορροφήσουν το επιπρόσθετο κόστος για έργα, τόσο του δημοσίου όσο και ιδιωτικά, οι προσφορές των οποίων δόθηκαν πριν από την περαιτέρω άνοδο των τιμών.

Ερωτηθείσα κατά πόσο η ζήτηση μειώθηκε λόγω του αυξημένου κατασκευαστικού κόστους, η κ. Καραντώκη υπέδειξε ότι όσον αφορά τα έργα του δημοσίου συνεχίζονται κανονικά, αφού υπάγονται στους προϋπολογισμούς του κράτους που έχουν ήδη προγραμματιστεί. Αντίθετα όμως, ο ιδιωτικός τομέας εμφανίζεται μουδιασμένος και δεν υπάρχει τόσο ενδιαφέρον.

Οι νέες αγορές και η απώλεια των Ρώσων

«Ο πληθωρισμός στις πρώτες ύλες και στην ενέργεια, αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τον ξενοδοχειακό τομέα, αφού οι τιμές καθορίστηκαν και δόθηκαν από πριν στους πελάτες και κατά συνέπεια τα ξενοδοχεία θα αναγκαστούν να απορροφήσουν το επιπλέον κόστος», ανέφερε η κ. Καραντώνη.

Σύμφωνα με την ίδια, αν και το Υφυπουργείο Τουρισμού καταβάλλει προσπάθειες για προσέλκυση νέων αγορών, αυτές δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να καλύψουν την απώλεια των 800.000 Ρώσων τουριστών.

Πάντως, όπως σημείωσε, καταγράφεται αύξηση από τις νέες αγορές, όπως από Ισραήλ, Πολωνία, σκανδιναβικές χώρες, ενώ αναμένεται και αύξηση από Μέση Ανατολή, και συγκεκριμένα από Ντουμπάι, Κατάρ, Σαουδική Αραβία και Ιορδανία.

Κληθείσα να εκτιμήσει πώς θα κινηθεί η καλοκαιρινή τουριστική σεζόν, η κ. Καραντώκη, σημείωσε ότι ο ξενοδοχειακός τομέας ανέμενε να ανακάμψει το 2022, μετά από δύο χρόνια πανδημίας, αλλά ο πόλεμος καθιστά τα γεγονότα απρόβλεπτα.

«Σίγουρα κάποια ξενοδοχεία θα βγουν ζημιωμένα, ενώ κάποια αποφάσισαν να μην ανοίξουν καθόλου», επισήμανε.

Καταλήγοντας, η κ. Καραντώκη διατύπωσε την άποψη ότι για τις χώρες που η οικονομία τους βασίζεται πάνω στον τουρισμό, ίσως θα έπρεπε η Ε.Ε. να δημιουργήσει κάποια κονδύλια για να τις στηρίξει, όπως έγινε και με την πανδημία.

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή