Μυρτώ Ζαμπάρτα: Απαξίωση και απάθεια η απειλή της δημοκρατίας

Παρέμβαση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκανε η Μυρτώ Ζαμπάρτα, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια των Εργαστηρίων Ιδεών που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Democracy Forum (Φόρουμ για τη Δημοκρατία).

Η κ. Ζαμπάρτα επεσήμανε ότι δεν μπορούμε να έχουμε δημοκρατία αν δεν έχουμε συμμετοχή των πολιτών. «Βλέπουμε ώριμες δημοκρατίες να πέφτουν θύματα λαϊκισμού», σχολίασε η Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας, τονίζοντας ότι είναι επιτακτική η ανάγκη μια συζήτηση γύρω από την εξέλιξη της δημοκρατίας.

Στη συνέχεια η κ. Ζαμπάρτα εξήγησε ότι για μια σωστή πολιτική πρέπει οι πολίτες να νιώθουν ότι έχουν συμμετάσχει στη διαμόρφωση της. Αν όχι οδηγούμαστε σε απαξίωση και απάθεια, «τη μεγαλύτερη απειλή για την δημοκρατίας».

Μίλησε ακόμη για τις δράσεις της Επιτροπής, οι διαδικασίες των οποίων διαρκώς απλουστεύονται και γίνονται πιο τεκμηριωμένες. Η απλούστευση της διαδικασίας είναι σημαντική για να γίνει όσο πιο ευρεία η δημόσια διαβούλευση, είπε, γι’ αυτό διαβουλευόμαστε, έγκαιρα, όταν ακόμη υπάρχει η πρόθεση νομοθεσίας.

Ως παράδειγμα έφερε το νομοσχέδιο για τα πλαστικά μιας χρήσης, το οποίο άρχισε με μια γενικότερη διαβούλευση της μείωσης της ρύπανσης από πλαστικά. Η ανατροφοδότηση από πολίτες έπαιξε σημαντικό ρόλο με αποτέλεσμα το 2018 να ληφθεί η απόφαση απαγόρευσης πλαστικών μιας χρήσης για μείωση ρύπανσης και εξοικονόμηση για τους καταναλωτές.

Παρέμβαση έκανε και ο Νίκος Άρχοντας, Policy Officer for Evaluation, Impact Assessment and Stakeholder Consultation, (Secretariat General Unit A2 European Commission) από τη Γενική Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος παρουσίασε συνοπτικά το σύστημα υποβολής στοιχείων μέσω του οποίου η Κομισιόν ενημερώνει την πρόθεση της να προβεί σε πρωτοβουλία.

«Το 2021 δημοσιεύσαμε 165 έγγραφα/κείμενα που καλούσαν πολίτες να υποβάλουν παρατηρήσεις. Υποβάλαμε για παρατηρήσεις στους πολίτες 107 σχέδια, ενώ, η επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αγγίζει τα 2 εκατ. χρηστών». Επίσης, είπε, κάθε 3,5 μέρες δημοσιεύεται δημόσια διαβούλευση, ανοιχτή για το κοινό.

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα