Μηνύματα Αναστασιάδη με πολλούς αποδέκτες για το «Κύπρος-το αύριο»

Έκκληση προς τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους, παρά τις όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις ή και διαφωνίες, να στηρίξουν από  κοινού με την Κυβέρνηση το σχέδιο «Κύπρος το αύριο», ώστε ως κράτος να αντιμετωπίσουμε  αποτελεσματικότερα τις νέες ανάγκες της σύγχρονης εποχής, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε χαιρετισμό του στο Συνέδριο της Παγκύπριας Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων(ΠΑΣΥΔΥ), ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε πως το Εθνικό Σχέδιο «Κύπρος - το αύριο», περιλαμβάνει 58 κρίσιμες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και 76 επενδυτικές δράσεις προστιθέμενης αξίας, που αποτελούν, όπως σημείωσε, τη μεγαλύτερη μεταρρυθμιστική και αναπτυξιακή παρέμβαση από εγκαθιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως ο οικονομικός αντίκτυπος του Σχεδίου «Κύπρος-το αύριο», χωρίς να υπολογίζονται οι δαπάνες των ετησίων προϋπολογισμών, ανέρχεται στα 4.4 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η υλοποίηση του Σχεδίου αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος κατά 7%, με τη δημιουργία 11 χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Επισημαίνοντας πως η εκταμίευση πόρων προς υλοποίηση των εθνικών στόχων που έχουν τεθεί και που ήταν αποτέλεσμα συνδιαβούλευσης και με τις πολιτικές δυνάμεις και με την έγκριση της ΕΕ, προαπαιτεί σειρά μεταρρυθμίσεων και νομοθετικών πράξεων, καθιστώντας επιβεβλημένη τη συνέχιση της συνεργασίας όλων των θεσμών της χώρας, με προεξάρχουσα την Κυβέρνηση, το νομοθετικό Σώμα, τη Δημόσια Υπηρεσία και τους κοινωνικούς εταίρους, ο Νίκος Αναστασιάδης έστειλε μήνυμα προς όλους:

«Απευθύνω εκ νέου έκκληση προς όλους και ιδιαίτερα στα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους, παρά τις όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις ή/και διαφωνίες, οι οποίες είναι απολύτως σεβαστές, από κοινού να στηρίξουμε το σχέδιο «Κύπρος το αύριο» για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα τις νέες ανάγκες της σύγχρονης εποχής», υπογράμμισε.

Η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας

Αναφερόμενος στην μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε το γεγονός ότι  ύστερα από επτά χρόνια έντονων αντιδράσεων και αχρείαστων, όπως είπε, συζητήσεων, κατέστη εφικτό να ψηφιστούν μια σειρά νομοσχεδίων τα οποία, παρά τις αλλαγές στις αρχικές προτάσεις, βελτιώνουν σημαντικά το καθεστώς λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού.

«Μια μεταρρύθμιση την οποία η ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ στήριξε για τούτο και θερμά σας ευχαριστώ για την εποικοδομητική στάση ευθύνης που επιδείξατε, συμμεριζόμενη τα συνεπαγόμενη οφέλη που προκύπτουν», ανέφερε, απαριθμώντας τα εξής:

Πρώτο: Την εισαγωγή νέου σύγχρονου πλαισίου αξιολόγησης για πλήρωση θέσεων της Δημόσιας Υπηρεσίας, με απώτερο στόχο τη διασφάλιση της επιλογής των καταλληλότερων υποψηφίων στη βάση μετρήσιμων και αντικειμενικών κριτηρίων.

Δεύτερο: Την εισαγωγή νέου συστήματος αξιολόγησης της απόδοσης των υπαλλήλων, στη βάση σχετικών κριτηρίων και αναλυτικού πλαισίου ικανοτήτων και δεξιοτήτων, έτσι ώστε να ανελίσσονται, να προάγονται οι ικανοί ή οι ικανότεροι.

Τρίτο: Την εφαρμογή από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας ασφαλιστικών δικλείδων σε όλες τις διαδικασίες που ακολουθεί με στόχο την πλήρη συμμόρφωση με το νομικό πλαίσιο και τις αρχές που διέπουν την επιλογή των υποψηφίων είτε για πρόσληψη ή προαγωγή.

«Με τα εν λόγω νομοσχέδια», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «όχι μόνο ενισχύεται η διοικητική ικανότητα της Δημοσίας Υπηρεσίας, αλλά, και το πλέον σημαντικό, ενισχύεται το κίνητρο των υπαλλήλων να προσφέρουν και να υπηρετήσουν τον τόπο, αφού θα αισθάνονται πως διασφαλίζονται οι γνώσεις, ο επαγγελματισμός, η σκληρή και φιλότιμη εργασία και προσφορά.

Η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική και φιλοσοφία της Κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους που  θα παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες, που να εξυπηρετούν την οικονομία, αλλά και θα ανταποκρίνεται στις αυξημένες απαιτήσεις της σημερινής κοινωνίας των πολιτών.  Είναι σε αυτό το πλαίσιο που προχωρήσαμε και σε μια σειρά άλλων σημαντικότατων μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών που άπτονται των δομών του κράτους», επισήμανε, αναφέροντας συναφώς:

  • Την τροποποίηση του Συντάγματος, ώστε οι πενταετείς θητείες του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας να περιορίζονται στις δύο. 
  • Τη δημιουργία Υφυπουργείων στους νευραλγικούς τομείς του Τουρισμού, της Ναυτιλίας, της Κοινωνικής Πρόνοιας, της Έρευνας και Καινοτομίας και του Πολιτισμού. 
  • Τη δημιουργία νέων γενικών διευθύνσεων σε Υπουργεία και την ενοποίηση αλληλεπικαλυπτομένων υπηρεσιών σε διάφορα Υπουργεία με την σύσταση ενιαίας διεύθυνσης στο καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο.
  • Προς πάταξη της γραφειοκρατίας την ψηφιοποίηση των διαφόρων υπηρεσιών του κράτους με στόχο την πλήρη ηλεκτρονική διακυβέρνηση μέχρι το 2027.
  • Τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθιστώντας πλέον τις τοπικές οντότητες διοικητικά και οικονομικά αυτοτελείς, ενισχύοντας την ικανότητα και δυνατότητα τους να βελτιώσουν και να διευρύνουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες, απαλλάσσοντας τη Δημόσια Υπηρεσία από καθήκοντα τα οποία μεταφέρονται σε άλλους.
  • Τον εκσυγχρονισμό του συστήματος διορισμού των εκπαιδευτικών.
  • Τη σύσταση νέων δικαστηρίων και κατάθεση σειράς νομοσχεδίων που άπτονται όχι μόνο της ευελιξίας, αποτελεσματικότητας και ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης, αλλά και της καταπολέμησης της διαφθοράς, με την πρόσφατη σύσταση, μεταξύ άλλων, της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς.
  • Την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας, το οποίο για δεκαετίες αποτελούσε αντικείμενο μελετών και χωρίς περιεχόμενο δεσμεύσεων.

Οι θυσίες και τα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων

Αναφερόμενος στους δημόσιους υπάλληλους, ο Νίκος Αναστασιάδης έκανε ειδικά μνεία στις θυσίες που μαζί με το σύνολο του λαού υπέστησαν κατά τη διάρκεια των προσπαθειών ανάκαμψης από τις εκάστοτε κρίσεις.

«Σαν αποτέλεσμα αυτών των θυσιών, αλλά και της ορθής δημοσιονομικής πολιτικής που ακολούθησε με συνέπεια η Κυβέρνηση», τόνισε, «έγινε κατορθωτό σταδιακά να αποκαθιστούμε τα δικαιώματα σας, είτε αυτά αφορούν την ΑΤΑ είτε τις προσαυξήσεις είτε την αποπαγοποίηση των προσλήψεων και προαγωγών στο Δημόσιο είτε ακόμη την πλήρη κατάργηση της έκτακτης εισφοράς στους μισθούς από τον Ιανουάριο του 2023».

«Μια επαναφορά δικαιωμάτων», συνέχισε, «που είναι πλήρως συνυφασμένη με τον απεριόριστο και διαχρονικό σεβασμό της πολιτείας έναντι των δημοσίων υπαλλήλων και της ανάγκης πλήρους αποκατάστασης των ωφελημάτων που προκύπτουν μέσα από τα σχέδια υπηρεσίας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ετοιμότητα της Κυβέρνησης να εξετάσει πως  μέσα από νόμους μπορεί να επιτευχθεί τρόπος σταδιακής μονιμοποίησης των αορίστου χρόνου υπαλλήλων, για να υπογραμμίσει:  

«Στο πλαίσιο αποκατάστασης ωφελημάτων που προχώρησε η Κυβέρνηση εντάσσεται και η απόφαση της Κυβέρνησης για την εισαγωγή νέου Επαγγελματικού Σχεδίου Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων, το οποίο ήταν αποτέλεσμα μιας δημιουργικής συνεργασίας με την ΠΑΣΥΔΥ. Αυτό που απομένει είναι η νομοθετική επεξεργασία του νομοσχεδίου, ώστε να σταλεί στη Βουλή η οποία είμαι βέβαιος ότι θα το υιοθετήσει.

Δεν έχω καμία αμφιβολία πως η εξαιρετική συνεργασία που έχουμε αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια θα συνεχισθεί, καθώς αυτό που μας ενώνει είναι να συνεχίσουμε την πορεία ανάπτυξης και την προσπάθεια μεταμόρφωσης της πατρίδας μας σε ένα κράτος που θα μας κάνει όλους περήφανους».

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε απ’ όσους υπηρετούν το δημόσιο, και ιδιαίτερα εκείνους των υπαλλήλων που ασχολούνται με τα καθ’ ημέραν προβλήματα των πολιτών, να ανταποδώσουν στους φορολογούμενους τον σεβασμό που τους αξίζει. «Είναι με λύπη που αναφέρομαι στις εξαιρέσεις, αλλά το πράττω με πλήρη συνείδηση, γιατί δεν δέχομαι και δεν ανέχομαι να πλήττεται το κύρος και η αξιοπρέπεια της πλειοψηφίας από πράξει μιας ελάχιστης μειοψηφίας ανικάνων ή διεφθαρμένων.

Θέλω να προστατευτεί το κύρος και η αξιοπρέπεια της συντριπτικής πλειοψηφίας από πράξεις ή παραλείψεις μιας ελάχιστης μειοψηφίας. Θεωρώ πως αυτή η αναφορά μου ήταν αναγκαία και δεν μπορεί ούτε κατ’ ελάχιστον να παραγνωρίσει την πολυσήμαντη συνεισφορά της συντριπτικής πλειοψηφίας των υπαλλήλων της Δημόσιας Υπηρεσίας που υπηρετούν το κράτος», επισήμανε.  

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα