Το σήμα κινδύνου για κατώτατο μισθό και τι ζητούν οι επιχειρηματίες
06:30 - 25 Ιανουαρίου 2022
SOS για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την επιχειρηματικότητα του τόπου από την προδιαγραφόμενη θέσπιση εθνικού κατώτατου μισθού, εκπέμπουν επιχειρηματικοί παράγοντες της χώρας, κληθέντες από το InBusinessNews να καταθέσουν τις απόψεις τους επί της επερχόμενης αυτής μεταρρύθμισης.
Διαβάστε ακόμη:
Σε αναμμένα κάρβουνα για τον κατώτατο μισθό οι επιχειρήσεις
Ο κατώτατος μισθός και πώς τον βλέπουν ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ
Παράγοντες του επιχειρείν που μίλησαν στο InBusinessNews, επιθυμώντας ωστόσο να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, ανέφεραν πως μολονότι η ιδέα του κατώτατου μισθού δεν κρίνεται ως άσχημη από τις επιχειρήσεις, αλλά και ότι αποτελεί σε γενικές γραμμές ένα χρήσιμο εργαλείο που προστατεύει τις ευάλωτες ομάδες από την εκμετάλλευση, υπάρχουν σημεία τα οποία πρέπει να προσεχθούν πριν από την εισαγωγή του θεσμού στη χώρα μας. Τα σημεία αυτά, όπως εξήγησαν, περιστρέφονται γύρω από τρεις βασικούς άξονες, ως εξής:
- Πρώτο: Στο ύψος στο οποίο θα καθοριστεί ο κατώτατος μισθός.
- Δεύτερο: Στην εξέλιξή του σε βάθος χρόνου.
- Τρίτο: Στον τρόπο με τον οποίο θα ρυθμίζεται.
Διαβάστε ακόμα:
Δυσφορία λιανέμπορων: Αυξήσεις έχουμε, αλλά να αποτυπώνονται σωστά
Δ. Ζαβός: Δύο νέοι πύργοι και πληθώρα έργων λανσάρονται το 2022
Προβληματισμό των επιχειρηματιών αποτελεί το κατά πόσο είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για υιοθέτηση του κατώτατου μισθού, δεδομένων των δυσχερών οικονομικών συνθηκών που δημιούργησε η παρατεταμένη πανδημία. Την ίδια ώρα, διαβλέπουν κατά την παρούσα χρονική συγκυρία πεδίο δόξης λαμπρό για λαϊκισμό από διάφορους παράγοντες επί του θέματος, λόγω και της προεκλογικής περιόδου στην οποία έχουμε εισέλθει ενόψει των προεδρικών εκλογών. Αυτό που επί της ουσίας προκρίνουν οι επιχειρηματίες, είναι να υπάρξει ένας κατώτατος, που θα αρχίζει από χαμηλά επίπεδα και σε βάθος χρόνου (π.χ. σε περίοδο 10ετίας) να καταγράφει σταδιακή άνοδο.
Οι έντονοι προβληματισμοί
Οι επιχειρηματίες έχουν μεταφέρει στην Κυβέρνηση τις ανησυχίες τους για τους κινδύνους που ελλοχεύουν, τονίζοντας πως ένας υψηλός κατώτατος μισθός, μεταξύ άλλων, θα ενισχύσει την παράνομη εργοδότηση και τα… μαύρα. Κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αθέμιτος ανταγωνισμός και εκμετάλλευση, ενώ και το κράτος, ενδεχομένως να χάνει σημαντικά έσοδα από εισφορές που δεν θα καταβάλλονται.
Ένας κατώτατος μισθός, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι επιχειρηματικοί παράγοντες, θα δημιουργήσει από μόνος του πληθωριστικές τάσεις σε όλους τους μισθούς, που σε συνδυασμό με την ΑΤΑ, αλλά και την έλλειψη προσωπικού, ενδεχομένως να επιφέρει πολλά περισσότερα προβλήματα, παρά να τα λύσει. Σε αυτά, όπως υπογραμμίζουν, προστίθενται η οικονομική κρίση που έχει δημιουργήσει η πανδημία, όπως και ο πληθωρισμός στις τιμές των αγαθών, στοιχεία που καθιστούν ακόμη πιο ριψοκίνδυνη την εφαρμογή ενός κατώτατου μισθού κατά την παρούσα φάση.
Πέραν των πιο πάνω, αυτό που τονίζεται από τους επιχειρηματικούς παράγοντες είναι πως υπάρχουν πτυχές που ακόμη δεν έχουν συζητηθεί και ξεκαθαρίσει. Τέτοιες πτυχές, αφορούν για παράδειγμα τις παροχές που δίνονται στους εργαζομένους σε είδος, όπως είναι η διατροφή, το φιλοδώρημα, το επίδομα μεταφοράς/μετακίνησης ή το επίδομα νύχτας κ.α. Αυτά και πολλά άλλα σημεία, που συνιστούν σημαντικά κονδύλια για τους εργαζόμενους, ενδεχομένως να μην καταβάλλονται σε περίπτωση που οριστεί ένας υψηλός κατώτατος μισθός, καθώς είναι πιθανό να... κοπούν από τους εργοδότες. Θέση των επιχειρηματιών αποτελεί ότι από τη στιγμή που θα θεσπιστεί ένας εθνικός κατώτατος, αυτό θα πρέπει να γίνει σε ένα πλαίσιο που να επιτραπεί τη συνέχιση και των άλλων ωφελημάτων.
Μια ακόμη σημαντική παράμετρος που οι επιχειρηματίες θέτουν στο τραπέζι, αφορά στις επιπτώσεις που η θέσπιση του κατώτατου μισθού ενδεχομένως να έχει στην τουριστική βιομηχανία. Όπως εκτιμούν, με ένα υψηλό κατώτατο μισθό, οι τιμές των προϊόντων θα αυξηθούν σημαντικά, επιφέροντας σημαντικές ζημιές στον τουρισμό, αφού η Κύπρος δεν θα είναι από οικονομικής σκοπιάς ελκυστική για τους επισκέπτες. Στο πλαίσιο αυτό, υποδεικνύουν το πόσο σημαντικό είναι η Κύπρος να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της στην περιοχή, μιας και ο τουρισμός αποτελεί ένα από τα πλέον κομβικά γρανάζια του οικοδομήματος της κυπριακής οικονομίας. Αυτή, είναι μια παράμετρος που όπως υπογραμμίζουν θα πρέπει να σταθμιστεί και να ληφθεί σοβαρά υπόψη στον διάλογο που αναπτύσσεται και στις όποιες αποφάσεις πρόκειται να ληφθούν αναφορικά με τον κατώτατο μισθό.
«Θα αυξηθεί η ανεργία»
Ξεκάθαρος όσον αφορά τις δυσκολίες που θα δημιουργήσει στην επιχειρηματικότητα η θέσπιση εθνικού κατώτατου μισθού εμφανίστηκε εξάλλου, μιλώντας στο InBusinessNews, ο ιδιοκτήτης των καταστημάτων Terranova και Piazza Italia στην Κύπρο, Παντελής Φτελλέχας.
Ο κ. Φτελλέχας εκτίμησε πως η εισαγωγή κατώτατου μισθού θα επιφέρει αλυσιδωτές αυξήσεις στα κόστη των επιχειρήσεων, αφού, όπως εξήγησε, θα αναγκαστούν να ανεβάσουν τους μισθούς και του υφιστάμενου εργατικού δυναμικού τους, το οποίο εκ των πραγμάτων θα απαιτήσει κάτι περισσότερο από τους νεοπροσληφθέντες.
«Συνεπώς», τόνισε, το κόστος των επιχειρήσεων θα αυξηθεί ραγδαία και θα επιβιώσουν μόνο οι πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις, κάτι που θα αυξήσει και το ποσοστό της ανεργίας». «Δεν μπορείς», υπογράμμισε, «να αλλάζεις με νομοθεσίες τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης της αγοράς εργασίας».
Ο κ. Φτελλέχας έφερε ως παράδειγμα τον τομέα του Retail, όπου σήμερα, όπως υπέδειξε, ο κατώτατος μισθός είναι ίσος με 880,48 ευρώ και μετά τους έξι πρώτους μήνες εργοδότησης ανέρχεται στα 924,50 ευρώ. Όπως επισήμανε, το λιανεμπόριο δεν μπορεί να αντέξει κατώτατο μισθό που θα υπερβαίνει τα 924 ευρώ από την έναρξη της εργοδότησης κάποιου υπάλληλου, αφού κάτι τέτοιο δεν θα είναι βιώσιμο.
«Μηχανισμοί ελέγχου»
Το πόσο σημαντικό είναι να υπάρξουν μηχανισμοί ελέγχου της εφαρμογής του κατώτατου μισθού τόνισε από την πλευρά του στο InBusinessNews o Διευθύνων Σύμβουλος της Brink's Κύπρου, Γιάννος Αργυρού.
Όπως υπέδειξε, υπάρχουν σημεία που πρέπει να προσεχθούν ιδιαιτέρως, ώστε να αποφευχθούν κίνδυνοι οι οποίοι ελλοχεύουν και έχουν να κάνουν με την αύξηση του κόστους για τις εταιρείες και την ανεργία.
«Αν είναι πολύ υψηλός ο κατώτατος μισθός», εξήγησε, «μπορεί να δημιουργηθεί ανεργία, επειδή οι εταιρείες θα αναγκαστούν να απολύσουν για να μειώσουν τα κόστη τους. Πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό το κράτος και να μην επιβάλει ένα κατώτατο, υψηλότερο από τους σημερινούς μισθούς». Όπως υπέδειξε περαιτέρω ο κ. Αργυρού, αν για παράδειγμα ο κατώτατος μισθός αυξηθεί, είτε κατά 5% είτε κατά 10% για παράδειγμα, θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα, το εταιρικό κόστος θα αυξηθεί και στο τέλος της ημέρας θα κληθεί να το πληρώσει ο πελάτης. «Είναι πρόθυμος ο πελάτης να επωμιστεί το επιπρόσθετο κόστος;», διερωτήθηκε.
«Έχουμε μεταφέρει τους προβληματισμούς μας στο Υπουργείο, τόσο ως Σύνδεσμος και ως επιχειρηματίες. Δεν υπάρχουν μηχανισμοί για το πώς εφαρμόζεται ή αν ελέγχεται σωστά. Σίγουρα, όμως, υπάρχει ο τρόπος η Κυβέρνηση να το ελέγξει. Είναι βασική προϋπόθεση να υπάρχει ο σωστός μηχανισμός, όπως και το προσωπικό με τις απαραίτητες γνώσεις, που θα ελέγχει ότι εφαρμόζεται σωστά», επισήμανε ο Γιάννος Αργυρού.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πέραν των υπολοίπων κινδύνων, ελλοχεύει και ο κίνδυνος εκδήλωσης αθέμιτου ανταγωνισμού. Κάτι που όπως σημείωσε ήδη συμβαίνει, αφού όπως είπε υπάρχουν εταιρείες που εφαρμόζουν αυτοβούλως κατώτατο μισθό, υπάρχουν όμως και άλλες που δεν τον εφαρμόζουν.