Ο κατώτατος μισθός και πώς τον βλέπουν ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ

Τον τρόπο με τον οποίο τα τρία μεγαλύτερα κόμματα της Βουλής, ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, προσεγγίζουν την προδιαγραφόμενη θέσπιση εθνικού κατώτατου μισθού στην Κύπρο, εξηγούν και αναδεικνύουν με δηλώσεις τους στο InBusinessNews, εκπρόσωποι των τριών εν λόγω πολιτικών δυνάμεων.

Δημήτρης Δημητρίου από πλευράς ΔΗΣΥ, Ανδρέας Καυκαλιάς από πλευράς ΑΚΕΛ και Χρύσης Παντελιδής από πλευράς ΔΗΚΟ, τοποθετούνται για το ζήτημα του κατώτατου μισθού υπό το πρίσμα του κοινωνικού διαλόγου που βρίσκεται υπό εξέλιξη στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα, αλλά και υπό το πρίσμα των ανησυχιών που εκφράζονται από την επιχειρηματική κοινότητα της χώρας, για ενδεχόμενες δυσμενείς επιπτώσεις στην επιχειρηματικότητα και γενικότερα στην οικονομία από την εφαρμογή του. 

Διαβάστε εδώ: Σε αναμμένα κάρβουνα για τον κατώτατο μισθό οι επιχειρήσεις

Σίγουρος ότι ο κατώτατος μισθός θα εφαρμοστεί με ορθολογιστικό τρόπο, ώστε να μην οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας ή άλλα ανεπιθύμητα κοινωνικά φαινόμενα, εμφανίζεται ο εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, ενώ ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ εστιάζει και θέτει ως κυρίαρχη προτεραιότητα την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων, οι οποίες-όπως σημειώνει-καθορίζουν τον κατώτατο μισθό και τα υπόλοιπα ωφελήματα των εργαζομένων. Ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ με τη σειρά του, υποδεικνύει την ανάγκη μιας επιτυχούς εφαρμογής, ώστε ο κατώτατος μισθός να αποβεί, τόσο προς όφελος των εργαζομένων όσο και προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας ευρύτερα.

Διαβάστε ακόμα:

Τα εκλεπτυσμένα εστιατόρια στα ξενοδοχεία της Κύπρου (pics)


Ι. Φιάκκου: Εγγύηση για βιώσιμη ανάπτυξη η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό

Συγκεκριμένα:

«Με ορθολογιστικό τρόπο»

Την βεβαιότητα ότι ο κατώτατος μισθός θα εφαρμοστεί με ορθολογιστικό τρόπο, ώστε να μην οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας ή άλλα ανεπιθύμητα κοινωνικά φαινόμενα, εξέφρασε μιλώντας στο InBusinessNews ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, βουλευτής του κόμματος, Δημήτρης Δημητρίου.

Υποδεικνύοντας ότι η θέσπιση εθνικού κατώτατου μισθού ήταν κάτι που περιλαμβανόταν στο προεκλογικό πρόγραμμα του Νίκου Αναστασιάδη το 2018, ο κ. Δημητρίου σημείωσε πως προφανώς ο ΔΗΣΥ τάσσεται υπέρ της συγκεκριμένης εξέλιξης, δεδομένου ότι θα συμβάλει στην αγορά εργασίας. «Είμαστε σίγουροι», τόνισε, «ότι η εφαρμογή του θα γίνει με τέτοιο ορθολογιστικό τρόπο, ούτως ώστε να μην οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας ή άλλα ανεπιθύμητα κοινωνικά φαινόμενα».

Αναλυτικά, ο Δημήτρης Δημητρίου ανέφερε: «Ήταν κάτι που υπήρχε στο προεκλογικό πρόγραμμα του Νίκου Αναστασιάδη το 2018, πως όταν η ανεργία φθάσει σε μηδενικά επίπεδα θα εφαρμοστεί ο κατώτατος μισθός στην Κύπρο. Από τον περασμένο Νοέμβριο συζητείται στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα για να συμφωνηθεί με τους κοινωνικούς εταίρους και να εφαρμοστεί το συντομότερο.

Προφανώς, ως ΔΗΣΥ είμαστε υπέρ, δεδομένου πως κάτι τέτοιο θα συμβάλει στην αγορά εργασίας. Είμαστε σίγουροι ότι η εφαρμογή του θα γίνει με τέτοιο ορθολογιστικό τρόπο, ούτως ώστε να μην οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας ή άλλα ανεπιθύμητα κοινωνικά φαινόμενα».

«Οι συλλογικές συμβάσεις»

«Κυρίαρχη προτεραιότητα αποτελεί η εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων, οι οποίες καθορίζουν τον κατώτατο μισθό και τα υπόλοιπα ωφελήματα των εργαζομένων», υπογράμμισε από την πλευρά του στο InBusinessNews o βουλευτής του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής, Ανδρέας Καυκαλιάς.

Ο κ. Καυκαλιάς διατύπωσε τη θέση ότι ζητούμενο είναι να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, η οποία να καθιστά υποχρεωτική την τήρηση των συλλογικών συμβάσεων από τους εργοδότες, αλλά και ότι ταυτόχρονα, επιβάλλεται η νομοθετική κατοχύρωση ενός ελάχιστου πλαισίου εργασιακών δικαιωμάτων για εκείνους τους εργαζόμενους, των οποίων οι όροι εργοδότησης δεν καλύπτονται από συλλογική σύμβαση. «Σε κάθε περίπτωση, η όποια νομοθετική ρύθμιση δεν πρέπει να υποσκάπτει τις συλλογικές συμβάσεις, αντίθετα, πρέπει να τις κατοχυρώνει, ως την κυρίαρχη συμφωνία», σημείωσε.

Αναλυτικά, ο Ανδρέας Καυκαλιάς δήλωσε: «Υπογραμμίζουμε την ανάγκη για υιοθέτηση θεσμικών και νομοθετικών μέτρων για στήριξη της θέσης των εργαζομένων. Κυρίαρχη προτεραιότητα αποτελεί η εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων, οι οποίες καθορίζουν τον κατώτατο μισθό και τα υπόλοιπα ωφελήματα των εργαζομένων.  Ζητούμενο, να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, η οποία να καθιστά υποχρεωτική την τήρηση των συλλογικών συμβάσεων από τους εργοδότες.

Ταυτόχρονα, επιβάλλεται η νομοθετική κατοχύρωση ενός ελάχιστου πλαισίου εργασιακών δικαιωμάτων για εκείνους τους εργαζόμενους, των οποίων οι όροι εργοδότησης δεν καλύπτονται από συλλογική σύμβαση. Σε κάθε περίπτωση, η όποια νομοθετική ρύθμιση δεν πρέπει να υποσκάπτει τις  συλλογικές συμβάσεις, αντίθετα, πρέπει να τις κατοχυρώνει, ως την κυρίαρχη συμφωνία».

«Έτοιμοι να συζητήσουμε»

Την ετοιμότητα του ΔΗΚΟ να συζητήσει το ύψος του κατωτάτου μισθού, είτε ανά κλάδο της οικονομίας, είτε οριζόντια, όπως και τον τρόπο υπολογισμού του, αλλά και κάθε άλλη διάσταση του θέματος, εξέφρασε με τη σειρά του στο InBusinessNews ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης.

Υποδεικνύοντας ότι το ΔΗΚΟ τάσσεται υπέρ της καθιέρωσης του κατώτατου μισθού, καθότι θεωρεί ότι είναι ένα εργαλείο ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας, ο κ. Παντελίδης υπογράμμισε την αναγκαιότητα μιας πετυχημένης εφαρμογής του, τόσο προς όφελος των εργαζομένων όσο και προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας, ευρύτερα.

«Μάλιστα, θα έλεγα ότι το ύψος του κατώτατου μισθού κάθε χώρας αντανακλά και το επίπεδο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξής της, και επιδίωξή μας μακροπρόθεσμα θα πρέπει να είναι η επίτευξη ομοιομορφίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ασφαλώς στα ψηλά επίπεδα», σημείωσε.

Αναλυτικά, ο Χρύσης Παντελίδης ανέφερε: «Το Δημοκρατικό Κόμμα είναι υπέρ της καθιέρωσης κατώτατου μισθού και θεωρούμε ότι είναι ένα εργαλείο ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας. Σημειώστε ότι πρόκειται για ένα θεσμό, ο οποίος εφαρμόζεται σε 21 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν θεωρούμε ότι η Κύπρος πρέπει να συνεχίσει να είναι ανάμεσα στις μόλις έξι χώρες που δεν το εφαρμόζουν.

Μάλιστα, θα έλεγα ότι το ύψος του κατώτατου μισθού κάθε χώρας αντανακλά και το επίπεδο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξής της και επιδίωξή μας, μακροπρόθεσμα, θα πρέπει να είναι η επίτευξη ομοιομορφίας εντός της Ένωσης, ασφαλώς στα ψηλά επίπεδα.

Με αυτή τη θέση αρχής υπέρ του θεσμού, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε το ύψος του κατώτατου μισθού, είτε ανά κλάδο της οικονομίας, είτε οριζόντια, όπως και τον τρόπο υπολογισμού του, αλλά και κάθε άλλη διάσταση αυτού του θέματος, ακριβώς για να πετύχει η εφαρμογή του, τόσο προς όφελος των εργαζομένων όσο και προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας, ευρύτερα».  

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση