Δυσφορία λιανέμπορων: Αυξήσεις έχουμε, αλλά να αποτυπώνονται σωστά

Σε ρυθμούς ακρίβειας κινείται το λιανικό εμπόριο από το τελευταίο τρίμηνο του 2021, στο πλαίσιο της ευρύτερης αύξησης του κόστους ζωής, ένεκα των αυξήσεων, μεταξύ άλλων, των πρώτων υλών και των ναύλων.

Ωστόσο, οι λιανέμποροι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον τρόπο που αποτυπώνονται οι αυξήσεις στις τιμές, τη μεθοδολογία που χρησιμοποιείται και κατά πόσο ερμηνεύονται σωστά, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο πρόσφατο Παρατηρητήριο μέσων τιμών λιανικής πώλησης βασικών καταναλωτικών αγαθών της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή.

Διαβάστε ακόμη:

Αυτές είναι οι τιμές βασικών καταναλωτικών αγαθών στην Κύπρο

 
Η...επίδοση του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή τον Δεκέμβρη

Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews, ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ, Μάριος Αντωνίου ανέφερε ότι δεν είναι κυπριακό, αλλά διεθνές φαινόμενο οι διάφορες αυξήσεις που επηρεάζουν την τσέπη του καταναλωτή, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και ακρίβεια κατά την καταγραφή των παρατηρητηρίων τιμών.

Διαβάστε ακόμα:

Το σήμα κινδύνου για κατώτατο μισθό και τι ζητούν οι επιχειρηματίες

Δ. Ζαβός: Δύο νέοι πύργοι και πληθώρα έργων λανσάρονται το 2022

«Αυξήσεις στις τιμές βασικών προϊόντων υπάρχουν και έχουν επιβληθεί από τον περασμένο Οκτώβριο, όπως για παράδειγμα στο αλεύρι, το βασικό συστατικό μακαρονιών και ψωμιών, αλλά θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, διασφαλίζοντας ότι τα όποια παρατηρητήρια τιμών καταγράφουν τις πραγματικές μεταβολές στις τιμές βασικών αγαθών και υπηρεσιών, καθώς και ότι ερμηνεύονται σωστά, εφόσον έχει χρησιμοποιηθεί η σωστή μεθοδολογία», επεσήμανε σχετικά.

Η επιλογή συγκεκριμένων προϊόντων
Εξήγησε ακόμα ότι οποιαδήποτε προσπάθεια ορθής πληροφόρησης του καταναλωτή αντικρίζεται θετικά νοουμένου ότι δίδεται η πραγματική εικόνα και δεν προκύπτουν εσφαλμένα συμπεράσματα.

«Για παράδειγμα, το Παρατηρητήριο του Υπουργείου Εμπορίου δεν καταγράφει το πιο φθηνό προϊόν σε κάθε κατηγορία, καθώς επιλέγονται συγκεκριμένες μάρκες, στις οποίες όντως προέκυψαν αυξήσεις», πρόσθεσε ο κ. Αντωνίου.

Υπογραμμίζεται ακόμα ότι προκειμένου να υπάρξει πλήρης και αντιπροσωπευτική εικόνα της πορείας των τιμών, απαιτείται η επίσκεψη σε υπεραγορές και φρουταρίες τουλάχιστον κάθε εβδομάδα και όχι μία συγκεκριμένη μέρα του μήνα, ιδιαίτερα κατά την καταγραφή των τιμών φρούτων και λαχανικών, στα οποία είθισται να προκύπτουν συχνές διακυμάνσεις.


Μιλούν οι αριθμοί
Ο ΠΑΣΥΛΕ επικροτεί τις δημοσιεύσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας, σημειώνοντας ότι ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή καταρτίζεται με σωστή μεθοδολογία και αποτυπώνει την πραγματική διάσταση των διακυμάνσεων των τιμών.

Ο εν λόγω δείκτης αυξήθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 κατά 4,8% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020, ενώ σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2021 μειώθηκε κατά 0,3%. Για ολόκληρο το 2021, σημειώθηκε αύξηση 2,3% σε σχέση με το 2020.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην κατηγορία τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά, η οποία σχετίζεται με τις υπεραγορές και αποτυπώνει τις μεταβολές σε είδη πρώτης ανάγκης, καταγράφηκε μείωση 0,8% τον Δεκέμβριο του 2021 σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2021, ενώ για ολόκληρο το 2021 δεν καταγράφηκε οποιαδήποτε μεταβολή.

Αντιθέτως, οι μεγαλύτερες αυξήσεις για το 2021 καταγράφηκαν στην κατηγορία μεταφορές (καύσιμα) σε ποσοστό 8,6% και στέγαση, ύδρευση, ηλεκτρισμός και υγραέριο σε ποσοστό 7,4%, τα οποία αναπόφευκτα επηρεάζουν τη λειτουργία όλων των τομέων της οικονομίας, ανάμεσά τους και το λιανεμπόριο.

Η συγκράτηση των τιμών στο λιανικό εμπόριο, ιδιαίτερα στον τομέα των τροφίμων (υπεραγορές) οφείλεται κυρίως στον οξύ και υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των υπεραγορών, οι οποίες απορρόφησαν σε σημαντικό βαθμό τις αυξήσεις, προς όφελος του καταναλωτή.


Θέμα χρόνου η απασχόληση εργαζομένων τρίτων χωρών
Μεγάλος πονοκέφαλος παραμένει για τις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου η εξεύρεση προσωπικού.

Το θέμα δυσχεραίνει την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων, δεδομένης της απουσίας εργαζομένων, οι οποίοι είναι είτε κρούσματα είτε στενές επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Η ανησυχία γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη, καθώς η έναρξη της τουριστικής περιόδου βρίσκεται προ των πυλών, με τους λιανέμπορους να ζητούν τη διευκόλυνση των διαδικασιών εργοδότησης προσωπικού από τρίτες χώρες.

«Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι η Κύπρος βρίσκεται σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης, αλλά η ζήτηση πλέον για απασχόληση προσωπικού είναι μεγαλύτερη από την προσφορά και δεν δύναται να καλυφθεί με το υφιστάμενο εγχώριο προσωπικό», επεσήμανε στο InBusinessNews ο γγ του ΠΑΣΥΛΕ.

Με το φλέγον ζήτημα ασχολείται η ίδια η υπουργός Εργασίας, η οποία γνωρίζει επακριβώς τις διαστάσεις του προβλήματος.

Θέμα χρόνου θεωρείται η απλούστευση διαδικασιών για απασχόληση προσωπικού από τρίτες χώρες, καθώς και η αδειοδότηση κλάδων/ειδικοτήτων και επιχειρήσεων, οι οποίες αφενός σέβονται την επαγγελματική νομοθεσία και αφετέρου έχουν ανάγκες για άμεση πρόσληψη εργαζομένων από αυτές τις χώρες.

Δειτε Επισης

Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
«Μάχη» αδειοδότησης για τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Οι διαδικασίες που τρέχουν και ποια τα δεδομένα
Mall of Cyprus: Μέρισμα €7,5 εκατ. από τα κέρδη 2022 και 2023
Λιανεμπόριο: Το δυσβάστακτο κόστος των καυσίμων για τις επιχειρήσεις και η εξίσωση της ακρίβειας
Η Visa ανακοινώνει τον νικητή του διαγωνισμού της για ένα 100% ηλεκτρικό αυτοκίνητο
Νέος μέτοχος σε Mall of Cyprus και Mall of Engomi η Pareto-Μειώνεται το ποσοστό συμμετοχής της Atterbury Europe
Οι μάρκες αυτοκινήτων που προτίμησαν οι αγοραστές το πρώτο τρίμηνο
Δυσφορία αγελαδοτρόφων με δημοσιεύματα για το χαλλούμι-«Δυναμιτίζουν το πολύ καλό κλίμα»
Lordos United Public: Κέρδος €1,773,000 από αναγκαστική απαλλοτρίωση γης σε συμφωνία με τον Δήμο Λεμεσού
Φάρμακα: Ο... βασιλιάς των κυπριακών εξαγωγών-Σε ποιους προορισμούς φτάνουν