Οι νέοι κανονισμοί συντελεστών ΦΠΑ και το κέρδος των καταναλωτών

Περαιτέρω ευελιξία στα κράτη μέλη της Ε.Ε. να μπορούν να αναπροσαρμόζουν τον ΦΠΑ όπου χρειάζεται και ανάλογα με τις ανάγκες τους, διασφαλίζουν-μεταξύ άλλων- οι επικαιροποιημένοι κανονισμοί για τους συντελεστές, στους οποίους κατέληξαν προ ημερών τα μέλη του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων(ECOFIN). 

Αυτό υπέδειξε μιλώντας στο InBusinessNews ο διοικητικός σύμβουλος στην KPMG Κύπρου, Μιχάλης Γρέκας, επισημαίνοντας ότι οι νέοι κανονισμοί δύνανται να λειτουργήσουν ως κίνητρο προς τη βιομηχανία της πράσινης ενέργειας. Εκεί, που όπως σημείωσε, είναι και ο στόχος, να μειωθούν οι τιμές στον τομέα της πράσινης ενέργειες και να δοθεί κίνητρο στους καταναλωτές.

Διαβάστε ακόμα: 

Τα πρώτα σε πωλήσεις αυτοκίνητα στην Κύπρο 

Δ. Θεοδοσίου: Στα σημαντικά θέματα θέλω να έχω τον τελευταίο λόγο 

Έρχεται νέο στέκι στη Μακαρίου (photos)

Ποια είναι η συνταγή της επιτυχίας στις επιχειρήσεις του σήμερα; 

Μ. Residence: Πρωταγωνιστές στην αναβάθμιση του Real Estate

«Από την άλλη», εξήγησε, «συνεχίζουν να ισχύουν κάποιοι άλλοι συντελεστές. Στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής, θα ισχύει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ για αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας, ακόμη και για ανακαίνιση. Εναπόκειται στο κάθε κράτος μέλος πως θα το εφαρμόσει», πρόσθεσε.

Ο κ. Γρέκας χαρακτήρισε ως δίκαιες τις αλλαγές και ως ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, αφού διασφαλίζουν την ίση μεταχείριση των κρατών μελών, καθώς και την ευελιξία στην υιοθέτηση μειωμένων ή μηδενικών συντελεστών ΦΠΑ, καταργώντας ταυτόχρονα την προνομιακή μεταχείριση σε αγαθά που βλάπτουν το περιβάλλον.

Διαβάστε εδώ: Συμφωνία στο ECOFIN-Πιο ευέλικτοι και πράσινοι οι συντελεστές ΦΠΑ

Αναλυτικότερα, οι πιο σημαντικές αλλαγές που θα δούμε, σύμφωνα με τον κ. Γρέκα, είναι οι ακόλουθες:

  • Ο ΦΠΑ είναι καταναλωτικός φόρος και με την εν λόγω τροποποίηση, θα δοθεί δυνατότητα στα κράτη μέλη να έχουν περισσότερη ευελιξία στο να εφαρμόζουν μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες από ότι πριν και κατά συνέπεια, οι καταναλωτές θα πληρώνουν λιγότερο.
  • Η επικαιροποίηση των συντελεστών ΦΠΑ συμβάλλει στην πράσινη ανάπτυξη, αφού προβλέπεται μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ για ηλιακά πάνελ. Συνεπώς, με την ενεργειακή κρίση που βιώνουμε, είναι κάτι που θα βοηθήσει τους καταναλωτές. Την ίδια στιγμή, δίνεται και ένα κίνητρο για περιβαλλοντικά μέτρα.
  • Σταδιακά, μέχρι το 2032, θα καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές που υπήρχαν για καύσιμα που δεν είναι φιλικοί προς το περιβάλλον. Κατά συνέπεια, θα δούμε αύξηση στον ΦΠΑ σε προϊόντα που βλάπτουν το περιβάλλον και μείωση σε αυτά που είναι φιλικά προς το περιβάλλον.
  • Δίνεται η δυνατότητα στα κράτη μέλη να αναπροσαρμόζουν τους συντελεστές ΦΠΑ σε μελλοντικές κρίσεις, όπως είναι μια πανδημία, μια ανθρωπιστική κρίση ακόμη και σε καταστροφές. Μ΄ αυτόν τον τρόπο, σε δύσκολες κατά καιρούς περιόδους, τα κράτη θα έχουν την αυτονομία για αναπροσαρμογή του ΦΠΑ για να επωφελείται η κοινωνία.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συμφωνία που επιτεύχθηκε σε επίπεδο ECOFIN θα προωθηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για διαβούλευση επί του τελικού κειμένου μέχρι τον Μάρτιο, πριν εγκριθεί επίσημα από τα κράτη μέλη.

Η επικαιροποίηση των συντελεστών ΦΠΑ, οι οποίοι ισχύουν εδώ και τριάντα χρόνια, προτάθηκε από την Ευρωπαίκή Επιτροπή το 2018.

Δειτε Επισης

Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών
Σε καθοδική πορεία ωθούμενος από τη μείωση στις τιμές της ενέργειας ο πληθωρισμός
Στοχευμένη συγκέντρωση δυνητικών επενδυτών στο Λονδίνο-Παρουσιάστηκαν οι ευκαιρίες για επενδύσεις στην Κύπρο