Ουραγοί στην άντληση κεφαλαίων μέσα από τους Απαλλακτικούς Κανονισμούς

Δεν γίνεται ευρεία χρήση των Απαλλακτικών Κανονισμών της ΕΕ στην Κύπρο για άντληση κονδυλίων, όπου «θα μπορούσαμε ως κράτος να έχουμε μεγάλα πλεονεκτήματα», τόνισε η Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων Στέλλα Μιχαηλίδου.

«Είμαστε, αν όχι πάντα οι τελευταίοι, οι προτελευταίοι στην άντληση κεφαλαίων μέσα από τους Απαλλακτικούς Κανονισμούς», είπε η κ. Μιχαηλίδου, επικαλούμενη στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η χρήση των Απαλλακτικών Κανονισμών στην Κύπρο φθάνει μόνο στο 46%, ενώ στην ΕΕ αγγίζει το 97%.

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών η οποία εξέτασε τον προϋπολογισμό του Γραφείου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων για το 2022 ύψους 569.000 ευρώ, η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι η χρήση των κανονισμών «θα βοηθηθεί έμμεσα», μέσα από την χρήση του Κεντρικού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων και Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας γιατί πλέον, όπως εξήγησε, όταν όλες οι αρμόδιες αρχές θα καταχωρούν τις ενισχύσεις όπου εκεί το σημαντικό κριτήριο είναι το σωρευτικό ποσό που είναι 200.000 ευρώ, εκτός από την γεωργία και την αλιεία, τότε εύκολα μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα όταν συμπληρώνεται το ποσό των 200.000 ευρώ θα εντοπίζεται αμέσως.

Ανέφερε ότι στις 23 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε πως θα εφαρμοστεί η πρώτη φάση του Αρχείου, η οποία θα ολοκληρωθεί το 2024 και από την 1η Ιανουαρίου του 2025 θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία.

Η κ. Μιχαηλίδου εξήγησε πως τώρα για να εντοπιστούν οι ενισχύσεις θα πρέπει να ληφθούν στοιχεία από κάθε αρμόδια αρχή «να παντρευτούν, να τα ανακαλύψουμε και να τρέχουμε να τα ανακτήσουμε κάτι που είναι χρονοβόρο και αναποτελεσματικό».

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να δημιουργηθεί πρώτα κουλτούρα αλλά και συνεχής επαφή, ενημέρωση και καθοδήγηση σε σχέση με την χρήση των Απαλλακτικών Κανονισμών.  

«Στόχος του γραφείου μας είναι η εκπαίδευση, η καθοδήγηση, η γνωμοδότηση όλων των αρμόδιων αρχών για να δημιουργηθεί η κουλτούρα των Απαλλακτικών Κανονισμών για να μπορέσουμε ως κράτος μέλος να ακολουθήσουμε τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», τόνισε.

Επίσης, η Έφορος αναφέρθηκε σε αναθεώρηση του περιφερειακού χάρτη όπου «συγκεκριμένες περιοχές των κρατών μελών δικαιούνται να έχουν επιπρόσθετες περιφερειακές ενισχύσεις».

Είναι αυτά για τα οποία προσπαθούμε μέσα από τις παρουσιάσεις μας να ενημερώσουμε τις διάφορες αρμόδιες αρχές ούτως ώστε κάποια άτομα που θέλουν να κάνουν νέες επενδύσεις να μπορούν να επιλέξουν ακόμη και την περιοχή για να έχουν επιπρόσθετες περιφερειακές ενισχύσεις, υπογράμμισε.

Η κ. Μιχαηλίδου είπε ακόμη ότι οι μεγάλες αποφάσεις βάσει των Απαλλακτικών Κανονισμών οι οποίες είχαν εκδοθεί από το Γραφείο Εφόρου αφορούσαν τα λεωφορεία της Αμμοχώστου ύψους 13,5 εκ. ευρώ, ενώ άλλες 4 ήταν παρατάσεις υφιστάμενων αποφάσεων του Γραφείου του Εφόρου και ενισχύσεις ύψους 2 εκ. ευρώ που ήταν συμβατές ενισχύσεις και δόθηκαν βάσει του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού σε πληγέντες από την πυρκαγιά που τηρούσαν τα κριτήρια.

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)