Έναρξη λειτουργίας συστήματος αδειοδότησης εξαγωγών STRATLINK

Την επίσημη έναρξη λειτουργίας του λογισμικού συστήματος ηλεκτρονικής αδειοδότησης εξαγωγών STRATLINK σηματοδοτεί η σημερινή υπογραφή του Συμβολαίου Ανάπτυξης, Αποδοχής και Εγγύησης μεταξύ του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και της Εσθονικής εταιρείας Spin TEK AS.

Εκ μέρους του Υπουργείου το Συμβόλαιο υπέγραψε η Διευθύντρια της Υπηρεσίας Εμπορίου κα Παναγιώτα Πατσαλή, ενώ για την εταιρεία υπέγραψε το μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου κα Mari Uusmaa. Στην τελετή υπογραφής που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο, παρέστη και η Αναπληρώτρια Επικεφαλής της Διπλωματικής Αποστολής της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Κύπρο κα Yaryna Ferencevych.

Το STRATLINK, το οποίο ανέπτυξε η Spin TEK AS και, πλέον, έχει εξατομικευτεί για τις ανάγκες της Κύπρου, είναι ένα εργαλείο που θα βελτιώσει σημαντικά το σύστημα έκδοσης αδειών εξαγωγής της Κυπριακής Δημοκρατίας, διευκολύνοντας τις διαδικασίες και μειώνοντας τη γραφειοκρατία. Η χρήση του STRATLINK, τόσο από τους αιτούντες/εμπόρους (από πλευράς κοινού) όσο και από υπηρεσιακούς παράγοντες (από πλευράς διοίκησης), θα καταστήσει πιο απλές και πιο διαφανείς τις διαδικασίες υποβολής αιτήσεων, επεξεργασίας και έκδοσης αδειών εμπορίου στρατηγικών αγαθών και παροχής σχετικών υπηρεσιών.

Ιδιαίτερα, το καινοτόμο λογισμικό θα υποστηρίξει δραστικά την Κυβέρνηση στην καταπολέμηση της διαφθοράς και των διακινητών όπλων, ενισχύοντας τις προσπάθειες για πρόληψη του παράνομου εμπορίου και της διάδοσης ευαίσθητων ειδών. Θα συμβάλει, έτσι, στην ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας και, παράλληλα, θα διευκολύνει το νόμιμο εμπόριο μέσω καλύτερου ελέγχου των αιτήσεων.

Η απόκτηση του συστήματος STRATLINK κατέστη δυνατή μετά από συντονισμένες προσπάθειες των Υπουργείων Εμπορίου και Εξωτερικών, με την υποστήριξη της Αμερικανικής Πρεσβείας και του προγράμματος Export Control Border Security (EXBS) του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, το STRATLINK εμπίπτει στο πεδίο των, χρηματοδοτούμενων από τις ΗΠΑ, εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Κέντρου Εκπαίδευσης για την Ασφάλεια των Θαλάσσιων Συνόρων, της Ανοικτής Θάλασσας και της Ασφάλειας των Λιμένων (CYCLOPS).

Το CYCLOPS που αποτελεί αρμοδιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα λειτουργεί ως περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο, εστιάζοντας σε τομείς που σχετίζονται με την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων των τελωνείων και του ελέγχου εξαγωγών. Η δε ενσωμάτωση του συστήματος STRATLINK κάτω από την ομπρέλα του CYCLOPS, στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην καθιέρωση ενός περιφερειακού παραδείγματος βέλτιστων πρακτικών για εμπορία στρατηγικών αγαθών.

Η πολύτιμη συμβολή της Κυβέρνησης των ΗΠΑ στην καθιέρωση του STRATLINK εντός του γενικού πλαισίου του CYCLOPS, αποτελεί ένα ακόμη απτό παράδειγμα της ενισχυμένης συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ.

Δειτε Επισης

Bowling Boutique Bar & Grill: Ο νέος χώρος bowling που αφίχθηκε στην Έγκωμη (photos)
Φ. Στασόπουλος: Από πού πηγάζει η αύξηση κερδοφορίας της Ελληνικής-Θετική εξέλιξη η συμμετοχή της Eurobank
Ο βραχνάς της έλλειψης προσωπικού και οι κλάδοι με τις περισσότερες κενές θέσεις εργασίας
«Η Κύπρος συνηγορεί από καιρό υπέρ της ανάπτυξης στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ε.Ε. και Αιγύπτου»
Νέα εποχή στις οικονομικές, επενδυτικές και εμπορικές σχέσεις με την Αίγυπτο
Ανακαινίσεις ξενοδοχείων-Πυρετώδεις εργασίες και ολικό λίφτινγκ μονάδων στα σκαριά
Στο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού GOLD: Hail to the Chief Financial Officer
Eurobank Hub: Εκεί που κτυπά η καρδιά της τράπεζας και κτίζεται η τεχνολογική ανάπτυξη του ομίλου (pics)
Οι επιδόσεις των αεροδρομίων μας... Αύξηση επιβατικής κίνησης πέραν του 20% σε βάθος πενταετίας (πίνακες)
Υπουργείο Γεωργίας: Καλεί τους γεωργούς σε συμμετοχή στην πανευρωπαϊκή διαβούλευση για την ΚΑΠ