Τι περιμένουν οι επιχειρηματίες από το νέο Περί Εταιρειών Νόμο

Ως μια σημαντική εξέλιξη για τις κυπριακές εταιρείες αντικρίζει ο επιχειρηματικός κόσμος την απόφαση της Κυβέρνησης για επαναδιατύπωση και ουσιαστικά αντικατάσταση του υφιστάμενου περί Εταιρειών Νόμου. Σκοπός της μεταρρυθμιστικής αυτής πρωτοβουλίας είναι η βελτίωση του επιχειρείν και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, μέσω του εκσυγχρονισμού του περί Εταιρειών Νόμου, λαμβάνοντας υπόψη διεθνείς βέλτιστες πρακτικές στον τομέα του εταιρικού δικαίου.

Υπεθυμίζεται πως για τον σκοπό αυτό, και στο πλαίσιο υλοποίησης σχετικής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πρόσφατα την προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού μίσθωσης νομικών υπηρεσιών για ετοιμασία και συγγραφή εκσυγχρονισμένου νομοσχεδίου και κανονισμών που θα αντικαταστήσουν τον υφιστάμενο περί Εταιρειών Νόμο και τους σχετικούς Κανονισμούς. 

Διαβάστε εδώ: Ξαναγράφουν τον Περί Εταιρειών Νόμο 

Με δεδομένο ότι το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο είναι απαρχαιωμένο, καθώς βασίζεται στο Αγγλικό Εταιρικό Δίκαιο του 1948, με εναρμονιστικές κατά κύριο λόγο τροποποιήσεις, αλλά και δεδομένης της ανάγκης που υφίσταται για μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, ΚΕΒΕ και ΟΕΒ υπογραμμίζουν στο InBusinessNews ότι πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, η οποία μπορεί να προσφέρει στην αναβάθμιση του επιχειρηματικού οικοσυστήματος της Κύπρου.

Ευκολότερη εγγραφή εταιρείας και πολλά άλλα  

Μιλώντας στο InBusinessNews ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής, ανέφερε ότι ο περί εταιρειών Νόμος χρήζει ανανέωσης, ώστε να απλοποιηθεί η εφαρμογή και η λειτουργία του. Για παράδειγμα, όπως υπέδειξε, πρέπει να είναι πολύ πιο εύκολο για κάποιον να εγγράψει μία εταιρεία ή να αλλάξει τα στοιχεία, επισημαίνοντας περαιτέρω ότι είναι πάρα πολλά τα θέματα που ρυθμίζει η συγκεκριμένη νομοθεσία.

Σύσταση εταιρειών και ευθύνη λογοδοσίας

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, τόνισε ότι ο συγκεκριμένος νόμος πρέπει να διασφαλίζει τη γρήγορη και αποτελεσματική σύσταση εταιρειών και την εύρυθμη λειτουργία τους μέσα στο πλαίσιο των σύγχρονων προδιαγραφών εταιρικής διακυβέρνησης, ενώ  κατά δεύτερο να διασφαλίζει την ευθύνη λογοδοσίας. Και αυτό, για να μπορεί να υπάρχει ασφάλεια στις συναλλαγές και στο επιχειρείν, εμπιστοσύνη στις εταιρικές σχέσεις και προστασία των μειοψηφιών μέσα στις μετοχικές συνθέσεις των εταιρειών.

«Υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα που διασφαλίζει ο συγκεκριμένος νόμος, αλλά πρέπει να διασφαλίζει τις βασικές αρχές, οι οποίες σε πολύ μεγάλο βαθμό καλύπτονται από την υφιστάμενη νομοθεσία, παρά το ότι μιλάμε για ένα πολύ παλαιό νόμο. Με τις τροποποιήσεις που έγιναν κατά καιρούς η νομοθεσία λειτούργησε ικανοποιητικά, ωστόσο υπάρχουν σοβαρά περιθώρια βελτίωσης τα οποία είμαι σίγουρος ότι θα αγγίξουμε και μέσα από τη διαβούλευση που θα γίνει», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμα: 

Τα πρώτα ακίνητα που βγάζει στην αγορά η Themis Real Estate

Γ. Γεωργίου: Ο στόχος για το Nicosia Μall και το κόστος από την πανδημία

Βασικό εργαλείο για την ανταγωνιστικότητα 

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, πρόκειται για ένα νόμο ο οποίος είναι βασικό εργαλείο για την προαγωγή της ανταγωνιστικότητας μιας χώρας και του επιχειρηματικού οικοσυστήματός της.

«Μέσα από την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι σύγχρονες συναλλακτικές πρακτικές, με την τεχνολογία και τις διάφορες άλλες εφαρμογές, μπορούμε να έχουμε γρηγορότερες διαδικασίες και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, πάντοτε μέσα από ασφαλείς και ισορροπημένες διαδικασίες», σημείωσε.  

Μεγάλα περιθώρια βελτίωσης της εταιρικής διακυβέρνησης

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της ΟΕΒ, «υπάρχουν ζητήματα στα οποία πρέπει να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις και την εταιρική διακυβέρνηση, η οποία έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, γεγονός το οποίο εντοπίζεται σε όλες τις αξιολογήσεις της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας».  

Η Κύπρος, κατέληξε ο κ. Αντωνίου, υστερεί σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, όπως είναι για παράδειγμα οι κανόνες διαφάνειας, οι κανόνες λειτουργίας και οι κώδικες δεοντολογίας.

Δειτε Επισης

Τα ισχυρά ταμειακά αποθέματα...όπλο στα χέρια της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση της οικονομικής αβεβαιότητας
ΚΕΒΕ: Ιστορικό γεγονός τα 20 χρόνια της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Τρίτη πρόσκληση για ενίσχυση επιχειρηματικότητας στην εντός των τειχών Λευκωσία
Στις κοινές προκλήσεις των MED9 στη γεωργία αναφέρθηκε η Μαρία Παναγιώτου
Πράσινη και ψηφιακή μετάβαση με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
Οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αλλάζουν την Κύπρο
Το REPowerEU σηματοδοτεί μια νέα εποχή
Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου βελτιώνει την καθημερινότητα του κάθε πολίτη και ενισχύει την οικονομία
ΚΟΕ Πανεπιστημίου Κύπρου: Οριακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο
Πιο ακριβό φέτος το πασχαλινό τραπέζι-Τσούζουν οι τιμές κρέατος και ελαιολάδου