Για ποιους λόγους παραιτούνται οι Κύπριοι εργαζόμενοι

Το τοξικό κλίμα στον χώρο εργασίας είναι ο κυριότερος παράγοντας που οδηγεί σε παραίτηση τους Κύπριους εργαζόμενους, καθώς όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα ερωτηματολογίου, το οποίο απαντήθηκε από χρήστες της ιστοσελίδας ergodotisi.com, η μισθοδοσία έρχεται δεύτερη όσον αφορά τους κυριότερους παράγοντες που απασχολούν τους Κύπριους για την εργοδότησή τους. 

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με το σχετικό ερωτηματολόγιο, το οποίο ετοιμάστηκε με αφορμή την πανδημία και απαντήθηκε από 134 άτομα, το τοξικό κλίμα είναι η πρώτη επιλογή, με 75%, ο χαμηλός μισθός η δεύτερη, με 59% και η απουσία ευκαιριών ανέλιξης η τρίτη, με 39%. Με πολύ μικρή διαφορά ακολουθούν οι απαντήσεις «βαρετή και επαναλαμβανόμενη δουλειά» και «ο/η μάνατζερ μου». Σημειώνεται ότι οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να παραθέσουν τους τρεις κυριότερους λόγους που θα τους οδηγούσαν σε παραίτηση.

Παράλληλα, ένα 26% των ερωτηθέντων δεν είναι καθόλου ευχαριστημένο με τη δουλειά του αυτή τη στιγμή, ένα άλλο 26% είναι «κάπως ευχαριστημένο» και ένα 24% είναι αρκετά ευχαριστημένο. Το 18% δηλώνει «λίγο» ευχαριστημένο και μόλις το 6% «πάρα πολύ».

Νέα δουλειά και επιλογή εργοδότη

Ένας καλύτερος μισθός (81%), οι ευκαιρίες ανέλιξης (62%) και το «Δεν είμαι ευχαριστημένος/η με τον εργοδότη μου» (40%) είναι οι τρεις σημαντικότεροι λόγοι για να ωθήσουν κάποιον να αλλάξει δουλειά.

Όσον αφορά τα κριτήρια με τα οποία επιλέγουν τον νέο τους εργοδότη οι ερωτηθέντες, αυτά είναι το πακέτο απολαβών (86%), η ασφάλεια εργασίας (63%) και η εταιρική κουλτούρα (51%).

Στην κορυφή της προτίμησης των εργασιακών ωφελημάτων βρίσκεται ο 13ος μισθός (90%), τα bonus επίτευξης στόχων (81%) και η ασφάλεια υγείας (69%).    

Χαμηλές απολαβές και απουσία εργασιακών ωφελημάτων ίσον απόρριψη

Ένα χαμηλό πακέτο απολαβών (76%) και η απουσία εργασιακών ωφελημάτων (68%) είναι οι κυριότεροι λόγοι απόρριψης μιας προσφοράς για εργασία, με την απουσία ευκαιριών ανέλιξης (42%) να ακολουθεί, με μικρότερο ποσοστό.

Παράλληλα, τα πιο σημαντικά πράγματα σε μια δουλειά, σύμφωνα με τις απαντήσεις, είναι η αγάπη για αυτό που κάνεις (37%), ο μισθός (27%) και η σχέση με τους συναδέλφους (14%).

Πόσο επηρέασε η πανδημία  

Οι επιπτώσεις της πανδημίας, όπως και στις υπόλοιπες πτυχές της ζωής, είναι ευδιάκριτες και στον εργασιακό τομέα με το 42% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι η πανδημία επηρέασε κατά πολύ (20%) ή πάρα πολύ (22%) την προθυμία του να αλλάξει δουλειά. Αντίθετα, το 28% επηρεάστηκε «λίγο» και το 30% «καθόλου».

Τέλος, μόλις το 17% προτιμά την πραγματοποίηση διαδικτυακών συνεντεύξεων για σκοπούς πρόσληψης.

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)