Ο Werner Hoyer ηγείται της επίσκεψης του Ομίλου ΕΤΕπ στην Κύπρο

  • Κοινή επίσκεψη του Προέδρου της ΕΤΕπ Werner Hoyer και του επικεφαλής του ΕΤΕ Alain Godard στη Λευκωσία για την ανακοίνωση της υποστήριξης της ανθεκτικότητας της οικονομίας, της χρηματοδότησης των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) και της οδικής ασφάλειας στην Κύπρο.

 

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Werner Hoyer και ο Alain Godard, Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤΕ), πρόκειται να πραγματοποιήσουν συναντήσεις με εκπροσώπους της κυπριακής κυβέρνησης στη Λευκωσία την Παρασκευή 25 Ιουνίου στις 10:30 π.μ. στο Υπουργείο Οικονομικών.

Ο Πρόεδρος Hoyer πρόκειται να συναντηθεί με τον Υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, ο οποίος είναι επίσης ο Κύπριος κυβερνήτης της ΕΤΕπ, καθώς και με τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννη Καρούσο, προκειμένου να ανακοινώσουν τις λεπτομέρειες των νέων, πρωτοποριακών πακέτων οικονομικής στήριξης συνολικού ύψους 362 εκατ. ευρώ τα οποία προορίζονται για επενδύσεις οδικής ασφάλειας και δράσεις στήριξης των επιχειρήσεων έναντι του COVID-19, ενώ περιλαμβάνουν επίσης την πρώτη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων (ΕΤαΕ) στην Κύπρο.

Η ΕΤΕπ και το ΕΤαΕ συμφώνησαν επίσης να διατεθεί νέα χρηματοδότηση προς τους περισσότερους τομείς της κυπριακής οικονομίας, ύψους 50 εκατ. ευρώ, μεταξύ άλλων σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του τουρισμού, της γεωργίας, της μεταποίησης και των υπηρεσιών, οι οποίες πλήττονται περισσότερο από τις οικονομικές, εμπορικές και υγειονομικές προκλήσεις που σχετίζονται με τον COVID-19. Τη χρηματοδότηση, η οποία θα είναι διαθέσιμη τις προσεχείς εβδομάδες, θα διαχειρίζονται κυπριακές τράπεζες.

Ο Πρόεδρος Hoyer θα προβεί σε ενημέρωση σχετικά με το πώς η ΕΤΕπ μπορεί να υποστηρίξει αποτελεσματικά την Κύπρο και τις κυπριακές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων δύσκολων οικονομικών συνθηκών που προκαλεί η πανδημία, καθώς επίσης και για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της τράπεζας να παρέχει επενδύσεις μετασχηματισμού στο νησί.

Η ΕΤΕπ στην Κύπρο

Η νέα χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για επενδύσεις προτεραιότητας στην Κύπρο ανήλθε πέρυσι σε 245 εκατ. ευρώ.

Επίσης, το 2020 παρασχέθηκε η πέμπτη μεγαλύτερη στήριξη για έργα μετασχηματισμού στα 40 χρόνια που η ΕΤΕπ δραστηριοποιείται στη χώρα. Σε αυτή περιελήφθη υποστήριξη για νέες ενεργειακές επενδύσεις με στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς επίσης και υποστήριξη για νέες επενδύσεις με σκοπό την επέκταση της πρόσβασης σε υπηρεσίες υψηλής ταχύτητας στο Διαδίκτυο.

Η Κύπρος επωφελείται από τη μεγαλύτερη, κατά κεφαλήν, στήριξη της ΕΤΕπ σε οποιαδήποτε χώρα στην Ευρώπη με ανοιχτή θέση συνολικού ύψους 2,7 δισ. ευρώ ή 13% του εθνικού ΑΕΠ.

Επιπλέον, ως τράπεζα της ΕΕ για το κλίμα, η ΕΤΕπ είναι προσηλωμένη στην υποστήριξη της ενεργειακής μετάβασης και την αύξηση της παραγωγής καθαρής ενέργειας στην Κύπρο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η τράπεζα εκφράζει την ικανοποίησή της που υποστήριξε πρόσφατα την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Κύπρο, σε συνεργασία με τοπικούς εταίρους, και που χρηματοδοτεί έργα τα οποία συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

 

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα