Σε καθεστώς lockdown το «επιχειρείν»

Σε καθεστώς lockdown από την ερχόμενη Δευτέρα 26 Απριλίου 2021, στις 5 το πρωί, μέχρι και την Κυριακή 9 Μαΐου 2021, τα μεσάνυκτα, τίθενται ζωτικοί τομείς της επιχειρηματικής ζωής της χώρας.

Συγκεκριμένα, βάσει των αποφάσεων που έλαβε σήμερα το Υπουργικό και τις οποίες ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου:

Πρώτο: Στις δημόσιες υπηρεσίες τίθεται υποχρεωτική τηλε-εργασία για τουλάχιστον 20% του προσωπικού, με εξαίρεση τις ουσιώδεις και άλλες υπηρεσίες που θα καθοριστούν με Διάταγμα.

Δεύτερο: Επιτρέπεται στις ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, η ταυτόχρονη φυσική παρουσία του 20% του προσωπικού τους, με ελάχιστο αριθμό εργαζομένων τα 3 άτομα και μέγιστο αριθμό τα 25 άτομα ανά επαγγελματικό υποστατικό/νομικό πρόσωπο.

Διαβάστε ακόμα:

Έτσι θα λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις στο lockdown

Χ. Αγκαστινιώτης: Σκληρά, αλλά αναγκαία τα μέτρα

ΠΑΣΥΛΕ: Μονόδρομος τα μέτρα, κρέμονται από μια κλωστή οι επιχειρήσεις

Φάνος Λεβέντης: Το μέγεθος της ζημιάς μεγαλώνει, αλλά δεν υπήρχε άλλη επιλογή

Ζητούν να μείνουν ανοιχτά την Μεγάλη Εβδομάδα κουρεία και κομμωτήρια

Με τεστ, εμβόλιο ή αντισώματα σε εστιατόρια, υπεραγορές και καταστήματα

Τρίτο: Αύξηση του ποσοστού υποχρεωτικής διενέργειας τεστ ταχείας ανίχνευσης σε εβδομαδιαία βάση του 50% των εργοδοτουμένων. Νοείται ότι οι επιχειρήσεις/υπηρεσίες που θα έχουν φυσική παρουσία μέχρι πέντε (5) άτομα, η διενέργεια τεστ είναι υποχρεωτική και για τα πέντε άτομα.

Τέταρτο: Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, μπυραρίες, σνακ-μπαρ και μπαρ, καφενεία και χωροι εστίασης εντός εμπορικών κέντρων, κυλικείων ή/και αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων, κλπ), με εξαίρεση τις υπηρεσίες τους που αφορούν σε κατ’ οίκον διανομή και take away. Μετά τις 9 το βράδυ επιτρέπεται μόνο κατ’ οίκον διανομή.

Πέμπτο:Αναστέλλεται η λειτουργία υπαίθριων και κλειστών θεάτρων, αμφιθεάτρων, κινηματογράφων, και αιθουσών θεαμάτων.

Έκτο: Αναστέλλεται η λειτουργία επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, πλην των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου ποτών και τροφίμων ή επιχειρήσεων πώλησης ειδών πρώτης ανάγκης, όπως θα καθοριστούν στο Διάταγμα.

Έβδομο:Αναστέλλεται η λειτουργία γυμναστηρίων, σχολών χορού και σχολών άλλων αθλημάτων. Επιτρέπεται η προσωπική εκγύμναση σε ανοικτούς υπαίθριους χώρους όπου επιτρέπεται η πρόσβαση με βάση το Διάταγμα με μέγιστο αριθμό δύο ατόμων. 

Όγδοο: Αναστέλλεται η λειτουργία επιχειρήσεων τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων.

Έννατο: Αναστέλλεται η λειτουργία κουρείων, κομμωτηρίων και ινστιτούτων αισθητικής.

Δέκατο: Απαγορεύονται όλα τα ομαδικά φροντιστήρια. Επιτρέπεται η τηλεκπαίδευση, καθώς και η διδασκαλία με φυσική παρουσία μέχρι δύο ατόμων περιλαμβανομένου του εκπαιδευτή (1+1). 

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, από την 10η Μάιου 2021 αίρονται τα πιο πάνω  μέτρα και επαναφέρονται οι ρυθμίσεις που ισχύουν τώρα, με την προϋπόθεση ότι σε χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση (χώρους εστίασης, χώρους συνάθροισης, γυμναστήριο, λιανικό εμπόριο, θέατρα, κτλ), ο επισκέπτης θα πρέπει να έχει στην κατοχή του rapid test ή PCR σε ισχύ 72 ωρών ή να έχει εμβολιασθεί τουλάχιστον με την 1η δόση και να έχουν παρέλθει τρεις εβδομάδες ή να έχει νοσήσει από την ασθένεια COVID-19 τους τελευταίους 3 (τρεις) μήνες.

Όπως υπέδειξε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, η υιοθέτηση της πιο πάνω ρύθμισης θα δώσει την δυνατότητα της πιο εύκολης και ασφαλούς διακίνησης  των συμπολιτών μας και θα επιτρέψει να επανέλθουμε με ασφάλεια σε πιο φυσιολογικές συνθήκες.

 

Δειτε Επισης

Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Στο Lexus Centre Nicosia αποκαλύφθηκε το ολοκαίνουργιο Lexus LBX
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται