anner-cyta-vodafone

«Ναι» με πέντε τροπολογίες στις κρατικές εγγυήσεις από Βουλή

InBusinessNews  22/04/2021 18:03
«Ναι» με πέντε τροπολογίες στις κρατικές εγγυήσεις από Βουλή

«Ναι» με πέντε τροπολογίες στις κρατικές εγγυήσεις από Βουλή

InBusinessNews  22/04/2021 18:03

Με πέντε τροπολογίες οι οποίες κατατέθηκαν από πλευράς κομμάτων, η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε σήμερα το νομοσχέδιο για παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για δάνεια προς επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού. Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 52 βουλευτές, ενώ υπήρξαν και δύο αποχές.

Οι κρατικές εγγυήσεις προς τις τράπεζες ύψους €1 δις προνοούν επιμερισμό του κινδύνου σε 70% για το κράτος και 30% για τις τράπεζες (σε περίπτωση αθέτησης της υποχρέωσης), ενώ η συνολική ρευστότητα που θα παραχωρηθεί ανέρχεται σε €1,43 δισ.

Διαβάστε ακόμη: 

ΒΟΥΛΗση για «ναι» με πολλές τροπολογίες στις κρατικές εγγυήσεις

Εκρίθηκαν τα έξτρα 250 εκ. για διαχείριση της πανδημίας

Πράσινο από Βουλή για πληρωμή φόρων με δόσεις

Πέρασε το ΟΙΚΙΑ-Οι πρόνοιες και οι δικαιούχοι του σχεδίου

Κατά τη συζήτηση που διεξήχθη ενώπιον της Ολομέλειας, οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης επέκριναν εκ νέου την Κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το όλο θέμα, εστιάζοντας παράλληλα στην αναγκαιότητα έγκρισης των τροπολογιών που κατέθεσαν.

Από πλευράς ΔΗΣΥ, καταψηφίστηκαν όλες οι τροπολογίες. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου αιτιολόγησε την αρνητική ψήφο του κόμματός του στις τροπολογίες, ευχόμενος αυτές να μην είναι τέτοιες που να έχουμε...κόκκινο φως από την Ευρώπη. 

Συγκεκριμένα, εγκρίθηκαν πέντε τροπολογίες. 

Με την πρώτη τροπολογία του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, της Συμμαχίας Πολιτών, της Αλληλεγγύης και του Κινήματος Οικολόγων, οι επιλέξιμες επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενοι δεν θα πρέπει να προχωρούν σε οποιεσδήποτε απολύσεις προσωπικού, εκτός για λόγους που αιτιολογείται απόλυση άνευ προειδοποιήσεως, για περίοδο μέχρι και έξι (6) μηνών από την ημερομηνία χορήγησης του δανείου.

Με τροπολογία του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ, της Συμμαχίας Πολιτών, της Αλληλεγγύης, του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου και της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων κατανέμονται πεντακόσια πενήντα εκατομμύρια ευρώ (€550.000.000) για την έκδοση δανείων προς Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις και εκατόν πενήντα εκατομμύρια ευρώ (€150.000.000) για την έκδοση δανείων προς Μεγάλες Επιχειρήσεις.

Με τροπολογία του ΔΗΚΟ, της Συμμαχίας Πολιτών, της Αλληλεγγύης και του Κινήματος Οικολόγων, συστήνεται Επιτροπή Παρακολούθησης της εφαρμογής των διατάξεων του Νόμου και των δυνάμει αυτού εκδιδόμενων Διαταγμάτων και συντονισμού της ορθής και αποτελεσματικής εφαρμογής τους. Η Επιτροπή συγκροτείται από τον Γενικό Λογιστή ή τον Βοηθό Γενικό Λογιστή, ο οποίος ενεργεί ως πρόεδρος της Επιτροπής, από ένα λειτουργό του Υπουργείου Οικονομικών που ορίζεται από τον Υπουργό και από δύο λειτουργούς της Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίοι ορίζονται από τον Υπουργό ύστερα από σύσταση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και από τον Γενικό Ελεγκτή ή εκπρόσωπό του, ο οποίος συμμετέχει ως παρατηρητής.

Με τροπολογία εκ μέρους του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, της Συμμαχίας Πολιτών και του Κινήματος Οικολόγων, προνοείται σε περίπτωση που το αίτημα για παραχώρηση δανείου απορριφθεί από πιστωτικό ίδρυμα, ο εν δυνάμει δανειολήπτης να δύναται να προσφύγει στην Επιτροπή Παρακολούθησης, υποβάλλοντας σχετικό παράπονο.

Με τροπολογία της Αλληλεγγύης παρέχεται δυνατότητα στον Υπουργό Οικονομικών για περίληψη στα Διατάγματα, που εκδίδει δυνάμει του προτεινόμενου νόμου, σύστασης προς τα πιστωτικά ιδρύματα για την αναστολή της καταβολής μηνιαίων δόσεων από δανειολήπτες για περίοδο δώδεκα μηνών από την ημερομηνία έναρξης της δανειακής σύμβασης.

Σειρά άλλων τροπολογιών που κατατέθηκαν και τέθηκαν προς ψήφιση απορρίφθηκαν. 

Χθες, η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είχε εκφράσει την πεποίθηση πως το νομοσχέδιο όπως διαμορφώθηκε, θα εγκριθεί από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού. Και αυτό, καθώς η Επιτροπή Οικονομικών φρόντισε, κατά την έκφρασή της, όλες οι τροπολογίες να παραμείνουν εντός των κατευθυντήριων γραμμών που έχουν εκδοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον σχέδιο κρατικών εγγυήσεων.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας