ΒΟΥΛΗση για «ναι» με πολλές τροπολογίες στις κρατικές εγγυήσεις

Έπειτα από αρκετές παλινωδίες και πολιτικές αντιπαραθέσεις, η Ολομέλεια της Βουλής ανοίγει σήμερα το δρόμο για παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για δάνεια προς επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού.

Οι κρατικές εγγυήσεις προς τις τράπεζες ύψους €1 δις προνοούν επιμερισμό του κινδύνου σε 70% για το κράτος και 30% για τις τράπεζες (σε περίπτωση αθέτησης της υποχρέωσης), ενώ η συνολική ρευστότητα που θα παραχωρηθεί ανέρχεται σε €1,43 δισ.

Διαβάστε ακόμη: 

Το ένα δις. και πώς θα δοθεί σε επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους

Το σχετικό νομοσχέδιο συζητήθηκε χθες για τελευταία φορά στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, όπου τα κόμματα κατέθεσαν τις τροπολογίες τους και όπως όλα δείχνουν, κατά τη σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας θα τύχει υπερψήφισης.

Βάσει των αλλαγών που επήλθαν μέσα από τη χθεσινή συνεδρία της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, η κατανομή των ποσών των κρατικών εγγυήσεων, σε σχέση με το τι προνοούσε το κυβερνητικό νομοσχέδιο, διαφοροποιείται ως εξής:

*€300 εκατομμύρια κατανέμονται σε μικρές επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους.  

*€550 εκατ. σε πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.  

*€150 εκατ. σε μεγάλες επιχειρήσεις.  

Τίθενται εξάλλου κριτήρια βάσει του αριθμού των εργαζομένων και του κύκλου εργασιών. Το κυβερνητικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με την πρόεδρο της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, προνοούσε €300 εκατ. σε πολύ μικρές επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα €700 εκατ. για όλες, χωρίς άλλες προϋποθέσεις.

Διαβάστε ακόμη:

Τα περιουσιακά στοιχεία δέκα εταιρειών της Κύπρου

«Κόλλησε» σε νομικά ζητήματα η φαρμακευτική κάνναβη

 

Πέραν των πιο πάνω, τροπολογία που κατατέθηκε και φαίνεται να συγκεντρώνει πλειοψηφία, προβλέπει όπως στην επιτροπή παρακολούθησης του σχεδίου συμμετέχουν εκπρόσωποι του Υπουργείο Οικονομικών, της Κεντρικής Τράπεζας και του Γενικού Λογιστηρίου, καθώς και ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας ως παρατηρητής.

Υπάρχει επίσης εισήγηση για διαδικασία υποβολής παραπόνων οποιονδήποτε έχει απορριφθεί από την χορήγηση κρατικής εγγύησης.

Κληθείσα χθες να αναφέρει κατά πόσο διασφαλίζεται ότι το νομοσχέδιο, όπως διαμορφώθηκε, θα εγκριθεί από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών τόνισε ότι η Επιτροπή φρόντισε έτσι ώστε όλες οι τροπολογίες να παραμείνουν εντός των κατευθυντήριων γραμμών που έχουν εκδοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον σχέδιο κρατικών εγγυήσεων.

«Έχουμε καταλήξει σε ένα κείμενο το οποίο κατά τη δική μας την εκτίμηση είναι εντός των παραμέτρων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δεν πρόκειται να προσκρούσει σε οποιαδήποτε ένσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», υπογράμμισε.

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους