Το παραμύθι με το «πέναλτι» του 12% και το όργιο λαϊκισμού

Το ΑΚΕΛ και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, κατά κύριο λόγο, επαναφέρουν έντονα το ζήτημα της κατάργησης του «πέναλτι» 12% για όσους αποφασίζουν να συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος ηλικίας αντί στο 65ο.

Προφασιζόμενοι τις επιπτώσεις της πανδημίας κι άλλα κοινωνικά προβλήματα, ζητούν όπως καταργηθεί η μείωση που ισχύει από το 2012. Το μέτρο εφαρμόστηκε επί διακυβέρνησης ΑΚΕΛ και μάλιστα προβλέπει πως από το 2023 και μετά το όριο αφυπηρέτησης θα αυξάνεται σταδιακά κατά έξι μήνες μέχρι να φτάσει στο 67ο έτος. Το ΑΚΕΛ λοιπόν μαζί με άλλο κόμματα ζητούν να επιφορτιστεί ακόμα περισσότερο το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων την ώρα που το προσδόκιμο ζωής συνεχώς αυξάνεται και η υπογεννητικότητα στην Κύπρο αποτελεί διαχρονικό και έντονο πρόβλημα.

Για να θέσουμε το ζήτημα πιο πρακτικά, ώστε να γίνει πιο κατανοητό, κάποιος που θα συνταξιοδοτηθεί στο 63ο έτος και θα λαμβάνει σύνταξη 1000 ευρώ, σημαίνει πως στα δύο χρόνια μέχρι το 65ο έτος, θα λάβει ως σύνταξη 26.000 ευρώ περισσότερα από κάποιον που θα συνταξιοδοτηθεί στο 65ο έτος ηλικίας.

Το πέναλτι του 12%, στο παράδειγμα μας αφορά ένα ποσό της τάξης των 3100 ευρώ περίπου ετησίως και εφαρμόζεται για να καλύψει ακριβώς αυτό το ποσό που θα δαπανηθεί στα δύο χρόνια. Χωρίς να είμαστε αναλογιστές, ίσως να ήταν δικαιότερο αν το πέναλτι τερματιζόταν όταν ο συνταξιοδοτούμενος κάλυπτε το ποσό το οποίο έλαβε κατά την περίοδο πρόωρης αφυπηρέτησής του. 

Διαβάστε ακόμα: 

Άλμα 62% στα ακίνητα, διπλάσιες πωλήσεις στη Λευκωσία

BEST VALUE: Το αποτύπωμα της πανδημίας και τα μελλοντικά σχέδια

Δ. Φιλόπουλος: Τα Public μετασχηματίζουν το λιανικό εμπόριο

Το χαλλούμι «απειλεί» τα φάρμακα (πίνακας)  

Αν καταργηθεί πλήρως το πέναλτι του 12%, γιατί τότε να μην λαμβάνουμε όλοι σύνταξη στα 63; Ποιο αντικίνητρο θα υπάρχει;

Ακόμα πιο τραγικό είναι το γεγονός πως όσοι ζητούν κατάργηση του πέναλτι, επικαλούνται τις μελέτες βιωσιμότητας του ΤΚΑ οι οποίες καταδεικνύουν πως μέχρι το 2080 είναι βιώσιμο. Λες και για ένα συνταξιοδοτικό σύστημα με ελάχιστα αποθεματικά, τα 58 χρόνια βιωσιμότητας είναι πολλά!

Αντί επιτέλους να δουλέψουν όλοι μαζί για δημιουργία αποταμιευτικής συνείδησης στους πολίτες, αντί να ζητήσουν κίνητρα για ανάπτυξη του τρίτου πυλώνα αποταμίευσης, ζητούν την πρόωρη καταστροφή του πρώτου πυλώνα αποταμίευσης ο οποίος έτσι κι αλλιώς είναι στα όρια του.

Αρκετοί επικαλούνται το γεγονός πως ένα άτομο που συνεισέφερε επί δεκαετίες στο ΤΚΑ και λαμβάνει την κατώτατη σύνταξη, μετά την αποκοπή λαμβάνει λιγότερα από την κοινωνική σύνταξη της οικοκυράς. Μήπως όμως πρέπει να αναρωτηθούν, όπως κι όλοι, γιατί είναι τόσο χαμηλές οι συντάξεις στην Κύπρο; Μήπως επειδή επί δεκαετίες όλες οι κυβερνήσεις έτρωγαν δισεκατομμύρια από τα αποθεματικά του Ταμείου τάχα για να ασκήσουν «κοινωνική πολιτική», στα πλαίσια του μπλε, του ενδιάμεσου και του κόκκινου κομμουνισμού;      

Επειδή η προεκλογική περίοδος πάντα είναι επίφοβη, ελπίζουμε η κυβέρνηση να μην αλλάξει κατεύθυνση και να κάνει κάποια κίνηση ενθουσιασμού της κοινής γνώμης στα πλαίσια του «μπλε κομμουνισμού»! Αντίθετα, πρέπει συντονισμένα να βρουν λύσεις οι οποίες θα επιλύουν το συνταξιοδοτικό ζήτημα στην Κύπρο μια και καλή και να μην χαϊδεύουν απλώς τα αυτιά του κόσμου με ανεφάρμοστες και επικίνδυνες εξαγγελίες.  

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους