300+ δράσεις και 400 εκατ. για ανάπτυξη των ορεινών περιοχών

Με πέραν των 300 δράσεων και συνολικό προϋπολογισμό ύψους 400 εκατ. ευρώ, η Κυβέρνηση υλοποιεί τον σχεδιασμό της-με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης μέχρι το τέλος του 2030- για ανάπτυξη των ορεινών περιοχών.

Η πορεία υλοποίησης των πολιτικών και δράσεων που είχαν εξαγγελθεί προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, παρουσιάστηκε σήμερα στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του Υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή και του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, Κώστα Χαμπιαούρη.

Διαβάστε ακόμη: 

Οι γαλλικοί κολοσσοί… ψηφίζουν Κύπρο

Σπίτια από €54.000 και διαμερίσματα από €48.800

Σ. Χαμπουλλάς: Γιατί οι διεθνείς επενδυτές… αγαπούν το Βερολίνο

Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο όλος σχεδιασμός για τις ορεινές περιοχές αριθμεί πέραν των 300 δράσεων, με ορίζοντα υλοποίησης μέχρι το τέλος του 2030 και συνολικό προϋπολογισμό 400 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, αφού υπενθύμισε ότι προς επίτευξη του πιο επιδιωκόμενου  στόχου, για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας εκπονήθηκε η «Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων», υπέδειξε πως η στρατηγική για την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών δεν παραμένει στατική, αλλά συνεχώς εμπλουτίζεται με νέα προγράμματα και δράσεις.

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε:

*Στο νέο ολοκληρωμένο στεγαστικό σχέδιο και την παροχή πολεοδομικών κινήτρων για τις ορεινές περιοχές, τα οποία παρουσιάστηκαν στις 17 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους. Όπως υπέδειξε, με το στεγαστικό σχέδιο και τα πολεοδομικά κίνητρα αναστρέφεται η πληθυσμιακή αποψίλωση των ορεινών κοινοτήτων, ενισχύοντας τις αναπτυξιακές τους προοπτικές. Θα επωφεληθούν μέχρι και 386 κοινότητες, ένα ποσοστό περίπου 70% του συνόλου των κοινοτήτων στις ελεύθερες περιοχές.

Την ίδια στιγμή, θα δίδεται ένα νέο ετήσιο επίδομα για στήριξη των κατοίκων που διαμένουν σε απομακρυσμένες κοινότητες, πέραν των 40 χιλιομέτρων από αστικό κέντρο.

*Στο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται και το οποίο θα επιτρέψει τον καθορισμό των Ορεινών Περιοχών, μέσω της νομικής κατοχύρωσης του όρου «ορεινότητα». «Με αυτόν τον τρόπο», εξήγησε, «θα έχουμε τη δυνατότητα να εξειδικεύσουμε συγκεκριμένα σχέδια και μέτρα και να αναδείξουμε τα ιδιαίτερα και μοναδικά χαρακτηριστικά όλων των ορεινών περιοχών».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναμένεται σύντομα να παρουσιαστεί η λεγόμενη δήλωση πολιτική Τροόδους, μέσω της οποίας θα καθοριστεί ειδικός χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός, ώστε να αποκτήσει άλλες διαστάσεις ο τρόπος ανάπτυξης των ορεινών κοινοτήτων.

Επίσης, εντός του 2021 θα επεκταθεί η «Εθνική Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων» στις επαρχίες Πάφου και Λάρνακας, καθότι το σχέδιο στρατηγικής για το Τρόοδος είχε ειπωθεί εξ’ αρχής ότι θα αποτελούσε πιλοτικό πρόγραμμα.

Μέχρι σήμερα, στις 113 κοινότητες Τροόδους έχουν ολοκληρωθεί 24 έργα ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ, 49 έργα προϋπολογισμού 65 εκατομμυρίων ευρώ βρίσκονται υπό εξέλιξη, ενώ για 10 έργα ύψους 165 εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται πως θα υπάρξει προκήρυξη προσφορών  μέχρι το αργότερο στο τέλος του έτους.

Δηλαδή, 83 έργα συνολικού κόστους 237 εκατομμυρίων ευρώ, είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε είναι υπό υλοποίηση ή προκηρύσσονται μέχρι το τέλος του έτους. 

Παράλληλα, υλοποιούνται  οριζόντιες πολιτικές και σχέδια για στήριξη των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, αλλά και της υπαίθρου ευρύτερα, ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ.

Το οδικό δίκτυο

«Πέραν των πιο πάνω», τόνισε ο Νίκος Αναστασιάδης, «έχουμε δρομολογήσει σημαντικότατα έργα οδικού δικτύου, τα οποία θα βελτιώσουν αισθητά τη συνδεσιμότητα των μεγάλων αστικών κέντρων με την ύπαιθρο και ιδιαίτερα τις ορεινές κοινότητες.

Πρόκειται για έργα, συνολικού ύψους 280 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία αποτελούσαν πάγια και διαχρονικά αιτήματα των κατοίκων της υπαίθρου και των ορεινών περιοχών.

Πρόκειται για:

*Τον δρόμο Λεμεσού-Σαΐτα.

*Τους αυτοκινητόδρομους Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, τα συμβόλαια για τον οποίο θα υπογραφούν εντός της ερχόμενης βδομάδας,

*Λευκωσίας-Παλαιχωρίου και Αστρομερίτη-Ευρύχου, που εντός του τρέχοντος έτους θα προκηρυχθούν και ελπίζεται να υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις για άμεση εκτέλεση τους.  

«Την ίδια στιγμή», υπογράμμισε καταλήγοντας ο Νίκος Αναστασιάδης, «ιδιαίτερη σημασία αποδίδουμε στην πρόσβαση όλων των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, παιδείας και κοινωνικής φροντίδας, στην ανάδειξη του πλούσιου πολιτιστικού υπόβαθρου των ορεινών κοινοτήτων και στην ενίσχυση παραγωγικών τομέων, όπως η γεωργοκτηνοτροφία, ο τουρισμός, ο αγροτουρισμός, η κατοχύρωση τοπικών προϊόντων και άλλα, δημιουργώντας έτσι την απαραίτητη υποδομή, ώστε οι κάτοικοι των κοινοτήτων να μη διαμένουν απλά στις κοινότητες, αλλά και να εργάζονται δημιουργώντας θέσεις εργασίας».

 

 

Δειτε Επισης

Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης