Οι γαλλικοί κολοσσοί… ψηφίζουν Κύπρο

Ψήφο εμπιστοσυνής στην κυπριακή οικονομία δίνουν την τελευταία εικοσαετία γαλλικοί κολοσσοί, οι οποίοι επιλέγουν τη χώρα μας για να προβούν σε τεράστιες επενδύσεις.

Πρόκειται για επενδύσεις, οι οποίες στήριξαν και εξακολουθούν να στηρίζουν κάποια από τα μεγαλύτερα projects στο νησί μας, μεταξύ των οποίων το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και η αναβάθμιση των αεροδρομίων της χώρας μας, στη βάση ευρωπαϊκών προτύπων.  

Διαβάστε ακόμη: 

Σπίτια από €54.000 και διαμερίσματα από €48.800

Σ. Χαμπουλλάς: Γιατί οι διεθνείς επενδυτές… αγαπούν το Βερολίνο

 

Το InBusinessNews κατέγραψε παρουσιάζει τις μεγαλύτερες επενδύσεις γαλλικών εταιρειών που έχουν υλοποιηθεί στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια. 

Bouygues Cyprus

Η Bouygues Bâtiment International κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο (22%) της Hermes Airports Ltd (κοινοπραξία εννέα μετόχων), η οποία το 2006 ανέλαβε τη λειτουργία και διαχείριση των διεθνών αερολιμένων Λάρνακας και Πάφου. Είναι θυγατρική της Bouygues Construction, η οποία ειδικεύεται στη ανέγερση πολύπλοκων κατασκευαστικών έργων σε όλο τον κόσμο, για περισσότερα από 40 χρόνια. Διατηρώντας παρουσία και στις πέντε ηπείρους, η Bouygues Bâtiment International δραστηριοποιείται σε Ηνωμένο Βασίλειο, Πολωνία, Τσεχία, Σιγκαπούρη, Χονγκ Κονγκ, Ταϊλάνδη, Μαρόκο, Νιγηρία, ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία και άλλες χώρες.

Πρόκειται για καινοτόμο όμιλο, ο οποίος έχει επεκτείνει τις υπηρεσίες του, ώστε να μπορεί να συμμετέχει στον σχεδιασμό, την κατασκευή, τη χρηματοδότηση και τη λειτουργία των έργων του.

Egis

Ο γαλλικός όμιλος Egis Investment Partners S.C.A είναι δεύτερος σε μερίδιο (20%) στην κοινοπραξία της Hermes Airports. Ο μεγάλος διεθνής όμιλος στον τομέα των κατασκευών, ο οποίος δραστηριοποιείται σε υποδομές και κτίρια φιλικά προς το περιβάλλον, είναι θυγατρικός της Caisse des Dépôts, η οποία διατηρεί το 75%. Το υπόλοιπο ποσοστό, ύψους 25%, κατέχεται από συνεργάτες και υπαλλήλους.

Η Caisse des Dépôts χαρακτηρίζεται ως ο επενδυτικός βραχίονας του γαλλικού κράτους. Συγκεκριμένα, είναι χρηματοπιστωτικό ίδρυμα του δημόσιου τομέα, το οποίο δημιουργήθηκε το 1816 και αποτελεί μέρος των κυβερνητικών θεσμών, ευρισκόμενο υπό τον έλεγχο του γαλλικού κοινοβουλίου.

Ο όμιλος Egis το 2019 παρουσίασε διαχειριζόμενο κύκλο εργασιών €1,22 δισ. ενώ εργοδοτούσε 15.800 άτομα.

CNP Assurances

Ένα από τα μεγαλύτερα deals που έγιναν το 2019 στην Κύπρο αφορούσε την εξαγορά του 49,9% του κυπριακού ασφαλιστικού ομίλου CNP Κύπρου από την CNP Assurances.

Μετά την εξαγορά του ποσοστού της Τράπεζας Κύπρου, έναντι ποσού €97,5 εκατ., ο γαλλικός κολοσσός εξασφάλισε την ολότητα του μετοχικού κεφαλαίου του κυπριακού ασφαλιστικού ομίλου (CNP CYPRIALIFE και CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ).

Η CNP Assurances είναι θυγατρική της La Banque Postale.              

Monaco Telecom

To 2018 η Monaco Telecom κατέβαλε το ποσό των €260 εκατ. για να αποκτήσει το 100% της ΜΤΝ Κύπρου. Η Monaco Telecom ανήκει, σε ποσοστό 51%, στον Γάλλο δισεκατομμυριούχο, Xavier Niel, ιδρυτή και μεγαλύτερο μέτοχο της γαλλικής εταιρείας παροχής τηλεπικοινωνιών υπηρεσιών Iliad SA. Το υπόλοιπο 49%, κατέχει το Πριγκιπάτο του Μονακό. Μετά την μετονομασία της εταιρείας σε Epic, επενδύθηκαν εκατομμύρια για την αναβάθμιση των υπηρεσιών και υποδομών της εταιρείας.

Total

Μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, η οποία δραστηριοποιείται σε πέραν των 130 χωρών. Η Total έχει εξασφαλίσει δικαιώματα (50% ή 60%) σε επτά από τα εννέα οικόπεδα, που έχει αδειοδοτήσει η Κύπρος στην ΑΟΖ της.

Ιδρύθηκε το 1924 ως γαλλική εταιρεία πετρελαίου με την υποστήριξη 90 γαλλικών τραπεζών, ενώ μετονομάστηκε σε TOTAL στις αρχές της δεκαετίας του '90, όταν μειώθηκε κατά πολύ η συμμετοχή του γαλλικού δημοσίου και εισήχθη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Διαθέτει περισσότερα από 800 σημεία παραγωγής σε ολόκληρο τον κόσμο και απασχολεί 100.000 υπαλλήλους. Τα έσοδά της φθάνουν τα €180 δισεκατομμύρια τον χρόνο.

CCI Nice Côte d'Azur

To Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Αεροδρομίου Nice Côte d 'Azur είναι δημόσιο ίδρυμα της Γαλλίας, το οποίο συμμετέχει με ποσοστό 2% στην Hermes Airports.

 

Δειτε Επισης

Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη