Α. Γιασεμίδης: Ευοίωνες οι προοπτικές για επιχειρηματικές σχέσεις με Ινδία

Ενισχύθηκαν σημαντικά οι οικονομικές και επιχειρηματικές σχέσεις Κύπρου – Ινδίας τα τελευταία χρόνια με επιστέγασμα την υπογραφή της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι η χώρα μας αποτελεί τον 8ο μεγαλύτερο επενδυτή προς την Ινδία, με τις εισερχόμενες επενδύσεις από Κύπρο προς Ινδία να έχουν τριπλασιαστεί το 2020 στα $900 εκατ. δολάρια.

Μιλώντας στο InBusinessNews ενόψει του Cyprus India Economic Cooperation Conference, o πρόεδρος του Κυπρο-Ινδικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου, Ανδρέας Γιασεμίδης τόνισε πως υπάρχουν προοπτικές βελτίωσης των επιχειρηματικών σχέσεων Κύπρου-Ινδίας, οι οποίες με καλή συνεργασία, σωστή δουλειά και στρατηγικό σχεδιασμό μπορούν να αποφέρουν πολλά οφέλη και για τις δύο χώρες.

Διαβάστε ακόμα:
Ανατρεπτικές αλλαγές στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση
Πληρωμές λογαριασμών από το ταμείο της υπεραγοράς;
Altamira Deals: Μοναδικές ευκαιρίες για αγορά διαμερίσματος από €65.000


Υπογράμμισε, επίσης, πως οι επιχειρηματικές σχέσεις Ινδίας και Κύπρου παρουσιάζουν ιδιαίτερα ευοίωνες προοπτικές, προσθέτοντας πως η σταδιακή ένταξη απευθείας πτήσεων από και προς την Ινδία θα συμβάλει στην ανάδειξη των ελκυστικών προοπτικών της κυπριακής οικονομίας.

Στόχος του συνεδρίου, τόνισε ο κ. Γιασεμίδης, είναι η προώθηση της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού και ως επιχειρηματικού κέντρου. Η Κύπρος μπορεί να βρίσκεται στην κορυφή των επιλογών των ξένων επενδυτών που αναζητούν έναν εναλλακτικό προορισμό, ο οποίος να εγγυάται ευκολία του επιχειρείν και χαμηλό λειτουργικό κόστος.

Ποιες είναι οι παραδοσιακές οικονομικές – επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου – Ινδίας; Πως έχουν αναπτυχθεί αυτές οι σχέσεις τα τελευταία χρόνια;
Οι δύο χώρες έχουν εγκαθιδρύσει ένα εκτενές διμερές νομικό πλαίσιο συνεργασίας, που, ανάμεσα σε άλλα, καλύπτει τομείς όπως η επιστήμη, η τεχνολογία, η καινοτομία, ο τουρισμός, η εμπορική ναυτιλία, οι τηλεπικοινωνίες, η υγεία και η γεωργία.

Οι παραδοσιακά εξαιρετικές σχέσεις των δύο κρατών ενισχύθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα την υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας Κύπρου – Ινδίας. Η συμφωνία αυτή είχε ως αποτέλεσμα και την έξοδο της Κύπρου από τη λίστα “Notified Jurisdictional Areas”, εξέλιξη η οποία έχει ανοίξει νέες προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών. Σημαντικός αριθμός επενδυτών αναμένεται να συνεχίσει να έχει ως βάση του την Κύπρο αναφορικά με τις διεθνείς δραστηριότητες τους, που συμπεριλαμβάνουν επενδύσεις στην Ινδία. Συγχρόνως, τόσο λόγω της συμφωνίας, όσο και λόγω της στρατηγικής θέσης της Κύπρου η οποία είναι και μέλος της ΕΕ, Ινδικοί όμιλοι εξετάζουν ήδη το κατά πόσο η Κύπρος προσφέρεται ως βάση για τις εκτός Ινδίας δραστηριότητές τους.

Τα τελευταία χρόνια, οι οικονομικές σχέσεις των δύο κρατών, σύμφωνα και με τα στοιχεία που παραθέτει το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, παρουσιάζουν μια πολύ θετική εικόνα με καλούς οιωνούς για το μέλλον. Τα στοιχεία δείχνουν μια σταθερή εμπορική σχέση μεταξύ των δύο κρατών τόσο στον τομέα του εμπορίου αγαθών, όσο και σε αυτόν του εμπορίου υπηρεσιών. Ο τομέας των επενδύσεων είναι αυτός που φιλοδοξούμε να τονώσουμε, ενισχύοντας τα ήδη ενθαρρυντικά δεδομένα που έχουν καταγραφεί.

Ποιες προοπτικές υπάρχουν στο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο μέλλον για βελτίωση των επιχειρηματικών σχέσεων Κύπρου-Ινδίας; Σε ποιους τομείς θα βλέπατε προοπτικές;
Αναμφίβολα υπάρχουν προοπτικές βελτίωσης των επιχειρηματικών σχέσεων Κύπρου-Ινδίας, οι οποίες με καλή συνεργασία, σωστή δουλειά και στρατηγικό σχεδιασμό μπορούν να αποφέρουν πολλά οφέλη και για τις δύο χώρες.

Η Κύπρος, όπως γνωρίζουμε, διατηρεί τα σημαντικά πλεονεκτήματα της ως χρηματοοικονομικό κέντρο, ενώ σταδιακά αναπτύσσει νέους τομείς και νέες ευκαιρίες για περαιτέρω συνεργασία. Διαθέτει άρτια εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ σε σχέση με άλλα χρηματοοικονομικά κέντρα το διοικητικό κόστος είναι σημαντικά μικρότερο. Ο εταιρικός φόρος συνεχίζει να είναι ένας από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη, το δίκτυο συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολογίας συνεχώς ενισχύεται, οι εξαιρέσεις στη φορολόγηση μερισμάτων παραμένουν, ενώ η χώρα διαθέτει ένα ισχυρό και αποτελεσματικό, αν εξαιρεθούν οι καθυστερήσεις που παρουσιάζονται, νομικό σύστημα. Αξίζει να αναφερθεί ότι η αγγλική γλώσσα χρησιμοποιείται στην ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και κατά κόρον στις επιχειρήσεις αλλά και στις διάφορες εμπορικές πράξεις.

Επιπρόσθετα, η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει σημαντικά στον τομέα των συλλογικών επενδύσεων έχοντας ως στόχο να καταστεί ελκυστικό κέντρο για την εγκαθίδρυση επενδυτικών ταμείων και των διαχειριστών αυτών. Ο τομέας αυτός βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα για περαιτέρω αξιοποίηση. Το άνοιγμα σε μια τέτοια αγορά και η προοπτική προσέλκυσης εταιρειών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων από την Ινδία εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερα επωφελές και για τις δυο χώρες. Η Κύπρος, μέσω του εκσυγχρονισμού του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τον τομέα των συλλογικών επενδύσεων αλλά και των φορολογικών κινήτρων που έχουν δοθεί για ενίσχυση του τομέα, καθίσταται ακόμη πιο ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις από και προς την Ινδία. Οι προοπτικές είναι τεράστιες και πιστεύω ότι με τις σωστές κινήσεις θα έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Επιπρόσθετα, το όμορφο και πλούσιο σε εναλλαγές τοπίο, το κλίμα και ο πολιτιστικός πλούτος της χώρας μας, την καθιστούν ιδανικό προορισμό κινηματογραφικών γυρισμάτων. Τα προαναφερθέντα, σε συνδυασμό με τα κίνητρα που έχουν δοθεί τελευταία σχετικά με τον κλάδο αυτό, καθιστούν πολύ θετικές τις προοπτικές για τη συνεργασία των δύο χωρών στην κινηματογραφική βιομηχανία. Ως γνωστόν, η Ινδική βιομηχανία κινηματογράφου (το γνωστό Μπόλιγουντ) είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και γι’ αυτό και η συνεργασία σ’ αυτόν τον τομέα είναι πολλά υποσχόμενη.

Περαιτέρω, ένας τομέας που κατά τη γνώμη μου έχει πολλές προοπτικές και χρήζει περαιτέρω προσοχής είναι αυτός της εκπαίδευσης.


Πως μεταφράζονται σε αριθμούς οι επιχειρηματικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου - Ινδίας; Σε ποια επίπεδα κυμαίνονται οι επενδύσεις της Ινδίας στην Κύπρο και οι κυπριακές επενδύσεις στην Ινδία;
Η Κύπρος αποτελεί τον 8ο μεγαλύτερο επενδυτή όσον αφορά τις εισερχόμενες επενδύσεις προς την Ινδία, με συνολικές επενδύσεις ύψους πέραν των 10 δισ. δολαρίων από τον Απρίλιο του 2000 μέχρι τον Μάρτιο του 2020. Συγκεκριμένα, οι εισερχόμενες επενδύσεις από την Κύπρο προς την Ινδία έχουν τριπλασιαστεί το 2020 στα 900 εκατ. δολάρια, από το 2019 όπου βρισκόταν στα 296 εκατ. δολάρια.

Συνολικά, η συνεισφορά της Κύπρου στις εισερχόμενες επενδύσεις προς την Ινδία, αντιπροσωπεύει το 2% του συνόλου.

Τα εν λόγω κεφάλαια έχουν αξιοποιηθεί μεταξύ άλλων σε τομείς όπως οι χρηματοοικονομικές μισθώσεις, το χρηματιστήριο, η αυτοκινητοβιομηχανία, οι μεταποιητικές βιομηχανίες, τα ακίνητα, η διακίνηση φορτίων που συνδέονται με χερσαίες μεταφορές και ο ναυτιλιακός κλάδος. Παράλληλα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου, το διμερές εμπόριο Ινδίας και Κύπρου παρουσιάζει σταδιακή αύξηση από το 2015 και μετά.

Τέλος, ένας σημαντικός αριθμός οργανισμών Ινδικών συμφερόντων, δραστηριοποιείται στην Κύπρο σε ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών. Στην πλειοψηφία τους, αυτοί οι οργανισμοί χρησιμοποιούν την Κύπρο ως έδρα για να δραστηριοποιούνται στην φαρμακευτική βιομηχανία, σε θέματα υποδομών και σε θέματα ανάπτυξης γης στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό.

Διαβλέπετε οποιαδήποτε προσκόμματα στην περαιτέρω βελτίωση των επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών;
Οι επιχειρηματικές σχέσεις Ινδίας και Κύπρου παρουσιάζουν ιδιαίτερα ευοίωνες προοπτικές ακόμη και εν απουσία ουσιαστικών προγραμμάτων; για την αμφίδρομη συνεχή ενδυνάμωσή τους.

Για την ευόδωση των ως άνω προσπαθειών από πλευράς Κύπρου, σημαντική κρίνεται η σταδιακή ένταξη απευθείας πτήσεων από και προς την Ινδία. Αυτή η κίνηση θα διευκολύνει τους Ινδούς επιχειρηματίες και επενδυτές, αλλά και τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου της Κύπρου στην ασιατική χώρα, καθώς έτσι θα μπορούν αφενός να αναδείξουν τις ελκυστικές προοπτικές της κυπριακής οικονομίας και αφετέρου να προσελκύσουν ποιοτικό επενδυτικό κοινό.

Παράλληλα, η ενδελεχής μελέτη των ιδιαιτεροτήτων της ινδικής οικονομίας και των επενδυτικών τάσεων και επιθυμιών των Ινδών επιχειρηματιών θα συμβάλει περαιτέρω στην εδραίωση ενός ειδικά προσαρμοσμένου και συνάμα ελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος.

Ποιος είναι ο στόχος του συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Μαρτίου;
Αισιοδοξούμε να αναδείξουμε στο ινδικό κοινό τις επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η Κύπρος και παράλληλα να προωθήσουμε την χώρα ως μια εκ των βασικών επιλογών ενός Ινδού επενδυτή για την εγκαθίδρυση της βάσης των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων, τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως. Η Κύπρος μπορεί να βρίσκεται στην κορυφή των επιλογών των ξένων επενδυτών που αναζητούν έναν εναλλακτικό προορισμό, ο οποίος να εγγυάται ευκολία του επιχειρείν και χαμηλό λειτουργικό κόστος.

Προσδοκούμε στην προώθηση της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού και ως επιχειρηματικού κέντρου με περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών μέσα από συντονισμένες δράσεις, οι οποίες θα αποφέρουν αμοιβαία οφέλη όχι μόνο σε οικονομικό αλλά και σε πολιτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο.

Επιπρόσθετα, η Κύπρος ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί να αποτελέσει βάση για επενδύσεις προς την Ινδία, κι αυτό είναι επίσης κάτι που θα αναδείξουμε στο συνέδριο.

Στόχος μας είναι να ενδυναμώσουμε περαιτέρω τους ήδη εύρωστους οικονομικούς και εμπορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, αναδεικνύοντας την Κύπρο ως μια χώρα φιλική προς τις επενδύσεις, έναν ελκυστικό προορισμό για μεταφορά και εγκατάσταση περιφερειακών γραφείων διοίκησης εταιρειών και για προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
Για εγγραφή και περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: https://event.on24.com/wcc/r/3063742/1B451B97E866CACB3312EBFD35F33C45

Οργανωτής: Κυπρο-Ινδικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος, High Commission of India, Nicosia
Πλατινένιος Χορηγός: ecommbx
Χρυσός Χορηγός: PwC Cyprus
Στηρίζει: ΚΕΒΕ Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, Millennial India International Chamber of Commerce, Industry & Agriculture
Συντονισμός: IMH
Media Partners: INBusiness, GOLD Magazine, REPORTER
Για περισσότερες πληροφορίες-ΙΜΗ, τηλ: 22505555, φαξ: 22679820, ιστοσελίδα: www.imhbusiness.com και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: events@imhbusiness.com

Δειτε Επισης

Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου