anner-cyta-vodafone

Ν. Νουρής: Η μεμονωμένη κατοικία δεν είναι τους developers που ευνοεί

InBusinessNews  01/03/2021 17:04
Ν. Νουρής: Η μεμονωμένη κατοικία δεν είναι τους developers που ευνοεί

Ν. Νουρής: Η μεμονωμένη κατοικία δεν είναι τους developers που ευνοεί

InBusinessNews  01/03/2021 17:04

Η πρόθεση της κυβέρνησης να επαναφέρει το μέτρο της ανέγερσης μεμονωμένης κατοικίας σε αγροτικά τεμάχια συζητήθηκε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, είπε ότι το θέμα της μεμονωμένης κατοικίας είναι ένα θέμα που δεν έχει συζητηθεί για πρώτη φορά, αλλά έχει συζητηθεί κατά κόρον στην εν λόγω Επιτροπή, σημειώνοντας ότι είναι ένα θέμα εξαιρετικά σοβαρό και με το οποίο η Κυβέρνηση ασχολείται ιδιαίτερα.

«Απτή απόδειξη η Στεγαστική Πολιτική που εξαγγείλαμε τις προηγούμενες μέρες» είπε, ενώ συμπλήρωσε ότι το «δεύτερο σχέδιο ειδικά της στεγαστικής μας πολιτικής αυτόν ακριβώς τον σκοπό έχει να δώσει διέξοδο στους ανθρώπους, που ενδεχόμενα διαθέτουν και δεν μπορούν να αναπτύξουν ένα τεμάχιο γης στις περιοχές εκτός των οικιστικών ζωνών, για να βοηθηθούν ακριβώς και να μπορέσουν να αποκτήσουν ένα τέτοιο τεμάχιο, στο οποίο θα μπορούν να αναπτύξουν».

Εξάλλου είπε ο κ. Νουρής ότι έχει ξεκαθαριστεί στους Βουλευτές ότι ο ισχυρισμός που κατά καιρούς ακούγεται ότι η διαδικασία της μεμονωμένης κατοικίας πλήττει τους φτωχούς ανθρώπους και ευνοεί τους developers είναι κάτι το οποίο ακριβώς το αντίθετο σήμερα συμβαίνει.

«Γιατί πάρα πολύ απλά να θυμίσω ότι πριν την θέσπιση των κριτηρίων είναι όντως οι developers και οι μεγαλοεπιχειρηματίες, οι οποίοι - μια πολιτική που ξεκίνησε να έχει τον χαρακτήρα της κοινωνικής πολιτικής - τη μετέτρεψαν σε έναν μηχανισμό κερδοσκοπίας, αποκτώντας έναντι πινακίου φακής αγροτεμάχια, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούσαν για να εγείρουν πολυτελείς επαύλεις και οκέλες, και βεβαίως να τις πωλούν έναντι πολύ ψηλών ποσών και κερδών».

Πρόσθεσε πως η μεμονωμένη κατοικία είναι δυστυχώς ο λόγος, για τον οποίο υπάρχει ένας σοβαρός αριθμός προβλημάτων που προκαλούνται στην κυπριακή ύπαιθρο ιδιαίτερα, εξηγώντας ότι τα προβλήματα αφορούν σε «θέματα περιβαλλοντικής καταστροφής, θέματα εκμετάλλευσης γόνιμης γης, που υπό διαφορετικές συνθήκες θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για πολλούς άλλους σκοπούς κοινής ωφελείας, όπως για παράδειγμα τη δημιουργία κτηνοτροφικών περιοχών, περιοχών φωτοβολταϊκών πάρκων, βιομηχανικών ζωνών».

Ο κ. Νουρής ανέφερε ότι αδυνατούν να αξιοποιήσουν ανάλογα τέτοια κομμάτια γης, «γιατί έχουν ανευρεθεί μέσα σε αυτές περιοχές μεμονωμένες κατοικίες».

Πρόσθετα ανέφερε πως ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων σήμερα από τις μεμονωμένες κατοικίες, με πρώτο το θέμα της αύξησης του κόστους υπηρεσιών, αφού μια μεμονωμένη κατοικία μοιραία και αναπόφευκτα, όντας εκτός του οικιστικού ιστού, χρειάζεται πολύ περισσότερα για να εξυπηρετηθεί, είτε για την περισυλλογή σκυβάλων, είτε για την παροχή ηλεκτρονικού ρεύματος, είτε για την παροχή νερού.

Επομένως, συμπλήρωσε «αυτό το οποίο η Κυβέρνηση προτίθεται να συνεχίσει να κάνει είναι, με φειδώ και με γνώμονα τα κοινωνικά θέματα, θα προσπαθήσει αφενός μεν να περιορίσει αυτόν τον μεγάλο αριθμό που έχουν σήμερα αδειοδοτηθεί ως μεμονωμένες κατοικίες».

Υπενθύμισε ακόμα ότι έχουν ξεπεράσει τον αριθμό των 10 χιλιάδων οι αδειοδοτήσεις μεμονωμένων κατοικιών και ως εκ τούτου πρόσθεσε ότι «δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός ότι δεν χορηγούνται αρκετές άδειες μεμονωμένης κατοικίας».

Επίσης, ανέφερε ότι «παραμένει ως κατ΄ εξαίρεση θεσμός και δεν είναι η πρακτική», ενώ διαβεβαίωσε ότι μέσα από τα Στεγαστικά Σχέδια που έχουμε εξαγγελθεί μπορούν να δώσουν απαντήσεις και λύσεις σε αυτό το θέμα, ικανοποιώντας βεβαίως και τον κόσμο που διαθέτει ή δεν διαθέτει ένα ανάλογο τεμάχιο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ 

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας