Στεγαστικά σχέδια, επιδόματα και κίνητρα €13.5 εκατ.

Στα €13.5 εκατ. συνυπολογίζεται το σύνολο της δαπάνης των στεγαστικών σχεδίων, επιδομάτων και πολεοδομικών κινήτρων που ανακοίνωσε ο υοπυργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής.

Ερωτηθείς για τον προϋπολογισμό των σχεδίων, μετά την χθεσινή παρουσίαση, ο Υπουργός είπε ότι το σύνολο της δαπάνης των συγκεκριμενών σχεδίων, για το 2021, εξηγώντας ότι υπάρχει δυνατότητα μέσα από διαδικασίες εξοικονομήσεων να φτάσουμε μέχρι τα €15 εκατ., εάν υπάρξει το ανάλογο ενδιαφέρον». 

Όπως είπε, «ένας από τους λόγους που έχουμε θέσει ως το χρονοδιάγραμμα της υποβολής των αιτήσεων το τέλος της φετινής χρονιάς, δεν είναι για να τερματίσουμε τα σχέδια, αλλά για να έχουμε τη δυνατότητα αξιολόγησης των σχεδίων, ώστε με το τέλος της φετινής χρονιάς, εάν διαπιστώσουμε ότι υπάρχει αναγκαιότητα βελτίωσης κάποιων κριτηρίων, να επανέλθουμε την επόμενη χρονιά με ακόμη πιο βελτιωμένα σχέδια». 

Σχολιάζοντας τοποθέτηση δημοσιογράφου για «στενότητα» των κριτηρίων, τα οποία  ενδεχομένως να μην ενισχύσουν τον στόχο για τον οποίο έχουν εξαγγελθεί, ο Υπουργός είπε ότι εάν θεωρείται στην Κυπριακή Δημοκρατία σήμερα «στενό» κριτήριο το να έχει μια οικογένεια των τριών ατόμων 50.000 ευρώ εισόδημα τον χρόνο, το οποίο είναι περίπου 4.000 ευρώ εισόδημα τον μήνα, για να μπορεί να απολάβει των ωφελημάτων αυτού του σχεδίου, τότε σημαίνει ότι έχουμε πολύ μεγάλη ευμάρεια στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα κριτήρια των Στεγαστικών Σχεδίων και συγκεκριμένα για το κριτήριο που αφορά οι αιτητές να μην έχουν ιδιόκτητη κατοικία τα τελευταία πέντε χρόνια, και στην τοποθέτηση ότι αποκλείεται ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων που θα ήθελαν να πάνε στις περιοχές στόχου των σχεδίων, ο υπουργός απάντησε αναφερόμενος στο προηγούμενο στεγαστικό σχέδιο που εφαρμόστηκε το έτος 2019.

Συγκεκριμένα είπε ότι, «ενώ το εν λόγω στεγαστικό σχέδιο δεν είχε τόσο διευρυμένα κριτήρια, επωφελήθηκαν 226 συμπολίτες μας, με μια δαπάνη €6.5 εκατ.».

Πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη προσπάθεια γίνεται για την ιδιοκατοίκηση τονίζοντας ότι «εάν μπούμε στη διαδικασία επιδότησης δεύτερης ουσιαστικά κατοικίας θα είναι ένα εντελώς διαφορετικό σχέδιο, το οποίο μακάρι να μπορέσουμε στα επόμενα χρόνια να το καλύψουμε, εφόσον πρώτα δώσουμε τη δυνατότητα απόκτησης πρώτης στέγης σε αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη».

Δειτε Επισης

Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Στη Νέα Υόρκη για επαφές ο Γιώργος Παπαναστασίου-Στο επίκεντρο οι επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Κύπρο
Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι