Αυτά είναι τα νέα στεγαστικά σχέδια, επιδόματα και πολεοδομικά κίνητρα

Στόχο την αναζωογόνηση ορεινών, ακριτικών και μειονεκτικών περιοχών, την καταπολέμηση της αστυφιλίας, τη βελτίωση ποιότητας ζωής στην ύπαιθρο, καθώς και την αύξηση ενδιαφέροντος παραμονής στην ύπαιθρο και προσέλκυση νέων κατοίκων, έχουν τα δύο νέα στεγαστικό σχέδια που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, τα οποία σχετίζονται με την αναζωογόνηση ορεινών, ακριτικών και μειονεκτικών περιοχών, όπως επίσης την αναζωογόνηση συγκεκριμένων περιοχών της υπαίθρου.


Διαβάστε ακόμα: Revolut: Λανσάρει τη Revolut Bank στην Κύπρο προσφέροντας λογαριασμούς με προστασία καταθέσεων

Οι μεγάλες μαλτέζικες επενδύσεις στην Κύπρο

Πολυτελείς κατοικίες πωλούνται μέσω ηλεκτρονικών πλειστηριασμών

Κύπρος: Ιδανική "στέγη" για την ανερχόμενη γενιά των techpats

Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών
Παρουσιάζοντας το στεγαστικό σχέδιο αναζωογόνησης ορεινών, ακριτικών και μειονεκτικών περιοχών ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής αναφέρθηκε στα κριτήρια επιλογής των κοινοτήτων τα οποία είναι:

  • Υψόμετρο πέραν των 500 μ.
  • Απόσταση πέραν των 40 χλμ. από αστικό κέντρο
  • Πληθυσμός κάτω από 500 κατοίκους (απογραφή 2011) και σε απόσταση πέραν των 30 χλμ. από αστικό κέντρο
  • Πληθυσμός κάτω από 500 κατοίκους (απογραφή 2011) και
  • Με μείωση πληθυσμού 10% από 2011 σε σχέση με 2001 ή 20% σε σχέση 1992.

     

Το εν λόγω σχέδιο καλύπτει 258 κοινότητες, μεταξύ άλλων, του Τροόδους, του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα και της περιοχής Τηλλυρίας.

Το σχέδιο αποτελεί τη βελτιωμένη συνέχεια του προηγούμενου Σχεδίου, επεσήμανε ο κ. Νουρής, που για πρώτη φορά είχε τεθεί σε εφαρμογή τον Ιούλιο του 2019 και από το οποίο επωφελήθηκαν μέχρι σήμερα 226 αιτητές με δαπάνη €6,5 εκατ.

Το νέο σχέδιο επεκτείνεται σε 130 πρόσθετες κοινότητες καλύπτοντας πλέον 258 συνολικά κοινότητες. Διακρίνεται από σημαντικά αυξημένες παροχές, ιδιαίτερα σε νεαρά ζευγάρια και πολύτεκνες οικογένειες που το καθιστούν πιο ελκυστικό. Αξιοσημείωτη είναι και η διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων.

Η οικονομική βοήθεια σε μονήρη άτομα, ζευγάρια, αλλά και οικογένειες ανέρχεται μέχρι και €55.000, ενώ προσφέρονται πρόσθετα ποσά μέχρι €15.000 στην περίπτωση ύπαρξης ειδικών κατασκευών όπως π.χ. τοίχων αντιστήριξης, καθώς και μέχρι €10.000 για άτομα με αναπηρίες.

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την παρουσίαση του υπουργού Εσωτερικών.

 
Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Συγκεκριμένων Περιοχών Υπαίθρου
Το δεύτερο σχέδιο είναι το Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Συγκεκριμένων Περιοχών Υπαίθρου.

Πρόκειται, σύμφωνα με τον ΥΠΕΣ, για ένα εντελώς νέο σχέδιο, το οποίο στην ουσία έρχεται να επεκτείνει και να συμπληρώσει τη στεγαστική μας πολιτική σε όλες τις υπόλοιπες κοινότητες και όλη την ύπαιθρο, που δεν καλύπτονται με το προηγούμενο Σχέδιο.

Με το νέο αυτό Σχέδιο επωφελούνται πρόσθετες 128 κοινότητες με την οικονομική ενίσχυση να ανέρχεται μέχρι και €20.000 για οικογένειες τεσσάρων ατόμων και άνω και μέχρι €15.000 για μονήρη άτομα και οικογένειες μέχρι τρία άτομα.

Σημειώνεται ότι η ημερομηνία έναρξης υποβολής των αιτήσεων, και για τα δυο στεγαστικά σχέδια, ορίστηκε η 1η Μαρτίου 2021, με καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Επιδόματα
Πέραν από αυτά τα δύο σχέδια, το Υπουργείο Εσωτερικών προχωρεί με ένα επιπλέον νέο σχέδιο που δίνει πρόσθετη οικονομική βοήθεια στους κατοίκους, ώστε συμπληρωματικά και αθροιστικά να βοηθηθούν ακόμη πιο αποφασιστικά, αφού τους παρέχεται πρόσθετο κίνητρο παραμονής στις περιοχές που θα επιλέξουν να αποκτήσουν ή να ανεγείρουν την ιδιόκτητη κατοικία τους.

Πιο συγκεκριμένα, με το σχέδιο αυτό παραχωρείται ελάχιστο ετήσιο επίδομα €400 στους μόνιμα διαμένοντες σε απόσταση τουλάχιστον 40 χιλ. από αστικό κέντρο με το επίδομα να αυξάνεται κλιμακωτά αναλόγως της απόστασης, φτάνοντας μέχρι και τα €600.

«Στόχος μας να βοηθήσουμε στην κάλυψη μέρους του κόστους μετάβασης στα αστικά κέντρα, για σκοπούς εργασίας ή πρόσβασης σε διάφορες υπηρεσίες. Το επίδομα αυτό καλύπτει 101 κοινότητες και η ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων ορίστηκε η 2 Απριλίου 2021», επεσήμανε σχετικά ο Νίκος Νουρής.

Σημειώνεται ότι το επίδομα αυτό, προσφέρεται πρόσθετα από το επίδομα που ήδη παραχωρείται στους μόνιμα διαμένοντες κατοίκους των ορεινών κοινοτήτων με υψόμετρο μεγαλύτερο των 600μ., και το οποίο ήδη αφορά 110 κοινότητες.

Πολεοδομικά κίνητρα
Το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε επίσης δύο στοχευμένα σχέδια για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, λαμβάνοντας υπόψη βεβαίως και τις ιδιάζουσες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία.

Ενίσχυση Επιχειρηματικότητας
Σε απόλυτο συσχετισμό τόσο με τα πολεοδομικά κίνητρα που εξαγγέλθηκαν και εφαρμόζονται από την περσινή χρονιά, όσο και με τις διαδικασίες ταχείας αδειοδότησης που επίσης εφαρμόζονται από την 1η Οκτωβρίου του 2020 με εξαιρετικά αποτελέσματα, παρουσιάστηκαν δύο νέα σχέδια που στοχεύουν στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στη βελτίωση της βιωσιμότητάς τους.

Όπως είπε υπουργός Εσωτερικών, στόχος της Κυβέρνησης είναι να δώσει πρόσθετη ώθηση και ευκαιρίες βελτίωσης της εμπορικής ανάπτυξης, τόσο σε υφιστάμενες όσο και σε νέες επιχειρήσεις.

Κίνητρα για ενίσχυση επιχειρηματικότητας

  • Τα κίνητρα για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας αφορούν:
  • Αύξηση ζωτικού χώρου καταστημάτων, με δυνατότητα μετατροπής μεσοπατώματος σε κύρια χρήση (μέχρι 40 τ.μ.) γενικά κατά 50% και
  • Παράταση ισχύος Σχεδίου Παροχής Πολεοδομικών Κινήτρων για Νομιμοποίηση και Αδειοδότηση Αυθαίρετων και Νέων Κατασκευών μέχρι 31/12/2022
  • Οριζόντια μείωση κόστους εξαγοράς χώρων στάθμευσης ειδικά κατά 70% για αστικό κέντρο, κεντρικές εμπορικές & πεζοδρομημένες περιοχές, καθώς και Περιοχές Ειδικού Χαρακτήρα Τοπικών Σχεδίων Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου

 

Πολεοδομικά κίνητρα για ενίσχυση Στεγαστικής Πολιτικής
Τα πολεοδομικά κίνητρα για ενίσχυση της στεγαστικής πολιτικής σχετίζονται με την παραγωγή προσιτής κατοικίας και τη δημιουργία αγοράς προσιτού ενοικίου

Κίνητρο: Αύξηση συντελεστή δόμησης κατά 25% σε περιοχές 1,00:1 και άνω

Κίνητρο: Αύξηση συντελεστή δόμησης κατά 45% σε περιοχές 1,20:1 και άνω

 

Αναστασιάδης: Στόχος η αναζωογόνηση της υπαίθρου
Σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, υπογράμμισε πως τα μέτρα εμπλουτίζουν και ενισχύουν σημαντικά την ευρύτερη αναπτυξιακή και στεγαστική πολιτική που ευρίσκεται σε ισχύ.  

«Με την σφαιρική αντιμετώπιση των προβλημάτων, φιλοδοξούμε να καταστήσουμε στο ορατό μέλλον τις περιοχές που μέχρι σήμερα χαρακτηρίζαμε ως μειονεκτούσες σε σύγκριση με τις αστικές ή παράλιες περιοχές της χώρας, σε ελκυστικούς τόπους μόνιμης διαβίωσης για νέες οικογένειες, επενδυτές και επιχειρηματίες, αλλά και να αναστρέψουμε το κύμα αστυφιλίας και να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Πρόσθεσε πως τα νέα σχέδια δημιουργούν ένα ολοκληρωμένο στεγαστικό πλαίσιο που περιλαμβάνει αυξημένες οικονομικές παροχές για διαμονή σε επιπλέον 130 κοινότητες, αυξάνοντας τον αριθμό του συνόλου των επωφελούμενων  κοινοτήτων στις 258.

 Την ίδια στιγμή, ενισχύεται η ανάπτυξη των ιδιαίτερων επιχειρηματικών δυνατοτήτων της  κάθε κοινότητας, μέσω παροχής νέων σχεδίων πολεοδομικών κινήτρων. 

Ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην Εθνική Στρατηγική για τις Ορεινές Κοινότητες Τροόδους, με στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη των εν λόγω κοινοτήτων και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Στρατηγική που αριθμεί πέραν των 250 δράσεων, με ορίζοντα υλοποίησης μέχρι το τέλος του 2030 και με συνολικό προϋπολογισμό δαπανών 250 εκατομμύρια ευρώ.

Δειτε Επισης

Γ. Παπαναστασίου: Αξιόπιστο κέντρο επιχειρηματικότητας η Κύπρος-Η σημασία του Great Sea Interconnector
Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων