Κύπρος: Ιδανική "στέγη" για την ανερχόμενη γενιά των techpats
12:09 - 17 Φεβρουαρίου 2021
Η άνοδος της τεχνολογίας και η δυνατότητα εργασίας εξ αποστάσεως εδώ και αρκετά χρόνια δημιούργησαν νέα φυλή εργαζομένων τους «ψηφιακούς νομάδες», οι νεαροί επιχειρηματίες που καταπιάνονται με την τεχνολογία αλλά παράλληλα διψούν για ταξίδια. Η δίψα για ταξίδια τους οδήγησε στην μετατροπή του γραφείου τους σε μια αποσκευή, έχοντας την ευχέρεια από την μια να εργάζονται από τον υπολογιστή και από την άλλη να επισκέπτονται ονειρικούς προορισμούς. Ωστόσο, η άφιξη του Covid-19 περιόρισε τα ταξίδια, αλλά οι εν λόγω περιορισμοί έδωσε στη θέση των ψηφιακών νομάδων την δημιουργία μιας νέας φυλής εργαζομένων, τους techpat.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Telegragh, η εν λόγω φυλή εργαζομένων δεν συνδέονται με τη φυσική παρουσία ενός γραφείου, αλλά οι techpats δημιουργούν προσωρινές βάσεις σε χώρες με θερμό κλίμα, χαλαρό τρόπο επίσης, όπως επίσης και σε χώρες που προσφέρουν κίνητρα και διαθέτουν ελκυστικά φορολογικά καθεστώτα.
Η Κύπρος είναι ανάμεσα στις επιλογές της ανερχόμενης αυτής φυλής των techpats.
Ο Daniel Goebel, συνιδρυτής της Malta Digital Nomad Association, δήλωσε: «Μέχρι το τέλος του 2019, η τάση των ψηφιακών νομάδων θεωρήθηκε ως ένα είδος κινήματος hippie αν και ήμασταν σίγουροι πως η τάση αυτή θα μεγάλωνε. Στη συνέχεια, όμως, ξεκίνησε η corona και αναγκαστήκαμε να προβούμε σε ένα άλμα 10 χρόνων στο μέλλον επειδή όλοι πρέπει τώρα να εργάζονται από το σπίτι, αλλά το σπίτι μπορεί να είναι οπουδήποτε».
Αν και οι αριθμοί είναι ασαφείς, έρευνα του 2018 από την αμερικανική εταιρεία επιχειρηματικών υπηρεσιών MBO Partners διαπίστωσε ότι 4, 8 εκατομμύρια ανεξάρτητοι εργαζόμενοι περιγράφηκαν ως ψηφιακοί νομάδες, με έως και 17 εκατομμύρια να φιλοδοξούν να γίνουν. Η ομάδα Facebook Digital Nomads σε όλο τον κόσμο έχει επίσης αυξήσει την δημοτικότητας και σήμερα διαθέτει πέραν των 141.000 οπαδών.
Ο Alistair Webster, ιδρυτής της freelancesuccess.co.uk, αποτελεί κλασικό παράδειγμα της νέας φυλής εργαζομένων techpat που αναδεικνύει η πανδημία. Αρχικά από το Πρέστον της Βόρειας Αγγλίας, ο ίδιος και η σύζυγός του Maja είχαν αρχικά αγκαλιάσει την τάση των ψηφιακών νομάδων, ταξιδεύοντας κυρίως σε όλη την Ευρώπη έως ότου ήρθε η πανδημία. Έτσι, το περασμένο καλοκαίρι, με το δεύτερο κύμα Covid-19 να βρίσκεται προ των πυλών, πέταξαν στην Κύπρο, απέκτησαν κατοικία και εγκατέστησαν την βάση εργασία τους.
«Το νησί είναι καλά συνδεδεμένο με το Ηνωμένο Βασίλειο και βοηθά το γεγονός ότι όλοι μιλούν αγγλικά όσον αφορά τα γραφειοκρατικά και τις διαδικασίες που απαιτούνται για την δημιουργία μιας βάσης. Η Κύπρος προσφέρει επίσης έναν ωραίο τρόπο ζωής και έναν πολύ χαλαρό τρόπο ζωής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Webster, 30 ετών.
Ο Αυστραλός Tim Kremer, ο οποίος δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη λογισμικού σε περιβάλλον cloud με την επωνυμία Avaza, συγκαταλέγεται στους techpats που εδραιώνει την ύπαρξη του στην Κύπρο. «Είμαι υποστηρικτής της εγκατάστασης όπου προσφέρονται καλύτερες ευκαιρίες απασχόλησης ή καλύτερη φορολογία ή κοινωνική υποδομής που προσφέρουν μια καλή εμπειρία ζωής», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Υπάρχουν μερικά πράγματα για την Κύπρο που ξεχωρίζουν και την καθιστούν ελκυστική για τους ψηφιακούς νομάδες, αλλά το μεγαλύτερο πλεονέκτημα συνιστά το φορολογικό καθεστώς μη κατοικίας που ενθαρρύνει το ταλέντο να προέρχεται από το εξωτερικό και να εγκατασταθεί».
«Είναι επίσης μοναδικό στο ότι απαιτούν μόνο να είστε φυσικά παρόντες στην Κύπρο για 60 ημέρες του ημερολογιακού έτους και δεν χρειάζεται να είναι διαδοχικές. Για κάποιον που είναι νομάδας, αυτό δίνει μεγάλη ελευθερία να ταξιδέψει στον υπόλοιπο κόσμο και να διατηρήσει μια φορολογική κατοικία στην Κύπρο».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αρκετές χώρες λόγω των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, άρχισαν να αξιοποιούν τις δυνατότητες να δώσουν ευκαιρία απασχόλησης στην αυξανόμενη φυλή των techpats. Μάλιστα, τον περασμένο Ιούνιο η Εσθονία εξέδωσε μονοετή «ψηφιακή θεώρηση νομάδων και ελεύθερων επαγγελματιών» που επιτρέπει στους αλλοδαπούς να ζουν στη χώρα ενώ εργάζονται εξ αποστάσεως. Ακολούθησε η Γεωργία προσφέροντας μια θεώρηση που ονομάζεται «εξ αποστάσεως από τη Γεωργία».
Η επιθυμία να κυνηγήσει το lifestyle που επιθυμεί οδήγησε τον Mike Weir, τεχνικό αρχιτεκτονικής τεχνολογίας και μηχανικής, από την Σκωτία στην Πάφο. Ο Mike και η σύζυγός του Kerry εγκαταστάθηαν στην Κύπρο πριν από 3 χρόνια.
«Είχαμε κάθε πρόθεση να γίνουμε ψηφιακοί νομάδες, αλλά μετακομίσαμε στην Κύπρο και δεν κινηθήκαμε ξανά», ομολόγησε ο Mike Weir. Στο τέλος, το ζευγάρι υπέβαλε αίτηση για διανομή και βρέθηκαν να αποτελούν μέρος μιας μικρής αλλά αυξανόμενης κοινότητας απομακρυσμένων εργαζομένων με τόπο διαμονής την Πάφο.
Η πρώην νομάδα Samantha Gargour τείνει επίσης προς αυτή την κατεύθυνση με τους περιορισμούς σε ταξίδια που επέβαλε ο Covid-19. Η 37χρονη από το Μπόρνμουθ της νότιας Αγγλίας δήλωσε: «Η πανδημία με έκανε να επανεκτιμήσω την επιθυμία μου να ταξιδέψω με βάση το περιβάλλον και αν πρέπει ή όχι να πάρω αυτή την πτήση το Σαββατοκύριακο ή να πάρω επτά ή 10 πτήσεις το χρόνο. Έχουμε αναγκαστεί να επιβραδύνουμε το αρχικό μου σχέδιο το οποίο ήταν απλά να έχω μια ηλεκτρονική επιχείρηση που θα μπορούσα να τρέξω από οπουδήποτε και η Κύπρος αποτελεί το ιδανικό μέρος για να εγκατασταθώ».”
Όπως και οι συνάδελφοί της techpats στο νησί, η έλξη της Κύπρου για την Gargour ήταν εν μέρει ο καιρός και εν μέρει οικονομικός.
«Η Κύπρος ειδικότερα έχει πολλά πλεονεκτήματα στον τρόπο ζωής, με τον ήλιο και τον καιρό να είναι ένα πρωταρχικό παράδειγμα, αλλά έχει επίσης πολλές δραστηριότητες από καταδύσεις έως σκι μέχρι πεζοπορία, οπότε αν είστε περιπετειώδης φυσιολάτρες, είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ζήσετε. Είναι επίσης ένα πολύ ασφαλές μέρος για να εργάζεστε, οι φόροι των επιχειρήσεων, οι φόροι [προστιθέμενης αξίας] και οι φόροι εισοδήματος είναι όλοι πολύ χαμηλοί, οπότε η έναρξη μιας επιχείρησης εδώ είναι αρκετά ελκυστική».