Οι μεγάλες μαλτέζικες επενδύσεις στην Κύπρο

Νέες επενδυτικές σχέσεις με την Μάλτα έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια καθώς από την μικρότερη, βάσει πληθυσμού, χώρα της ΕΕ η Κύπρος έχει προσελκύσει ισχυρές εταιρείες και επενδύσεις. 

Η Μάλτα είναι από τις χώρες ανταγωνιστές της Κύπρου, αφού πρόκειται για επενδυτικό προορισμό, ο οποίος παρέχει  επαγγελματικές υπηρεσίες, ωστόσο το γεγονός αυτό δεν εμπόδισε εταιρείες της χώρας να δραστηριοποιηθούν σε άλλους τομείς της κυπριακής οικονομίας, όπως το εμπόριο, η εστίαση, η ανάπτυξη μεγάλων έργων και οι συγκοινωνίες.    

Ο μαλτέζικων συμφερόντων Όμιλος Alf Mizzi έκανε την αρχή στα τέλη του 2018 και ακολούθησε η Malta Lines μέσα στο 2020 ενώ πρόσφατα έγινε γνωστό ότι στην Κύπρο επεκτείνεται και ο μαλτέζικος όμιλος λιανικού εμπορίου Hudson. 

Διαβάστε ακόμα: 

Ε. Ευγενίου: Οι πέντε πυλώνες του restart της οικονομίας

Πολυτελείς κατοικίες πωλούνται μέσω ηλεκτρονικών πλειστηριασμών

 

Alf Mizzi: Vecchia Napoli, Homemate, Tryfon Tseriotis και Limassol Greens

O Όμιλος Alf Mizzi στα τέλη του 2018 εγκαινίασε στη Λεμεσό το εστιατόριο/ πιτσαρία Vecchia Napoli, σε συνεργασία με την Carob Mill (Lanitis Group) καθώς επίσης και το Homemate στη Λακατάμια, το οποίο τερμάτισε τη λειτουργία του τον περασμένο Ιανουάριο.

To 2019 o όμιλος επέλεξε να επενδύσει στην Tryfon Tseriotis Ltd, συμμετέχοντας στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας, η οποία ασχολείται με την εμπορία καταναλωτικών αγαθών.

Στις αρχές του 2020, ο Όμιλος Alf Mizzi εδραίωσε την παρουσία του στην Κύπρο με τη συμμετοχή του στο μεγαλεπήβολο αναπτυξιακό έργο του Ομίλου Λανίτη στη δυτική Λεμεσό, Limassol Greens Golf Resort.

Ο όμιλος μαζί με άλλους ξένους επενδυτές συμμετέχει με ποσοστό ύψους 50% στο αναπτυξιακό έργο.

Ο όμιλος Alf Mizzi & Sons ιδρύθηκε το 1915 και αποτελεί μέχρι και σήμερα οικογενειακή επιχείρηση και ένα από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της Μάλτας, ο οποίος δραστηριοποιείται στους κλάδους Εμπορίας Καταναλωτικών Αγαθών, Λιανικού Εμπορίου, Ακινήτων, Βιομηχανίας, Εστίασης και Ξενοδοχείων, σε Μάλτα, Ρουμανία, Ιταλία, Λιβύη, Μαρόκκο και Κύπρο. H βασική και παλαιότερη δραστηριοποίησή του είναι η διανομή FMCGs προϊόντων.

 

Malta Lines: Δημόσιες συγκοινωνίες στις επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας και Αμμοχώστου

Η Malta Lines σε κοινοπραξία με την Kapnos Airport Shuttle Ltd από πέρσι προσφέρει τις υπηρεσίες της για τις δημόσιες συγκοινωνίες των επαρχιών Λευκωσίας, Λάρνακας και Αμμοχώστου. Συγκεκριμένα, η κοινοπραξία MLKP κέρδισε τον διαγωνισμό για την παροχή υπηρεσιών δημόσιων επιβατικών μεταφορών με λεωφορεία τον Νοέμβριο του 2019.

Η Malta Lines είναι εταιρεία ισπανικής ιδιοκτησίας με έδρα την Μάλτα, η οποία ασχολείται με τις δημόσιες συγκοινωνίες από το 1728. Προσφέρει επιβατικές υπηρεσίες σε Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Κίνα, Μάλτα, Μαρόκο και άλλες χώρες. Ιδιοκτήτες της είναι η οικογένεια Cosmen. Το 2017 έχει ανακηρυχθεί ως η πιο αξιόπιστη εταιρεία στον τομέα των αστικών μεταφορών και βραβεύτηκε με το Βραβείο Bus Excellence Award από τον Διεθνή Οργανισμό Οδικών Μεταφορών.

 

Hudson: Κατάστημα στο Metropolis Mall

Ο μαλτέζικος όμιλος λιανικού εμπορίου Hudson επεκτείνεται στην Κύπρο, ανοίγοντας το πρώτο του κατάστημα στο Metropolis Mall στη Λάρνακα, από το οποίο θα διατίθεται η γαλλική επωνυμία KIABI.

Ο όμιλος Hudson, ο οποίος εστιάζει κυρίως στα αθλητικά είδη και τον τομέα της μόδας, διατηρεί την έδρα του στη Μάλτα και ιδρύθηκε το 2006.

Στη Μάλτα ο όμιλος Hudson είναι ο κορυφαίος λιανοπωλητής και διανομέας αθλητικών ειδών, αντιπροσωπεύοντας πολλές αθλητικές μάρκες ενώ είναι και ένας από τους κορυφαίους εγχώριους λιανοπωλητές στον τομέα της μόδας.

Σε διεθνές επίπεδο έχει παρουσία σε ευρωπαϊκές και αφρικανικές χώρες, τόσο στον τομέα των λιανικών πωλήσεων  όσο και σε αυτόν της διανομής.

Δειτε Επισης

Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών
Σε καθοδική πορεία ωθούμενος από τη μείωση στις τιμές της ενέργειας ο πληθωρισμός
Στοχευμένη συγκέντρωση δυνητικών επενδυτών στο Λονδίνο-Παρουσιάστηκαν οι ευκαιρίες για επενδύσεις στην Κύπρο