Ένεση ρευστότητας με κρατικές εγγυήσεις €1 δις

Ακόμη μια προσπάθεια καταβάλλει η κυβέρνηση για ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων ώστε να ανταπεξέλθουν των αρνητικών οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας και να είναι σε θέση να επαναλειτουργήσουν ομαλά μετά την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Συγκεκριμένα, μετά το ναυάγιο του νομοσχεδίου για τις κρατικές εγγυήσεις το 2020 ενώπιον της Βουλής και δεδομένου ότι το νέο διάταγμα για αναστολή καταβολής δόσεων θα καλύπτει μόνο ένα μικρό μέρος των δανειακών συμβάσεων σε σχέση με το προηγούμενο διάταγμα, ο υπουργός Οικονομικών απέστειλε στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, όπως το είχε ήδη προαναγγείλει στις 9 Ιανουαρίου, προσχέδιο νόμου για παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων προς τα πιστωτικά ιδρύματα ύψους €1 δις. Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης ζητά από τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων όπως τοποθετηθούν επί του προσχεδίου, με στόχο να διαφανεί κατά πόσον συγκεντρώνεται η απαραίτητη πλειοψηφία για υπερψήφιση του, προτού κατατεθεί για έγκριση ενώπιον του Υπουργικού. 

Συγκεκριμένα, το προσχέδιο νόμου προβλέπει την έκδοση διατάγματος από τον Υπουργό Οικονομικών με το οποίο θα καλούνται τα πιστωτικά ιδρύματα (εντός 30 ημερών) να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την παραχώρηση νέων δανείων με χαμηλό κόστος σε επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένους (χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις) με κρατικές εγγυήσεις μέχρι €1 δις. Υπογραμμίζεται πως οι κυβερνητικές εγγυήσεις παραχωρούνται για σκοπούς αύξησης της ρευστότητας στην οικονομία και δεν δύνανται να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη της αποπληρωμής υφιστάμενων δανείων, είτε μη εξυπηρετούμενων ή να χρησιμοποιηθούν ως εξασφάλιση για την αναδιάρθρωση υφιστάμενων δανείων.

 

Διαβάστε ακόμα:

Altamira: Διαμερίσματα από €60.000 και σπίτια από €50.000

Οι μεγαλομέτοχοι και οι επενδύσεις των επενδυτικών

Lezanco: Ετοιμάζει 479 διαμερίσματα και επαύλεις στη Λάρνακα



Οι κυβερνητικές εγγυήσεις θα χρησιμοποιηθούν για την έγκριση νέων δανείων μέχρι και την 30η Ιουνίου 2021 και θα καλύπτουν τυχόν ζημιές για περίοδο μέχρι έξι έτη από την ημερομηνία έκδοσης του δανείου. Ειδικότερα θα καλύπτουν το 70% της ζημιάς του δανείου ενώ το υπόλοιπο 30% θα επιβαρύνει το πιστωτικό ίδρυμα.

Το ανώτατο ύψος κυβερνητικής εγγύησης που δύναται να παραχωρηθεί σε κάθε πιστωτικό ίδρυμα για δάνεια σε επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένους δεν θα υπερβαίνει το 25% των συνολικών πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων κεφαλαίων, κατά την 31η Δεκεμβρίου 2019.

Το ποσό θα παραχωρείται στα Πιστωτικά Ιδρύματα σε (2) δόσεις. Το 50% καταβάλλεται με την δέσμευση του Πιστωτικού Ιδρύματος ότι ικανοποιητικό ποσό νέων δανείων θα διοχετευθεί για την καταβολή μισθών, λειτουργικών εξόδων και οφειλόμενων ποσών προς πιστωτές των Επιχειρήσεων και Αυτοτελώς Εργαζομένους. Το υπόλοιπο 50% με την δέσμευση του Πιστωτικού Ιδρύματος ότι θα προβεί σε σημαντικό ποσό αναδιαρθρώσεων σε υφιστάμενα δάνεια με έμφαση τον τομέα των νοικοκυριών.

Δικαιούχοι
Οι επιχειρήσεις και οι αυτοτελώς εργαζόμενοι που δύνανται να είναι δικαιούχοι, θα πρέπει να υποβάλουν στο Πιστωτικό Ίδρυμα δήλωση υπογεγραμμένη από μέλος του ΣΕΛΚ που θα πιστοποιεί ότι:

(i) Για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και Αυτοτελώς Εργαζομένους ότι ο κύκλος εργασιών τους κατά τους πρώτους 9 μήνες του 2020  είναι μειωμένος τουλάχιστον κατά 50%.

(ii) Για Μεγάλες Επιχειρήσεις ότι ο κύκλος εργασιών τους είναι μειωμένος τουλάχιστον κατά 75%.

(iii) Για Μεγάλη ή Μεσαία Επιχείρηση ότι η επιχείρηση δεν ήταν Προβληματική Επιχείρηση στις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Ανώτατο ποσό Δανείου
Το αρχικό κεφάλαιο του δανείου δεν θα υπερβαίνει:

(i) το ετήσιο μισθολογικό κόστος της Επιχείρησης ή του Αυτοτελώς Εργαζόμενου ή

(ii) το 25% του συνολικού κύκλου εργασιών της Επιχείρησης ή του Αυτοτελώς Εργαζόμενου κατά το έτος 2019

Επιβολή κυρώσεων
Σε περίπτωση παράβασης από οποιοδήποτε πιστωτικό ίδρυμα, αυτοτελώς εργαζόμενο ή επιχείρηση, οποιωνδήποτε διατάξεων του Νόμου για παραχώρηση κυβερνητικών εγγυήσεων, ο Υπουργός δύναται να επιβάλλει διοικητικό πρόστιμο €1.000 μέχρι €500.000.

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή